Jak investovat

Proč (a do čeho) investovat, když teče krev

V krizích se rodí nejlepší investiční příležitosti. Když davy lidí propadají panice, vybírají peníze a „zavčas" se zbavují nejrůznějších investic, aby „příliš neprodělali", ti zkušenější naopak začínají nakupovat, aby vydělali.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 4. 2020

Všechno zlé je pro něco dobré. Každá krize časem odezní, a nakonec převáží její pozitiva pro ekonomiku. Krize fungují jako katalyzátor změn, pomáhají pročistit trh od zbytných a neefektivních účastníků trhu. Přežívají inovativnější, flexibilnější a efektivnější firmy, podobně jako v Darwinově evoluční teorii. Přeživší vyjdou z krize posíleni, upevní svou pozici na trhu a díky novým inovacím budou v budoucnu prosperovat ještě více než před krizí.

Levné akcie i korporátní dluhopisy

Nyní na burze teče krev. Nyní je přesně ta doba, kdy investoři mohou relativně levně kupovat akcie dobrých firem, podobně jako někteří miliardáři budou nyní kupovat levně celé podniky. Ceny akcií na burze v březnu klesly v průměru o 30 %, protože se očekává, že v tomto roce většina firem utrpí výrazné ztráty díky striktním opatřením kvůli pandemii koronaviru. Ale nepotrvá dlouho a většina firem bude zase zisková a budou fungovat dokonce lépe než před krizí.

Proto je potřeba propad cen u akcií vnímat jako příležitost k nákupům, podobně jako slevovou akci v supermarketu. Čím levněji nyní člověk nakoupí, tím vyšší výnos mu v budoucnu ponesou dividendy vyplácené ze zisku společností. A navíc je velmi pravděpodobné, že hodnota těch firem (čili cena akcií) v budoucnu zase stoupne.

Stejně tak je nyní možné za výhodnějších podmínek půjčovat firmám peníze. Investoři dnes mohou relativně levně nakupovat také podnikové dluhopisy. Úrokové výnosy u středně konzervativních dluhopisových fondů stouply během března z 3,5 % p.a. na 5,5 % p.a. U rizikovějších high yield dluhopisů (s béčkovým ratingem) úrokové výnosy stouply dokonce na 8-10 % p.a.

Nejjednodušší řešení je fond

Aby investor eliminoval riziko, že se zrovna trefí do firmy, která krizi nepřežije, tak je lepší investovat prostřednictvím fondů, které mají majetek rozložený třeba do stovky různých firem. Troufám si říct, že pokud dnes zainvestujete v zásadě do jakéhokoliv akciového či high yield dluhopisového fondu, neuděláte chybu. Stačí jen pár let počkat a výnosy se dostaví.

Jestli to bude fond od té či oné banky, na tom až tolik nesejde. Doporučuji akorát volit globálně zaměřené široce diverzifikované fondy, žádné úzkoprofilové lokální investice. V názvu nejčastěji mívají uvedeno „global equity" (akciové fondy), respektive „global high yield" (dluhopisové fondy).

  • Doporučujeme: V rubrice Fondy najdete portréty několika desítek fondů.

Pokud disponujete větším kapitálem, můžete využít také fondy kvalifikovaných investorů, kde se rýsují ještě zajímavější příležitosti. Probíhající krize svědčí například fondům, které vykupují a spravují pohledávky. Velmi perspektivní jsou také některé private equity fondy, které kupují a spravují celé podniky, protože i tyto fondy nyní budou moci pořizovat společnosti za výrazně nižší cenu.

Psáno pro časopis Heroine

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 4. 2020

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (27.3 + 3.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru