Jak investovat

Neukvapujte se s investicemi kvůli inflaci

Inflace 10 %? Zachovejte klid. Chránit úspory před inflací je potřeba dlouhodobě a s rozvahou. Nic se nestane, když vám peníze zůstanou chvíli ležet na účtu.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
14. 2. 2022

Z lednové statistiky dle očekávání vzešla inflace kolem 10 % a v médiích hned čteme samé katastrofické titulky. Spousta lidí si teprve teď začíná uvědomovat, že opravdu nebylo moudré nechat úspory jen tak ledabyle ležet na účtu v bance a najednou začínají panikařit.

Dravci cítí příležitost snadné kořisti. A tak se to v médiích, na internetu i na sociálních sítích hemží reklamou na bezpečnou investici s úžasným výnosem. Z jedné strany na nás útočí samé tokeny, coiny a jiné „koniny“. Z druhé strany dluhopisy se zajištěným výnosem 10 %. Jinde uslyšíte, že musíte kupovat jedině index S&P 500. Ba ne, kupujte zlato, to jediné si udržuje hodnotu už tisíce let. A ještě bych zapomněl nemovitosti, ceny bytů přece už navždycky půjdou jen nahoru, nebo ne?

Jak chránit úspory před inflací?

Prosím vás, hlavně zachovejte klid a nenechte se zpracovat mediální masáží. Inflace tu s námi byla, je a bude. Samozřejmě že je důležité chránit úspory před inflací. Ale to je potřeba dělat dlouhodobě, konzistentně a s rozvahou.

Nejlepší ochranu před inflací dlouhodobě poskytují hmotné investice – obecně cokoliv hmatatelného, co má nějakou reálnou užitnou hodnotu – takový majetek si tu reálnou hodnotu s inflací udržuje. Jsou to typicky nemovitosti, polnosti, lesy… jsou to i akcie firem na burze, nebo mimo burzu… je to svým způsobem i zlato…

Ale nedělejte teď v závalu emocí žádná zbrklá rozhodnutí. Není potřeba za každou cenu hned něco kupovat. On se svět nezboří, když vám peníze zůstanou ještě chvíli ležet na účtu. Raději se držte přísloví: „Dvakrát měř a jednou řež.“

Inflace v ČR v letech 2006-2022

Co znamená „desetiprocentní“ inflace?

Když slyšíte, že inflace je teď 10 %, tak to „teď“ fakticky znamená za uplynulých 12 měsíců. Jinými slovy oficiálně jsme se nyní ze statistik dozvěděli, že ceny průměrného spotřebitelského koše v ČR jsou dneska o 10 % vyšší, než byly před rokem. To už stejně všichni dávno vnímáme v obchodech, na benzínce, v restauracích… a od ledna taky na účtech za elektřinu a plyn. Do toho budou někomu s vyššími úroky stoupat splátky hypotéky.

Je to pro všechny nepříjemné a spoustě lidem nezbyde, než se v následujících dvou letech výrazněji uskromnit. Omezit dovolené a jiné zbytné výdaje. Toto nucené omezení spotřeby by pak mělo samo o sobě brzdit další růst cen a někde na horizontu 2-3 let může nakonec vyústit ve standardní ekonomickou recesi. Ale na to samozřejmě bude mít vliv řada dalších faktorů, takže to nemá smysl takhle dopředu odhadovat.

Inflace neříká nic o budoucnosti

Každopádně desetiprocentní inflace neznamená, že teď musím honem vybrat peníze z banky a investovat je někam s potenciálním výnosem aspoň 10 % ročně. Inflace na úrovni 10 % znamená, že ty peníze ležící v bance už v uplynulém roce ztratily desetinu své kupní síly. Ale vůbec nic nám to neříká o budoucnosti. Za rok klidně může být inflace nulová a peníze nemusí v následujících dvanácti měsících ztratit ani halíř ze své hodnoty.

Já to záměrně přeháním, ale ono ve finále za rok v lednu může v meziroční statistice skutečně vyjít velmi nízké číslo té meziroční míry inflace. Sice teď ve statistikách celý rok uslyšíme, že inflace je někde kolem 10 % a průměrná míra inflace za rok 2022 pak vyjde také velmi vysoké číslo (odhadem střelím kolem 8 %), ale to je pořád to srovnání s minulým rokem, s cenami před dvanácti měsíci. Až s koncem roku, jak se bude postupně posouvat srovnávací cenová základna, tak začne oficiální inflace ve statistikách klesat. Teprve za rok v lednu se budou ceny porovnávat s těmi dnešními a najednou může inflace být zase velmi nízká.

Já vůbec netuším, jak se budou dál vyvíjet ceny benzínu, elektřiny, potravin, nájmy, různé služby atd. Může se stát, že za rok budou v průměru o dalších 10 % dražší, vyloučit to nemůžeme. Klidně tu s námi ještě 1-2 roky může vyšší inflace přetrvávat. Ale stejně tak se může stát, že za pár měsíců poleví geopolitické napětí, cena ropy a plynu klesne dolů, v návaznosti zlevní benzín i elektřina, a díky tomu poleví inflační tlaky i jinde.

Úroky v bance zaostávají za inflací…

Jestliže dnes porovnáváme aktuální inflaci 10 % s aktuálními úroky na spořicích účtech kolem 3 %, máme nutkání honem peníze někam převést, kde budou vydělávat víc, vždyť na účtu v bance reálně ztrácí 7 % ročně.

Ano, úroky na bankovních vkladech dlouhodobě za inflací zaostávají. Takže pokud vám na účtu v bance leží volných pár milionů, určitě byste s tím měli něco dělat a kapitál rozumně investovat. Ale s rozvahou. Měli byste mít dlouhodobý plán a toho se držet.

Inflace a úrokové sazby v ČR v letech 2007-2022

… ale peníze v bance jsou sázka na jistotu

Rozhodně se nenechte aktuální inflací zlákat k nějakým neuváženým rizikovým spekulacím. Skutečnost je taková, že jestli vám peníze na účtu v bance leží již delší dobu, tak už kus hodnoty dávno ztratily. Zatímco na spořicím účtu jste za poslední rok dostali možná tak 1 %, inflace ukrojila z hodnoty oněch 10 %. Teď už vám banka nabízí úrok 3 %, ale jaká bude inflace, to nikdo neví. Nakonec ten jistý úrok 3 % v bance může být mnohem lepší volba, než se bezhlavě pouštět do rizika.

S velkým kapitálem se dá dostat zhruba až na repo sazbu, což jsou aktuálně 4,5 %. A očekává se, že ČNB sazby ještě lehce zvýší, asi k 5 %. To už jsou poměrně zajímavé výnosy s minimálním rizikem. Není potřeba se hned hnát za vysokými výnosy s vysokým rizikem. Někdy je lepší si na příležitost v klidu počkat.

Tím neříkám, že máte nechat peníze ležet na účtu v bance na pořád. Co bych to byl za investičního poradce. Pokud nebudete peníze v nejbližších 3, 5, 10 letech potřebovat, určitě má smysl je investovat výnosněji, a lépe tak chránit úspory před inflací. V případě zájmu rád poradím a připravím návrh investic. Ale je skutečně potřeba to dělat s rozvahou, nikoliv ukvapeně.

Pět rad na závěr

  1. Pamatujte na zadní vrátka, mějte vždy nějaké prostředky likvidní.
  2. Rozkládejte investice na více hromádek, různé druhy majetku.
  3. Pamatujte na všechna možná i nemožná rizika a zbytečně nehazardujte.
  4. Zjistěte si podrobně, do čeho investujete a jaká jsou vaše práva a záruky.
  5. Nedávejte peníze jen tak naslepo do něčeho, kde vám slibují vysoké výnosy.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
14. 2. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (46.7 + 26.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru