Komodity

Japonsko se vrací k jádru, cena uranu roste

Koncem roku Japonsko obnoví provoz v prvních jaderných reaktorech po katastrofě ve Fukušimě. Spot cena uranu za poslední měsíc stoupla o 20 procent a z červnového minima o 40 procent. V dohledné době by měly začít růst také ceny akcií těžařů uranu.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 12. 2014

Uran bedlivě sleduji delší dobu a akcie těžařů uranu patří k mým hlavním favoritům již dobré dva roky. Říjnové korekce jsme s klienty využili k přikupování. Vypadá to, že jsme nyní načasovali investici takřka ideálně. Začátkem listopadu jsem zaregistroval zprávu, že úřady vydaly povolení k obnově provozu v jaderných reaktorech Sendai 1 a 2. Provoz by měl být obnoven koncem roku. To je katalyzátor, na který s klienty již dva roky čekáme.

Domnívám se, že brzy budou následovat další reaktory. Ekonomická logika je jasná. Pro Japonsko je nesmyslně drahé dovážet komodity jako černé uhlí nebo zkapalněný plyn. Výroba energie v již postavených jaderných reaktorech je mnohokrát levnější. Něco jiného je zvažovat výstavbu nového jaderného reaktoru, což při dnešních cenách elektřiny v Evropě třeba není rentabilní. Ale když už ty reaktory stojí, je škoda jich nevyužít k získání levné energie. Před havárií ve Fukušimě vyrábělo Japonsko 30 % elektřiny v jaderných elektrárnách.

Trvalo to skoro čtyři roky, kdy japonské reaktory byly odstaveny. Některé ani zpět do provozu uvedeny nebudou, protože po havárii ve Fukušimě byly výrazně zpřísněny bezpečnostní podmínky. Ale odhaduje se, že zhruba polovina ze 48 funkčních reaktorů začne během následujících dvou let zase vyrábět elektřinu.

Japonsko patří k největším spotřebitelům uranu na světě, resp. patřilo před Fukušimou. Některé japonské jaderné elektrárny i během nucené odstávky dál nakupovaly uran, takže si vytvořili dlouhodobé strategické zásoby uranu, navíc nakupovaly za nízké ceny. Restart jaderných reaktorů v Japonsku tak skokově nezvýší poptávku po uranu, spíše pozvolně. Nicméně reakce trhu na zprávy z Japonska je jednoznačná. Cena uranu za poslední měsíc stoupla o 20 procent. Z lokálního minima v červnu již stoupla spot cena uranu dokonce o 40 procent. Přesto je stále poloviční ve srovnání s cenou v roce 2011 před havárií ve Fukušimě.

Vývoj ceny uranu

Vývoj ceny uranu

Zdroj: FINEZ Investment Management

Na vývoj ceny uranu logicky reagují i ceny akcií těžařů, které za poslední měsíc z dlouhodobého minima stouply zhruba o 25 procent. Zde je však rozdíl oproti cenám před Fukušimou diametrálně odlišný. Zatímco cena uranu se postupně zvedá již od června, ceny akcií těžařů začaly růst až nyní v listopadu. A oproti cenám z roku 2011 ztrácí stále přes 70 procent. Což znamená, kdyby se ceny akcií těžařů uranu vyšplhaly zpět na hodnoty z roku 2011 před Fukušimou, vydělali bychom na tom skoro 300 procent z dnešních cen. Průměrný vývoj cen akcií těžařů uranu zachycuje nejlépe indexový fond Global X Uranium.

Vývoj ceny ETF Global X Uranium

Vývoj ceny ETF Global X Uranium

Zdroj: FINEZ Investment Management

Daniel Rohr z agentury Morningstar očekává, že do roku 2018 stoupne cena uranu na 75 dolarů za libru, tj. zhruba na úroveň před Fukušimou. Zda skutečně stoupne cena uranu během čtyř let o téměř 90 procent, to si netroufám odhadovat. Ale je velmi pravděpodobné, že cena uranu v následujících letech postupně poroste, neboť objem těžby uranu nyní zaostává za spotřebou jaderných elektráren. Podle údajů World Nuclear Association bylo v roce 2013 vytěženo 70 tis. tun uranu, zatímco spotřeba jaderných elektráren by v roce 2014 měla být zhruba 78 tis. tun uranu. Tento deficit posledních 20 let dorovnávaly dodávky paliva z demontovaných jaderných hlavic ruských a amerických zbraní, ovšem tento „zdroj" s koncem loňského roku vyschl.

Objem těžby a její deficit vůči spotřebě

Rok 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012  2013 
Těžba U3O8 (v tunách) 46 516 48 683 51 611 59 875 63 295 63 084 68 864 70 015
% světové spotřeby U3O8 63% 64% 68% 78% 78% 85% 86% 92%

Zdroj: World Nuclear Association

Za zmínku také stojí, že 71 nových jaderných reaktorů je aktuálně ve výstavbě (z toho 27 v Číně a 10 v Rusku). Jejich provoz by měl v budoucnu zvýšit spotřebu uranu zhruba o 20 procent. Čína a Indie plánují v budoucnu vybudovat ještě mnoho dalších reaktorů, ale to je výhled na dalších 10-20 let, takže to není pro nynější vývoj ceny uranu nijak relevantní.

Zároveň musím dodat, že nemám obavy o dlouhodobý nedostatek uranu. Velcí hráči mají v rukávu nová naleziště. Ale s jejich otevřením nebudou spěchat, dokud pro ně nebude těžba lukrativnější, tj. dokud výrazně nestoupne cena uranu. Musíme mít na paměti, že zhruba 60 procent těžby připadá na čtyři největší společnosti (KazAtomProm, Cameco, Areva a Uranium One). Není tedy pro ně až tak těžké, aby do budoucna držely objem těžby na uzdě, aby si tak zajistili rostoucí cenu uranu a vyšší ziskovou marži.

Závěr je tedy velice jednoduchý. Cena uranu dle mého názoru v příštích pěti letech poroste. S rostoucí cenou uranu porostou i ceny akcií těžařů uranu. Vím, že se opakuji již dva roky a během té doby akorát ceny akcií těžařů lehce poklesly. Ale stále si stojím za svým názorem. Uran patří k mým favoritům mezi komoditami a akcie jednoho těžaře uranu jsme v říjnu přikoupili i do našeho TopStock růstového portfolia. Akorát pozor na rozumnou diverzifikaci rizika. Kdyby někde vybuchla další jaderná elektrárna, všechny fundamenty by byly k ničemu a cena uranu by letěla střemhlav dolů. Nikdy nesmíte vsadit vše na jednu kartu.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz 


Poraďte se, kam bezpečně investovat peníze a jak dosáhnout vyššího zhodnocení úspor.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 12. 2014

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (4.2 + 12.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru