Jak investovat

7 rad jak ochránit portfolio před blížícím se propadem

Červnová korekce byla pouze prvním varováním. Blíží se daleko větší turbulence na trzích. Podnikli jste již potřebná opatření u portfolií svých klientů, abyste mohli mít klidné spaní?

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 8. 2013

Zvolil jsem možná příliš silný titulek pro tento článek. Vždyť jak můžu vědět, že se blíží další propad? Nemůžu, je to jen domněnka. Ale co když mám pravdu? Co když na finančních trzích zavládne panika? Jste na takový scénář připraveni? Provedli jste dostatečná opatření, abyste ochránili investovaný kapitál?

Vývoj na finančních trzích je čím dál tím více odtržený od ekonomické reality. Celý svět balancuje na hraně další ekonomické recese, ale akcie trhají rekordy. Hrubý domácí produkt v USA vzroste o dvě procenta a ceny amerických akcií stoupnou o dvacet procent. Fundamenty přestávají být důležité, všichni už jen sledují, co řekne Bernanke. Když jen tak mimochodem utrousí, že by Fed mohl brzy začít omezovat nákupy amerických dluhopisů, ceny akcií, dluhopisů i komodit okamžitě začnou padat. Když k tomu pak dodá, že samozřejmě nejprve musí být americká ekonomika v dobré kondici a že to určitě nebude hned zítra, investoři se uklidní a začnou zase nakupovat akcie.

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Zdroj: FINEZ Investment Management

Nevím, jak dlouho ještě tato iluze růstu vydrží. Možná se ještě párkrát dočkáme nového rekordu u akciového indexu S&P 500. Ale buďte si jisti tím, že jednoho krásného dne se domeček z karet zbortí. A jakmile se začne bortit, nebudou padat pouze ceny akcií, ale prakticky všeho. Červnová korekce byla jen varováním. Podívejte se zpět na rok 2008 a připomeňte si, kam až mohou v panice ceny spadnout a co všechno je v ohrožení.

Tady totiž nejde jen o akcie. Stejný Damoklův meč visí i nad high yield dluhopisy. V ohrožení jsou samozřejmě také všechny cyklické komodity. A aby toho nebylo málo, v červnu zároveň padaly i ceny amerických vládních dluhopisů i cena zlata, což mě osobně značně vyvedlo z míry. Nicméně evidentně se mnoho investorů začalo zbavovat dluhopisů a těžko říct, zda se k nim znovu přikloní v případě propadu na akciových trzích. Také ve zlato již nebudou mít investoři po velkém propadu v posledních měsících takovou důvěru. Možná tentokrát dají všichni přednost hotovosti.

Jak tedy doporučuji ochránit investiční portfolio?

1) Redukujte akciovou složku portfolia, popřípadě zajistěte akciové pozice proti poklesu např. souběžnou spekulací na pokles akciových indexů.

2) Vyvarujte se cyklických komodit od ropy, přes měď až po platinu.

3) Můžete lehce navýšit podíl necyklických komodit v portfoliu, zejména zlata, příp. zemědělských komodit.

4) Redukujte podíl rizikovějších high yield dluhopisů.

5) Zaměřte se na bezpečnější dluhopisy a vyhledávejte dluhopisy s krátkou dobou do splatnosti. Modifikovaná durace dluhopisových fondů by měla být pokud možno do dvou let.

6) Můžete doplnit portfolia také o nemovitosti, resp. české nemovitostní fondy. Pozor ale, musí se jednat o nemovitostní fond, který fyzicky spravuje a pronajímá nemovitosti, nikoliv o fond, který investuje do akcií developerů.

7) Držte dostatek hotovosti pro budoucí nákupy akcií „ve slevě".

Psáno pro Investujeme.cz


Poraďte se, kam dnes investovat.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 8. 2013

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (9.8 + 36.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru