Investiční výhled

Rozhovor s J. Traxlerem: Nelehké časy investic

V říjnu mě vyzpovídal Petr Fejtek, šéfredaktor měsíčníku Finanční poradce. Bavili jsme se o situaci na trzích i o novinkách a plánech ve FINEZ Investment Management. Zde je opis celého rozhovoru.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 10. 2011

* Váš model honorářového poradenství je založen na podílu na klientově výnosu (zisku), což je v současné situaci asi hodně problematické...

To ano, po dvou mimořádně úspěšných letech budou portfolia za rok 2011 ve ztrátě. Měl jsem v plánu letos více rozšiřovat firmu, ale finanční situace mé plány trochu brzdí.

* Neuvažoval jste o nějaké modifikaci, třeba kombinaci nějakého menšího fee z objemu investic plus success fee?

Máme u aktivní správy nastaven minimální roční poplatek, tedy něco jako management fee, ale nezávisle na objemu. Nicméně to postačí na pokrytí provozních nákladů, ne na investice do rozvoje. Což mě samotného nutí přemýšlet a hledat cesty, jak zajistit firmě stabilnější příjmy. Proto jsme také od srpna spustili analytickou službu pro poradce FINEZ Research a chceme ve větší míře dělat kurzy pro investiční poradce. To jsou pro firmu pevné příjmy bez ohledu na vývoj na trzích.

* ČNB dělá poměrně rozsáhlé kontroly v poradenské branži, už vás „prolustrovala"?

Ano, ČNB v tomto roce plošně kontroluje všechny investiční zprostředkovatele – právnické osoby. I na mne, respektive FINEZ, došla řada. Byla to zajímavá zkušenost, pod heslem cokoliv řeknete, může být použito proti vám, protože vše bylo nahráváno na záznam, to jsem zažil poprvé. Kontrolou jsme ale prošli bez ztráty kytičky. Jediné, co mi vadí, kolik ta byrokracie zabere vždy času.

* Testovali si kontroloři i některé konkrétní klienty, tedy vaše doporučení či řešení pro ně?

Samozřejmě. I když neposuzovali konkrétní doporučení, ale zda je vše po formální stránce v souladu se zákonem a upravujícími vyhláškami, zda jsou klienti dostatečně informováni o všech rizicích apod. Také kontrolovali, zda uváděné výnosy klientů souhlasí se skutečností.

* A zajímali se nějak podrobněji i právě o váš honorářový model?

I pro kontrolory ČNB je to model poněkud nezvyklý. Takže hlavně se zajímali, zda to skutečně je ještě poradenský model, a nebo už se jedná o službu obhospodařování portfolia, kterou může poskytovat pouze obchodník s cennými papíry, nikoliv však investiční zprostředkovatel. V případě FINEZ jde ale čistě o službu investičního poradenství, klienti si svá portfolia spravují sami na základě doporučení od FINEZ. Odměna FINEZ se posléze počítá jako 20 % z dosaženého zisku klientů. Ale správcem zůstává sám investor, FINEZ je v roli poradce.

* Jste znám jako poměrně velký pesimista co se týká potence evropských bank. Současný vývoj vám dává za pravdu, myslíte, že se nějakému většímu dominovému pádu podaří zabránit?

Těžko. Jestli se tuhle situaci podaří někomu vyřešit v klidu a míru, bez rozsáhlé bankovní krize a ekonomické deprese ala 30. léta, tak bych ho nominoval na Nobelovu cenu za ekonomii a mír zároveň. Euro v současné podobě už dlouho nevydrží. A pokud se rozpadne eurozóna, tak budeme svědky dominového efektu. A ještě větší problém číhá ve státních dluhopisech, celý „západní svět" včetně Japonska se topí v dluzích, které nejde umořit.

* Je vůbec „technicky" možné, aby Evropa ustála „socializaci" dluhů, když ty bankovní jen přelévá do státních? Tím se jen přelévá rizikovost dluhopisů?

Hlavně tím ze svých daní hradíme ztráty způsobené špatně hospodařícími bankami a státy. A to je demotivující. Přitom ty dluhy stejně bude dříve nebo později nutné odepsat, nikdo je nesplatí. Akorát se to evropská politická elita snaží oddálit, jak jen to bude možné. Pravděpodobně brzy vydá eurobondy a bude jimi refinancovat dluhy všech špatně hospodařících států. Ale i ty eurobondy bude jednou muset někdo splatit a nebude kdo. Už jsme za bodem zvratu. Čím dříve necháme proběhnout čistku, tím méně nás to všechny bude stát a tím rychleji se Evropa znovu postaví na nohy, i když to několik let bude trvat.

* Obrovský problém se rýsuje na celých dluhopisových trzích (americké i německé 10leté mají historicky nízký výnos pod 2 %), na čem lze „stavět" portfolio?

Zatímco úrokový výnos dluhopisů deset let klesá (s rostoucí cenou dluhopisů), je na historických minimech a nemá už moc kam klesat, dividendový výnos akcií naopak roste (s klesajícími kurzy akcií). Takže proč dnes kupovat Kalouskovy pětileté dluhopisy s výnosem do splatnosti cca 3,1 % p.a., když si můžu koupit akcie ČEZ s hrubým dividendovým výnosem 7 % ročně? Jediný problém je v garanci, u akcie nikdy nemám jistotu, že za pět let nebude ještě levnější než dnes a že firma bude stále vyplácet cca 60 % zisků na dividendách. Zrovna u ČEZu se ale dá očekávat, že dividenda klesat nebude, protože tato firma má poměrně stabilní tržby i zisky a stát jakožto majoritní vlastník potřebuje peníze, takže bude chtít nadále ze zisku rozdělovat dividendu. Kromě toho dluhopis má pevně danou nominální hodnotu, v případě vyšší inflace nás neochrání, zisk je předem pevně limitován, kdežto akcie si i v případě hyperinflace nějakou hodnotu udrží.

* Co tedy udělají dluhopisové trhy?

Investoři zatím ještě v očekávání ekonomické recese, tedy klesajících zisků firem, utíkají od akcií a cyklických komodit. V zoufalosti nechávají kapitál ležet na účtu, nebo kupují dluhopisy. Míra zoufalosti se ukázala v srpnu, kdy se výnos amerických tříměsíčních pokladničních poukázek na krátkou dobu dostal dokonce do mínusu. Jinými slovy investoři dokonce platili za to, že mohou půjčit peníze ministerstvu financí. Tak šílená je dnešní doba.

„Bezpečnější" dluhopisy (tj. v tuto chvíli americké a německé) s delší splatností budou pravděpodobně ještě pár měsíců růst, výnos do splatnosti bude klesat. Ale dlouhodobě jsou dluhopisy finanční sebevražda. Za deset let budou mít dnešní americké, japonské i německé desetileté dluhopisy takřka nulovou hodnotu. Deset let už tahle pyramida nevydrží, na dluhopisech se bude muset poškrtat pár nul.

* Když zmiňujete inflaci, jaká jsou Vaše inflační očekávání v horizontu nějakých pěti let a dál?

To se těžko odhaduje. Teď je na stole deflace a ještě nějakou dobu bude. Ale já se domnívám, že v tomto desetiletí zažijeme opravdovou krizi, kdy bude nutné poškrtat u dluhopisů pár nul, což může provést hyperinflace, nebo spíše měnová reforma. Ať tak či tak, kupní síla dnešních peněz může značně utrpět. A dluhopisová portfolia včetně penzijních fondů a různých pojistek se smrsknou o několik řádů. Paradoxně krátkodobě však procházíme deflací hmotných aktiv, klesají ceny akcií, komodit i nemovitostí. Krátkodobě se jako rozumnější jeví držet právě hotovost. Ovšem i to skýtá problém, depozita v bankách jsou v ohrožení bankovní krize. Takže nakonec nejbezpečnější zůstává zlato.

* A nebo baráček.

Baráček má až příliš mnoho nevýhod, musíte se o něj starat. K bydlení je to dobrá volba, nějakou hodnotu si bude dlouhodobě uchovávat. Osobně také preferuji bydlení v domku před králíkárnou. Ale chcete-li nemovitost jako investici, nemůžete ji nechat ležet ladem, musíte se o ni starat a samozřejmě ji budete chtít pronajímat. To snáze pronajmete byt. Jenže na trhu s byty panuje ve většině velkých měst převis nabídky nad poptávkou (jednou z mála výjimek je Brno). A co dělá cena, když je nabídka větší než poptávka? Cena klesá. Čili nemovitost jako investice dnes není ideální volba, ceny by měly jít ještě pár let dolů a rentabilita pronájmu je velmi nízká, aktuálně v průměru kolem 3,5 %. To si opět raději koupím akcie ČEZu aktuálně kolem 700 korun za kus s dividendou 50 korun na akcii (tedy cca 7 % dividendový výnos).

* O mě je známo, že jsem akciový fanda, ale lze najít nějakou dynamickou strategii, která by nebyla „sebevražedná"?

Také fandím akciím, protože se jedná o hmotnou investici – akcie představuje podíl na firmě, kdežto dluhopis je jen slib na papíře. Nicméně je třeba mít na paměti, že jsme uprostřed sekulárního medvědího trendu. Dvacet let jsme žili na dluh. Nyní jsme v době, kdy musíme splácet dluhy. Dvacet let jsme žili na úkor budoucnosti, teď si musíme naopak něco odříct a snížit spotřebu. To znamená, že musíme také počítat s nižšími zisky firem. Proto akcie nyní padají. A proto u nich nemůžeme ani v nejbližších letech očekávat zázračné výnosy. Jsou tedy jen tři způsoby, jak efektivně investovat do akcií. Buď je nutný proaktivní přístup – velmi pečlivý výběr konkrétních akcií a zároveň vhodné načasování nákupů a prodejů. To je výnosnější strategie, ale vyžaduje dostatek zkušeností a je náročná na čas. Druhou strategii bych označil jako dividendovou, tj. držet akcie z necyklických sektorů vyplácející vysoké dividendy. Třetí možnost je brát toto období jako dobu akumulace kapitálu. Nehledět na kurzy na burze, ale postupně nakupovat a nakupovat. Až hurikán dluhové krize pročistí trhy, situace se stabilizuje a akcie bude čekat dlouhé období růstu. Takže investorům doporučuji buď aktivní správu, nebo dividendové akcie, nebo pravidelné investice s horizontem přes deset let.

* A co komodity, nejsou vhodnou alternativou?

Mohou být, ale spíše necyklické komodity, tedy zlato a zemědělské komodity. Cyklické komodity jako ropa, měď nebo stříbro čeká krátkodobě další pokles, podobně jako u akcií. Až budou ceny levnější, pak má smysl komodity nakupovat. I když zrovna u průmyslových komodit bych osobně preferoval akcie těžebních společností.

* Stříbro je přeci drahý kov, proč mu nevěříte?

Ano, ale drahý kov, který se více než z poloviny světové produkce používá v elektronice. Takže v době ekonomické recese a růstu nezaměstnanosti, v době šetření domácností a klesající průmyslové produkce, by jeho cena měla jít zákonitě dolů, stejně jako u jiných cyklických komodit. Krátkodobě tedy očekávám výrazný pokles ceny stříbra, nicméně dlouhodobě patří k mým favoritům mezi komoditami.

* Pojďme se vrátit k vaší činnosti – kromě vlastních klientů se věnujete hodně i vzdělávání poradců jiných firem. Co Vás k tomu vede?

Nedávno jsem seděl s jedním poradcem, který se rozhodl založit si vlastní poradenskou firmu. „Kladu silný důraz na kvalitu, poradci nesmí páchat na klientech škodu," povídá. A já mu říkám: „To je super, ale není to trochu málo, nepáchat škodu? Neměl by snad poradce klientovi přinést nějaký užitek?"

Trh přeci jen dospívá a poradce, chce-li být úspěšný, bude muset něco umět, přinést klientovi přidanou hodnotu a být lepší než konkurence. Není nic složitého porovnat úrokové sazby u hypoték, nebo namodelovat a porovnat různé pojistky. Ale v oblasti investování je to komplikovanější, kvality poradce se měří jeho schopností vydělávat klientům peníze. Kolik poradců se může pochlubit tím, že jsou jeho klienti po pěti letech v zisku? To procento bude velmi nízké. A právě to chceme změnit.

Investiční poradce musí velmi dobře rozumět mikro- i makroekonomii, sledovat dění na finančních trzích, vnímat souvislosti. Měl by chápat, jak úrokové sazby ovlivňují ceny dluhopisů nebo jak ceny komodit ovlivňují obchodní bilanci a ta zase kurzy měn. Měl by umět analyzovat jednotlivé akcie a porovnávat fondy. Měl by umět najít adekvátní strategii cílům investora a připravit mu vhodné portfolio, nejen prodávat přednastavená portfolia a life-cycle programy. A v ideálním případě by mu měl umět poradit i s nákupem konkrétních akcií, nebo třeba s tím, jak zdanit dividendy apod.

* To vše poradce učíte? Předpokládám, že to bude docela rozsáhlý projekt.

Ani ne, děláme to formou dvoudenních víkendových kurzů. Samozřejmě, že se během jednoho víkendu nestanete hotovým odborníkem, ale naučíte se hodně. Zvažuji do budoucna i navazující kurz, respektive spíše tréninkový workshop.

* To znamená, že kdyby se dala dohromady skupina řekněme deseti lidí, kteří by stáli o takový dvoudenní seminář, že byste za nimi mohl přijet?

Samozřejmě. Máme nabídku otevřených kurzů v Brně, ale stejně tak děláme na zakázku kurzy pro ucelené skupiny poradců různě po republice, akorát si musí zajistit vhodné prostory.

* Jak tam máte nakombinované podíly teorie, praxe a diskuse?

Celý kurz má interaktivní podobu, tedy naším cílem je co nejvíce zatáhnout do dění v sále všechny přítomné. Teorii vysvětlujeme na praktických ukázkách a následně si vše účastníci zkouší a ověřují na příkladech. Učí se počítat a používat fundamentální ukazatele u akcií a dluhopisů, učí se porovnávat a vybírat nejlepší fondy, sestavovat různá portfolia a v neposlední řadě také prezentovat řešení klientovi. Kromě toho je samozřejmě během celého víkendu dostatečný prostor k diskuzím, zejména večer u vínka a kulečníku se někdy vedou vášnivé debaty.

*Pokud je mi známo, nabízíte poradcům i další servis. Na začátku jste zmiňoval novinku FINEZ Research, co se pod tím názvem skrývá?

FINEZ Research je určen pro náročnější poradce, portfoliomanažery nebo i individuální investory. Je to v podstatě analytický servis, v rámci kterého posíláme zákazníkům tipy na zajímavé investice.  Kromě toho pro některé poradenské firmy sestavujeme a reportujeme vzorová portfolia, která potom poradci používají u klientů. Zajišťujeme také compliance poradenství pro menší investiční zprostředkovatele, kteří rozjíždí vlastní firmu a potřebují dát dohromady všechny vnitřní předpisy, smlouvy a další náležitosti.

* A chystáte ještě nějaké další novinky?

Chtěl bych v budoucnu založit vlastní aktivně spravovaný fond s poplatkovou strukturou postavenou především na success fee. Dost poradců se na mě obrací, zda by mohli s FINEZ spolupracovat, líbí se jim naše aktivní správa. Jenže abyste mohl propagovat služby FINEZ, musel byste být vázaným zástupcem FINEZ a to je nereálné, protože poradci bývají vázaným zástupcem jiné poradenské firmy. Jedním z možných řešení je založit vlastní fond. Akorát na to je potřeba velký kapitál, aby to bylo pro všechny strany efektivní. Nyní v podstatě čekám, až projeví zájem o spolupráci nějaká větší poradenská firma, která zajistí dostatečný objem investic.

Rozhovor poskytnut pro odborný časopis Finanční poradce dne 11. 10. 2011

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 10. 2011

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (25.6 + 33.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru