Jak investovat

Do čeho investují bohatí?

Společnost Capgemini dělá každoročně průzkum mezi milionáři. Podívejte se, do čeho investují a jak se jejich preference vyvíjí.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 9. 2015

Přemýšlíte nad tím, jak co nejlépe investovat volné finance? Pak pro začátek doporučuji naslouchat zkušenějším a inspirovat se u nejbohatších lidí. Společnost Capgemini každoročně provádí průzkum mezi dolarovými milionáři (tzv. High Net Worth Individuals). Z něho lze vyčíst hned několik zajímavých podnětů.

1. Nejbohatší lidé většinu prostředků investují

I nejbohatší lidé drží poměrně velké rezervy na účtech v bance a na různých pevně úročených vkladech. V posledních letech drží takto více kapitálu než v minulosti. Určitě to souvisí s nízkými úroky u dluhopisů a celkovou nervozitou investorů. Nicméně i tak nejbohatší lidé setrvale přes ¾ kapitálu investují.

2. Nejbohatší lidé investují vyváženě do různých aktiv

Nejbohatší lidé investují do akcií, nemovitostí, dluhopisů a v menší míře také do zlata, umění a jiných alternativních investic. Najdou se tací, kteří investují vše výhradně do nemovitostí, nebo tací, kteří investují vše jen do akcií (třeba Warren Buffett). Ale převážná většina multimilionářů investuje napříč všemi třídami aktiv.

3. Nejbohatší lidé nespekulují, v rozložení majetku jsou konzistentní

Asi nejdůležitější poselství studie majetku milionářů vyčteme při pohledu na časový vývoj struktury majetku od roku 2006 do roku 2014. Rozložení majetku milionářů je velmi konzistentní. Zhruba kolem 20 % kapitálu drží nejbohatší lidé dlouhodobě v nemovitostech, 25-30 procent v akciích a vlastním byznysu, 40-45 % mají v dluhopisech a na bankovních vkladech a kolem 10 % investují do zlata, umění a jiných „komodit".

Jak investují bohatí - struktura aktiv

Aktuální trendy

  • V roce 2012 je patrný zjevný pokles podílu dluhopisové složky a naopak již zmíněný nárůst podílu bankovních vkladů. Nyní je podíl dluhopisové složky stabilní, dokonce za poslední dva roky lehce roste zpět podíl dluhopisů na úkor bankovních vkladů.
  • Po pádu akciových trhů v roce 2009 nejbohatší lidé navýšili podíl akcií v portfoliu. Nyní je podíl akcií na dlouhodobém normálu.
  • Od roku 2010 rostla obliba alternativních investic, nyní trochu klesá.

Regionální rozložení majetku

Inspirativní může být také regionální rozložení majetku dolarových milionářů, což částečně koresponduje s lokalitou, odkud milionáři pochází. Hlavní zastoupení má pochopitelně Severní Amerika, Evropa a Asie. Zatímco boháči v USA a Evropě zpravidla investují velkou část majetku „doma", milionáři na rozvíjejících se trzích ve velké míře investují i v zahraničí. Nejvíce je to patrné v latinské Americe.

Jak investují bohatí - regionální rozložení aktiv

Všichni se asi shodneme na tom, že chceme-li být v něčem úspěšní, měli bychom se učit od úspěšných. To platí i pro správu majetku. Poselství od úspěšných investorů zní: Nebojte se větší část volných financí investovat, investujte vyváženě do různých aktiv a buďte v tom konzistentní.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 9. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (36.7 + 7.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru