Jak investovat

Zdanění výnosů z investování

Daně a smrt. Ani jednomu se nevyhneme. Jak je to se zdaněním u investic do cenných papírů? V jedné diskuzi jsme s Vladimírem Kutálkem narazili na několik nejasností. Aby se výstupy neztratily hluboko v diskuzi, pokusím se shrnout základní informace pro většinu investorů.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
12. 2. 2007

Zaměříme se pouze na fyzické osoby. Vynecháme dále podnikatele, kteří zahrnuli cenné papíry do svého obchodního majetku.

Většina lidí se mylně domnívá, že výnosy z investování se daní podle §8 zákona o daních z příjmů (ZDP) jako příjmy z kapitálového majetku. Takto se daní např. dividendy u akcií, podíl na zisku s.r.o., úrokové prémie dluhopisů a další.

Ovšem pokud jde o růst kapitálové hodnoty cenného papíru (platí i pro podílové listy), pak se jedná o ostatní příjmy podle §10 ZDP.

Ke zdanění dochází až při prodeji cenného papíru – tzv. příjem z převodu cenných papírů. Prodejní cena je zdanitelným příjmem, proti němuž stojí kupní cena jakožto daňový výdaj.

Pokud je doba mezi nabytím a prodejem cenného papíru delší než 6 měsíců, pak je tento příjem osvobozen od daně z příjmu. Proto se často doporučuje dodržet tento tzv. „šestiměsíční test“.

Pokud je doba mezi nabytím a prodejem cenného papíru kratší než 6 měsíců, pak jste povinní příjem zdanit, kromě dvou výjimek.

1) Když nemáte žádný jiný zdanitelný příjem ze zaměstnání, z podnikání apod. (např. důchodce) a příjem z prodeje cenného papíru nepřevýší částku 15 000 Kč, pak jste osvobozeni od daně z příjmu a nemusíte podávat daňové přiznání.

2) Pakliže máte příjmy ze zaměstnání převyšující 15 000 Kč za rok, pak nemusíte podávat daňové přiznání v případě, že příjmy z prodeje cenných papírů nepřesahují částku 6 000 Kč.

Avšak pozor, u částek 15 000 Kč a 6 000 Kč se jedná o zdanitelné příjmy, ne o základ daně. To v praxi znamená, že Váš výnos může být třeba jen 10 Kč, ale pokud prodáte cenné papíry za více jak 6 000 Kč a zároveň dříve jak po půl roce od nabytí vlastnictví, pak musíte podávat daňové přiznání.

Nejsem odborník na daně. Uvedená fakta jsou značně zjednodušená. Pakliže si v něčem nejste jistí, obraťte se na profesionála – daňového poradce se specializací na kapitálové trhy.
 

Psáno pro portál Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
12. 2. 2007

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (24.5 + 34.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru