Jak investovat

Rozhovor s J. Traxlerem: Časování investice

Na psaní článků poslední dobou nemám čas, tak se s vámi podělím alespoň o další rozhovor s F. Maškem, redaktorem serveru peníze.cz. Tentokrát je ústředním tématem rozhovoru časování trhu.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 9. 2010

1) Často se hovoří o tom, že tzv. časování trhu je nesmysl. Leckdo se o ně nicméně pokouší. I proto nyní zjevně řada investorů (i bohatých) raději drží více peněz na nejrůznějších účtech v bankách a čeká na jistější dobu. Zda mají pravdu, samozřejmě nikdo neví. Ani, kdy naopak bude nejvhodnější čas k investici. Zajímá mne nicméně: existují nějaká obecná pravidla, jak se přece jen dá nějak vyjít vstříc tzv. časování investice?

Časování trhu není nesmysl. Hraje dost podstatnou roli i u dlouhodobého investování. Ovšem nestačí technická analýza, podle které se mnoho lidí snaží poměřovat náladu investorů a od toho odvíjet, zda cena poroste nebo bude klesat.

Daleko podstatnější je sledovat fundamenty a nakupovat, pokud jsou fundamenty příznivé (když je akcie "levná") a prodávat, pokud jsou nepříznivé (když je akcie "drahá"). Kdyby investoři sledovali fundamenty, nikdy by v letech 1999 a 2000 nekupovaly předražené dotcom akcie, jež se obchodovaly za více než stonásobek ročních zisků firmy. Naopak by všichni kupovali koncem roku 2008 akcie těžařských společností, z nichž se mnohé obchodovaly za méně než pětinásobek ročních zisků a navíc výrazně pod účetní hodnotou firmy.

2) Když se tedy rozhodujete, do čeho hodláte investovat, případně do čeho doporučíte investici investorům, z čeho všeho konkrétně vycházíte?

Vycházím z fundamentů investice. Kupuji pouze tehdy, pokud je akcie, komodita, nemovitost apod. fundamentálně levná. Čili u akcií například sleduji poměr ceny akcie k ziskům, tržbám, účetní hodnotě atd. Sleduji rentabilitu, tj. u akcií dividendový výnos, u nemovitostí výnos z pronájmu a u dluhopisů úrokový výnos. U komodit vycházím z historického ocenění a aktuálního vztahu poptávky a nabídky.

3) Z čeho naopak vycházíte, když se rozhodnete, že nějakou investici ukončíte?

Při prodeji opět vycházím z fundamentů investice. Pakliže je akcie, komodita, nemovitost apod. již drahá, málo rentabilní, pak ji prodám a koupím jinou levnější, rentabilnější.

4) Dají se tato fakta nějak zobecnit pro drobného (rozuměj méně zkušeného) investora?

Kupuj, když všichni ostatní prodávají, a prodávej, když ostatní nakupují.

5) Abychom byli konkrétnější: můžete uvést nějaký příklad z minulosti, na základě čeho jste včas realizovali nějakou úspěšnou, případně pokud můžete uvést i neúspěšnou, investici? A naopak včas opustili nějaký trh? Případně tento „včasný exit" promeškali?

V březnu loňského roku jsem mimo jiné nakoupil akcie společnosti Veolia Environnement na burze v New Yorku za 21 dolarů za kus, protože se mi jevily značně podhodnocené. O šest měsíců později jsem je prodal za 39 dolarů za kus, neboť tou dobou už nebyly akcie fundamentálně levné. Shodou okolností od té doby jejich cena začala klesat, což jsem ani nečekal. Nyní jsem během léta postupně znovu nakoupil akcie Veolia Environnement s průměrnou nákupní cenou 25 dolarů za kus, neboť se mi jejich ocenění jeví opět "podhodnocené". Uvidíme, jaký bude jejich další vývoj, jsem připraven je držet "na věky" kvůli dividendám, ale pokud cena akcií prudce poroste a budou fundamentálně drahé, opět je prodám.

Graf akcie Veolia Environnement (New York)
2010_09_20_Veolia_Environnement.jpg
Zdroj: Reuters

6) Do čeho konkrétně (jednotlivá aktiva, regiony, odvětví, případně vybrané tituly) byste doporučovali investovat nyní? A to krátkodobě do konce roku? A dlouhodobě v horizontu jednoho či daleko více let? A proč?

Krátkodobě nedoporučuji investovat vůbec, to je vždy ruleta, to si radši běžte vsadit na fotbalový zápas. Dlouhodobě doporučuji investovat 30-50 % kapitálu do vybraných dividendových akcií, 30-50 % do růstových akciových trhů Brazílie, Indie, Indonésie... a 10-20 % do komodit. Konkrétní tipy zmiňuji v článku 10 investičních doporučení pro následujících 10 let.

7) Čemu by se měl naopak investor krátkodobě a dlouhodobě vyhnout? Opět mne zajímá Váš názor, z jakého důvodu by tak měl učinit.

Velkým obloukem bych se vyhýbal dluhopisům, zejména státním dluhopisům v rozvinutých zemích a s dlouhou splatností. Na dluhopisovém trhu se utvořila bublina způsobená uměle nízkými úrokovými sazbami. Jakmile přijde do hry inflace, a ta může přijít nepozorovaně a nečekaně rychle (můj osobní odhad je, že ještě do konce tohoto roku bude inflace na 5 %), budou dluhopisy pod enormním tlakem a jejich tržní cena půjde výrazně dolů.

Nedoporučuji ani investici do nemovitostí v ČR, což mnozí považují za nejlepší formu zajištění proti inflaci. Na trhu stále panuje převis nabídky nad poptávkou a vzhledem k demografickému vývoji v ČR dobrých 20 let ještě panovat bude, ledaže někdo začne ve jménu oživení realitního trhu houfně bourat staré panelové domy.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 9. 2010

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (24.3 + 20.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru