Komodity

Investice do zlata s úrokem

Zlato samo o sobě nenese žádný úrok. Jak spekulovat na růst ceny zlata a zároveň mít pravidelný úrok z investovaných peněz?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 8. 2013

Od začátku roku spadla cena zlata o dvacet procent. Nikdo dnes nedovede seriózně odhadnout, jak se bude vyvíjet cena zlata v příštích několika měsících, protože jeho cenu na světových trzích krátkodobě silně ovlivňují transakce velkých bank. Na střednědobém horizontu by ale cena zlata měla opět růst. Nasvědčuje tomu i rostoucí poptávka po fyzickém investičním zlatu, a to zejména v Asii. Podle organizace World Gold Council stoupla ve druhém čtvrtletí tohoto roku poptávka po fyzickém zlatu v Indii o 71 procent a v Číně o 87 procent. To jsou astronomická čísla. Evidentně mnoho investorů věří zlatu a snaží se stávajícího poklesu ceny využít k nákupům.

Měli bychom mít také na paměti, že cena zlata zpravidla roste tehdy, když na finančních trzích zavládne panika. Poslední měsíce jsme svědky nových a nových rekordů u amerických akcií. Index S&P 500 v červenci poprvé v historii překročil hranici 1700 bodů. Uvidíme, jak dlouho tato euforie ještě vydrží, ale zcela jistě nevydrží věčně. Stačí pár negativních zpráv o vývoji americké či čínské ekonomiky a během pár dní mohou být finanční trhy zcela na ruby, což by samozřejmě svědčilo zlatu.

Historický vývoj ceny zlata v Londýně v dolarech za trojskou unci

Historický vývoj ceny zlata

Zdroj: FINEZ Investment Management

Zlato má ovšem jednu zásadní nevýhodu, nepřináší investorovi žádný úrok, nájemné ani dividendu. Nakupovat zlato má momentálně smysl pouze za účelem krátkodobé až střednědobé spekulace na růst jeho tržní ceny. Z dlouhodobého pohledu si ale zlato jen uchovává svou kupní sílu, držením zlata tedy dlouhodobě nikdo nezbohatne.

Pokud uvažujete nad dlouhodobou investicí do zlata, nabízí se zajímavější alternativa, můžete nakoupit akcie společností těžících zlato. Tržby a zisky těchto firem závisí na vývoji ceny zlata, proto akcie těžebních společností silně korelují se zlatem. Jedná se však o rizikovější investici, protože pokud cena zlata klesne o dalších 20 procent, mnoho těžařů zkrachuje. Proto také ceny akcií těžebních společností v uplynulých měsících poklesly výrazně více než samotná cena zlata. To platí i opačně. Pokud bude cena zlata růst, ceny akcií těžařů porostou rychleji.

Vývoj ceny akcií společnosti Newmont Mining Corporation na burze v New Yorku

Akcie Newmont Mining - vývoj ceny

Zdroj: FINEZ Investment Management

Nicméně hlavním smyslem takové investice není krátkodobě rychlejší růst ceny, ale zejména to, že těžební společnost vyplácí svým akcionářům ze zisků pravidelnou dividendu. Dobrým příkladem je americká společnost Newmont Mining Corporation. Ta vyplácí pravidelnou čtvrtletní dividendu, jejíž výše se odvíjí od průměrné ceny zlata v uplynulém čtvrtletí. Například v tomto čtvrtletí vyplácí dividendu 25 centů na akcii. Při aktuální ceně akcií kolem 30 dolarů nám tedy vychází roční dividendový výnos kolem tří procent. S trochou nadsázky tak můžeme říct, že se jedná o investici do zlata s tříprocentním ročním úrokem. Z dlouhodobého pohledu je to jistě velmi zajímavá alternativa.

Psáno pro týdeník Ekonom. Ilustrativní foto zdroj: Bullionstreet.com


Odebírejte každý měsíc tipy na zajímavé investice FINEZ Research.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 8. 2013

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (5.6 + 34.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru