Investiční výhled

Řecký armagedon – přijde kolaps na trzích?

Řecká dluhová zápletka se konečně začíná rozplétat. Máme se bát další finanční krize? Přežije euro? Spadnou ceny akcií? Vyjde zítra slunce?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 6. 2015

Sluníčko zítra určitě vyjde tak jako každý jiný den. Možná může být schované pod mrakem, ale vyjde. A to samé platí i pro finanční trhy, které možná krátkodobě zahalí vyšší volatilita, ale jinak budou normálně dál fungovat. Běžný investor pravděpodobně nijak zásadně nepocítí ani případný oficiální krach řecké ekonomiky či dokonce odchod Řecka z eurozóny. Ani s tou volatilitou to možná nebude tak horké. A nakonec nás může překvapit i pozitivní reakce trhů.

Jsou dva hlavní důvody, proč by Řecko nemělo s trhy nijak zásadně zamávat:

1. S krachem Řecka se více méně počítá delší dobu

Všem velkým investorům je dlouhou dobu jasné, že Řecko své závazky nebude schopno splácet. Otázka nikdy nezněla, zda Řecko „zkrachuje", ale kdy a jak k tomu dojde a které instituce to budou nejvíce sanovat.

Minulý rok se ekonomická situace v Řecku začala konečně zlepšovat. Řecku svitla naděje, že by přeci jen s pomocí MMF, EU a ECB mohlo udržet finance na uzdě. Po šesti letech se ekonomika dostala z recese. Začala pozvolna klesat nezaměstnanost. Jenže pak přišly nešťastně načasované předčasné volby, změna politického vedení a ztráta důvěry investorů.

Začala rychle růst pravděpodobnost, že se Řecko s tripartitou nedohodnou. Jednání se táhnou měsíce. Za tu dobu už se investoři dostatečně psychicky připravili na možný krach řecké ekonomiky. Pro nikoho to není šokující zpráva. Úrokové výnosy řeckých státních dluhopisů již rok rostou a ceny řeckých akcií naopak klesají.

Vývoj výnosu do splatnosti řeckých desetiletých státních dluhopisů

Vývoj výnosu do splatnosti řeckých desetiletých státních dluhopisů

Zdroj: Trading Economics

Vývoj hodnoty indexu aténské akciové burzy

Vývoj hodnoty indexu aténské akciové burzy

Zdroj: Trading Economics

2. Řecká ekonomika je jen kapkou v louži

HDP Řecka za rok 2014 činilo 246 mld. dolarů, což je zhruba o pětinu více než HDP České republiky. Řecká ekonomika se podílí na celkovém hrubém domácím produktu Evropské unie pouhými 1,4 procenty a na světovém HDP zanedbatelnými 0,3 procenty. Zadlužení veřejného sektoru řecké ekonomiky dosahuje sice 175 % HDP, ale pořád je to v absolutních číslech částka, se kterou se Evropská unie dokáže bez problémů vypořádat.

HDP Řecka Podíl na HDP EU Podíl na světovém HDP Zadlužení Řecka
246 mld. USD 1,36 % 0,31 % 175 % HDP

Krátkodobě nás čeká vyšší volatilita na trzích

Každá nová zpráva nyní může rozdmýchat trhy jedním nebo druhým směrem. Určitě budeme svědky zvýšené volatility u eura, evropských akcií i státních dluhopisů. Ale nikdo dnes nedovede říct, jaký bude finální výstup. I kdyby Řecko bylo ponecháno na pospas svým dluhům, nemusí to být pro trhy (vyjma řeckého) negativní zpráva. Nekonečné série vyjednávání už všechny unavovaly, a tak jakékoliv „řešení" může být nakonec vzpruhou pro nervózně přešlapující trhy.

Někde jsem zaregistroval titulek, který zněl zhruba takto: „Rychle nakupte dolary na dovolenou, díky Řecku podraží." Domnívám se, že to je hodně spekulativní. Možná že dolar bude vůči euru posilovat, i já tomu na střednědobém horizontu věřím, ale důvody budou jiné. Pro vývoj na světových finančních trzích je daleko více určující úroková a měnová politika Fedu versus Evropské centrální banky a vývoj bilance běžného účtu. Pro vývoj na akciových trzích je zase daleko důležitější, jaké zisky budou reportovat za druhý kvartál firmy v USA a v Evropě, nebo jak se bude dál vyvíjet makroekonomická situace v Číně a Japonsku. Ale Řecko? To by s trhy nemělo nijak zásadně zamávat.

Kolapsu je zbytečné se obávat

Nejsem z vývoje v Řecku nijak nadšený a je mi Řeků upřímně líto. Podřezávají si větev sami pod sebou. Zbytku Evropy krach řecké ekonomiky nijak zvlášť neublíží a finanční trhy to poměrně rychle vstřebají. Osobně nevěřím, že by Řecko opustilo eurozónu, ale ani případný Grexit by neměl nijak ohrozit kurz eura. Samotné ukončení pomoci Řecku může být pro euro dokonce pozitivní.

Řecké banky čelí poslední týdny stoupajícím výběrům peněz. Od pondělí jsou raději zavřené. Celá situace bude mít bohužel velmi špatný dopad na řecké banky a potažmo celou řeckou ekonomiku. Ale ani pád řeckých bank nebo dramatické odpisy řeckého dluhu by neměly způsobit zásadní problémy bankovním institucím ve zbytku Evropy. Další finanční krize se ve spojitosti s Řeckem bát nemusíme.

Evropa zdaleka nemá vše špatné za sebou. Celkové zadlužení stále roste, byrokracie dále kypí, populace stárne, podporují se neefektivní investice... Dost možná se v Evropě ještě dočkáme další krize, ale ne teď a ne kvůli Řecku.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 6. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (10.5 + 29.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru