Komodity

Akcie těžařů zlata jsou nejlevnější za posledních 15 let

Pokud věříte v růst ceny zlata, zvažte, zda na místo zlata nespekulovat raději s akciemi těžařů zlata. Jsou sice vysoce volatilní, ale z historického pohledu velmi levné.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 8. 2015

Ceny burzovně obchodovaných komodit pátým rokem vytrvale klesají. Mnoho komodit je na dlouhodobém minimu. Většina komoditních indexů se aktuálně pohybuje na nejnižší úrovni z posledních 10 let.

Také cena zlata již čtyři roky prudce padá dolů. Na podzim roku 2011 se chvíli obchodovala unce zlata za více než 1850 dolarů. Dnes se cena pohybuje kolem 1150 dolarů, tj. skoro o 40 procent níž. Na podobné úrovni se cena zlata pohybovala v roce 2009, tedy před šesti roky.

Vývoj ceny zlata

Zajímavější je se ale podívat na ceny komodit v kontextu s cenami akcií těžebních společností. Konkrétně se zaměříme na zlato, ale podobný obrázek platí pro více komodit. Nejmarkantnější by byl pravděpodobně u uhlí.

Akcie těžařů se chovají jako páková investice

Ceny akcií těžařů se zpravidla chovají jako páková investice do dané komodity. Pakliže cena komodity roste, hodnota akcií těžebních společností většinou roste také a přitom výrazně rychleji. Naopak pokles ceny komodity je takřka vždy doprovázen výraznějším poklesem hodnoty akcií těžařů.

Konkrétně se podívejme na vývoj ceny zlata a akcií těžařů zlata za posledních 15 let. V roce 2002 začal u zlata desetiletý býčí trh. Ve stejném období začaly také strmě růst ceny akcií těžařů zlata, které představuje index NYSE Arca Gold Bugs. Každá větší korekce ceny zlata přinesla poměrně velké propady v cenách akcií těžařů. Obrat trendu v roce 2011 pak tvrdě dopadl na akcie těžařů, jejichž hodnota za uplynulých pět let spadla o děsivých 80 %, zatímco cena zlata spadla „jen" o 40 %.

Relativní srovnání vývoje ceny zlata a akcií těžařů zlata

Na výše uvedeném grafu můžeme vidět, že jsou dnes ceny akcií těžařů zlata zhruba na stejné úrovni, kde byly naposledy v roce 2002. Také na něm názorně vidíme všeobecně známou věc, že jsou akcie těžařů silně volatilní investice, a to zhruba dvakrát až třikrát volatilnější než cena samotné komodity.

Akcie těžařů jsou silně podhodnocené vůči ceně zlata

Z pohledu investora je ale ještě zajímavější jiný obrázek – poměr ceny zlata a ceny akcií těžařů zlata. Samo o sobě je to jen nic neříkající číslo. U každé komodity bude vycházet diametrálně odlišně, nejedná se o žádný fundamentální ukazatel. Nicméně když si zobrazíme vývoj tohoto poměru v čase, najednou toto číslo získává zajímavou vypovídací hodnotu. V případě zlata nám ukazuje, že od vzniku indexu NYSE Amex Gold Bugs ještě nikdy nebyl poměr ceny zlata a tohoto indexu tak vysoký. Jinými slovy, v relativním srovnání s cenou zlata jsou ceny akcií těžařů nejlevnější minimálně za posledních 18 let, co máme k dispozici data.

Akcie těžařů jsou silně podhodnocené: Poměr ceny zlata a akcií těžařů zlata

To samozřejmě ještě neznamená, že ceny akcií těžařů zlata budou v dohledné době růst. Ale lze to interpretovat minimálně tak, že ceny akcií těžařů zlata klesly natolik, že je v ceně akcií již zahrnuto očekávání (riziko) dalšího poklesu ceny zlata. Pokud k němu nedojde, měly by v budoucnu ceny akcií těžařů růst i za situace, kdy cena zlata bude stagnovat.

Když si to shrneme, můžeme pro další vývoj cen akcií těžařů zlata v následujících měsících až letech nastínit jednoduchý vzorec:

Cena zlata Ceny akcií těžařů
Bude klesat Bodou pravděpodobně také klesat
Bude stagnovat Měly by lehce růst
Bude růst Měly by růst výrazně rychleji

Stále platí a vždycky platit bude, že zlato není tak konzervativní investice, jak mnoho prodejců tvrdí. Zlato jako jakákoliv jiná burzovně obchodovaná komodita je vysoce spekulativní investice. Pokud věříte v růst ceny zlata, zvažte, zda na místo zlata nespekulovat raději s akciemi těžařů. Jejich ceny by měly růst rychleji a měly by růst dokonce i v situaci, kdy bude cena zlata stagnovat. Pokud nevěříte v růst ceny zlata, pak pochopitelně nekupujte ani zlato, ani akcie těžařů.

Podobný princip porovnání vývoje ceny komodity a akcií těžařů lze aplikovat na různé komodity. Takto bychom například dospěli k závěru, že ceny akcií těžařů uhlí nebo uranu jsou také podhodnocené. Naopak ceny akcií těžařů ropy jsou v porovnání s cenou ropy z dlouhodobého pohledu drahé. Do akcií těžařů ropy bych zatím neinvestoval, pokud tedy nejste silně přesvědčení o tom, že cena ropy bude brzy prudce růst.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 8. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (40.0 + 14.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru