Komodity

Drahá ropa může změnit svět k lepšímu

Zní to neuvěřitelně. Všichni straší, že díky drahé ropě bude docházet k nepokojům, hladomorům a válkám a že hrozí globální ekonomická krize podobná té v sedmdesátých letech. Když se ale na celou záležitost podíváme z jiného úhlu, možná tomu bude právě naopak. Drahá ropa nejen stimuluje ekologické myšlenky, ale do určité míry vede i ke větší geopolitické stabilitě. Ovšem musí být přiměřeně drahá.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 7. 2008

Nechci nyní obhajovat vysoké ceny ropy. Naopak jsem skálopevně přesvědčený, že jde pouze o spekulativní růst a ceny nad úrovní 100 dolarů za barel nemají žádný fundamentální základ. Důvody se pokusím v nejbližších dnech shrnout v podrobnější analýze.

Ale předpokládejme, že se naplní scénář, který dnes předpovídá nejedna investiční banka, tedy že ropa bude za rok stát již 200 dolarů. Bez ohledu na to, jak realistická či utopistická taková předpověď je, věří tomu stále více lidí. Jaký dopad by to mělo na mezinárodní systém? Hrozí nám další ropná krize? Povede ropa k vyostření situace na Blízkém východě, útoku na Írán, nebo jiné eskalaci násilí? Možná ano. Možná tomu bude právě naopak.

Na ropě profitují země Perského zálivu a Rusko

S touto myšlenkou mě inspiroval George Friedman, hlavní osobnost zpravodajské agentury Strategic Forecasting známé jako Stratfor. Friedman velmi zjednodušeně říká, že se dostáváme do nové éry, kdy rozhodující úlohu přebírají komodity v čele s ropou a potravinami. Ropa představuje obrovskou ekonomickou sílu, která již dnes hýbe světem. Z vysokých cen profitují exportéři ropy a dalších komodit. Mezi nimi v prvé řadě Arabský poloostrov a Rusko, v druhé pak Jižní Amerika či Kanada. Už jen samotný fakt, že se můžete rozhodovat, komu budete ropu nebo plyn dodávat a za jakou cenu, představuje značnou politickou moc.

Dále tu máme vysoké devizové příjmy za ropu, díky nimž můžete kumulovat své devizové rezervy, a stát se tak důležitým hráčem na světových finančních a kapitálových trzích. Není žádným tajemstvím, že ke stabilizaci finančního trhu po hypoteční krizi výraznou měrou přispěly arabské suverénní fondy (Sovereign Wealth Funds). Například Abu Dhabi Investment Authority poskytl kapitál bankovní skupině Citigroup, podobně fond Qatar Investment Authority odkoupil malé procento akcií Credit Suisse.

Ničí naopak Čínu a další "velkovýrobny"

Na poli poražených se objeví silně industrializované země. Negativní dopady lze dnes vidět i v Evropě a USA. Ovšem zde převládá sektor služeb, takže dopady nebudou drastické na celou ekonomiku. Američané začnou místo nákladných SUV používat auta s nízkou spotřebou a bude se vesele jezdit dál. Daleko hůře budou nástrahám čelit průmyslově orientované země východní a jihovýchodní Asie, zejména Čína, Japonsko a Jižní Korea. Jak říká George Friedman: „Čínský zázrak byl nyní zasažen do Achillovy paty, tou jsou vysoké ceny energií."

A v čem by tedy mohl být přínos drahé ropy? Vedle stupňujícího se ekologického myšlení a úsilí pro nalezení nových zdrojů energie musíme ropě připsat i nepopiratelný vliv na geopolitickou stabilitu. Věc se má tak. Je-li ropa drahá, mají obě strany obchodu zájem na hladkém průběhu. Na straně odběratele by jakýkoliv větší výpadek v dodávkách tlačil ceny ještě více nahoru. Dodavatel by v takovém případě zase přišel o pohádkové zisky. Tedy, stručně řečeno, geopolitická stabilita je nyní v zájmu všech hráčů. Nikdo nestojí o požáry ropovodů a nikdo nestojí ani o válku s Íránem. Ví to moc dobře Bush i celý arabský poloostrov. Berme to jako cenu za dražší benzín a potraviny.

Hrozí vysoká inflace?

Na druhou stranu, drahá ropa už dnes způsobuje obrovské problémy. Většina asijských zemí donedávna dotovala její ceny z vládních zdrojů, takže se drahá ropa prozatím nepromítla do výrobních nákladů spotřebního zboží. Ovšem Egypt, Indonésie, Srí Lanka či Taiwan už oznámily, že snižují státní dotace. Nedávno se přidala i Čína, když mírně navýšila cenovou hranici benzínu. Další budou následovat. Například Malajsie dnes vydává čtvrtinu státního rozpočtu na dotace cen ropy. Takový stav je neudržitelný. Pokud ropa brzy výrazně nezlevní, čeká nás další vlna zdražování, tentokrát spotřebního zboží. Asijský průmysl utrží velkou ránu, zvýší se nezaměstnanost, což by v extrémních případech mohlo vést až k občanským válkám.

Tento pohled už moc růžový není. Převáží pozitiva, a nebo negativa drahé ropy? To ukáže až čas. Nám nezbývá než doufat, že trh dostane rozum a cena ropy se vrátí k hodnotám okolo 100 dolarů za barel. Při této ceně si producenti přijdou k velmi dobrým ziskům, odběratelé nezkrachují a inflace se udrží pod kritickou hranicí 5% p.a. Pokud ale ropa poroste dál, pak nám pomáhej pán Bůh, protože Fed ani ECB nemají šanci zkrotit inflaci.

 

Psáno pro Finmag.cz dne 16.6.2008. Původně zamýšleno pro jiné médium, proto ta časová prodleva a proto se zde také článek objevil už dříve, ale následně jsem ho musel stáhnout a zveřejnit až po publikování na Finmagu.

Dále doporučujeme:

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
7. 7. 2008

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (23.2 + 8.5) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru