Investiční výhled

Rozhovor s J. Traxlerem: Do čeho investovat?

F. Mašek, redaktor serveru peníze.cz, mě požádal o zodpovězení několika otázek s tematikou "do čeho investovat". Domnívám se, že by odpovědi mohly zajímat více čtenářů. Zde v kompletním znění:

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 7. 2010

1) Na Bloombergu vyšel materiál, z něhož vyplývá, že správci velkých investičních ale i penzijních fondů ve zvýšené míře investují do akcií a jsou vcelku optimističtí, zatímco individuální investoři jsou naopak velmi pesimističtí. Na čí stranu se přikláníte a proč?

Ohledně akcií jsem velmi optimistický už od konce roku 2008. Po nedávné dvouměsíční korekci v období květen-červen máme s klienty aktivní správy dokoupeno a držíme dnes v portfoliu pouze akcie a komodity.

2) Vidíte nějaké zajímavé investiční příležitosti na českém akciovém trhu? Jak hodnotíte investiční příležitosti na jiných (akciových) trzích?

Na českém trhu jsou zajímavé dividendové tituly, tedy akcie, které nedržíte jako spekulaci na růst ceny na burze, ale abyste inkasoval každý rok dividendu. Třeba akcie ČEZ nebo Telefoniky O2 jsou vynikající pro rentiéry, kteří chtějí žít z pravidelných pasivních příjmů ze svých investic. Na růst ceny bych spekuloval jedině s akciemi NWR, jejichž hodnota se do značné míry odvíjí od ceny uhlí. Jinak na českém trhu žádné zajímavé příležitosti nevidím.

3) Které regiony tedy pokládáte za nejzajímavější a proč?

Z dlouhodobého hlediska jihovýchodní Asii, latinskou Ameriku a Afriku, a to zejména z demografických důvodů. Obrovský potenciál mají Indonésie, Malajsie, Vietnam, Bangladéš, Filipíny, nebo také Nigérie, Ghana či Keňa. Ale i klasické BRIC investice jsou nadále dobrou volbou. Krátkodobě mám v hledáčku čínské small caps, mezi kterými se dají najít velmi podhodnocené růstové akcie.

4) Jak je tomu z pohledu zajímavých a naopak nezajímavých odvětví či oborů?

Na dividendové investice zůstávají zajímavé telekomunikace, farmaceutika, pojišťovny, utility a těžaři ropy. Těchto oborů by se měli držet opatrnější investoři. Pro vyšší výnosy je nutné vyhledávat menší růstové akcie, například z oboru nanotechnologií a biotechnologií. Zajímavé investiční příležitosti se ale dají najít v každém oboru. Já mám třeba aktuálně v portfoliu mimo jiné akcie dvou rejdařů a dvou producentů ovoce a zeleniny.

5) Jak velké riziko představuje letos, či příští rok, inflace?

Jak pro koho. Riziko představuje zejména pro ty, kteří drží dlouhodobější dluhopisy, těm možná budou v příštích letech dost skřípat zuby. Z mého pohledu investoři inflaci zatím podceňují. Myslím, že může přijít takřka nepozorovaně a ustálit se na mnoho let na dost vysokých číslech. Klidně ještě v tomto roce.

6) Má podle Vás ještě letos zlato další prostor k růstu? Dá se odhadnout, jak velký?

Ve výhledu na rok 2010 jsem psal, že očekávám kolísání ceny zlata v rozmezí 900-1200 dolarů za unci. Na tom zatím nic neměním. Nikdy není možné stoprocentně vyloučit nějaký velký „průser", který by mohl cenu zlata vyhnat nahoru. Ale peníze bych tímto směrem neinvestoval, maximálně nějakou železnou nedotknutelnou rezervu, což ale nejde brát jako investici, nýbrž jako zakopání části majetku pro případ nejhoršího.

7) Jak se vůbec díváte na komodity? Které pokládáte za nejatraktivnější, a kterým by se měl investor naopak vyhnout?

Na střednědobém i dlouhodobém výhledu považuji za velmi atraktivní obiloviny - pšenici, kukuřici a rýži. Máme tímto směrem s klienty část portfolia alokovanou. Krátkodobě jsou všechny sezónní komodity ruleta.

8) Jak je tomu v případě (jiných) alternativních investic? Na které se podle Vás letos vyplatí vsadit?

Někteří mluví o umění, ale to je mimo můj obor. Já bych se držel akcií a komodit, samozřejmě s výhledem na dlouhodobé držení. Rozhodně nedoporučuji dluhopisy, a pokud jde o ČR, tak ani nemovitosti. Krátkodobě bych raději doporučoval lidem neinvestovat vůbec. Slováci mají výhodu, Ti mohou pro krátkodobé investice volit třeba deep bonus nebo deep discount certifikáty a mít celkem konzervativně roční výnos 6-7 % v eurech. Čechům ale vstupuje do hry měnové riziko.

Dále doporučujeme:

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 7. 2010

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (29.3 + 7.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru