Investiční výhled

Pomůže penzijní reforma českým akciím?

Díky penzijní reformě by na Pražskou burzu měly proudit nové peníze. České akcie by tudíž v následujících dvou letech mohly přinést investorům vyšší zhodnocení. Žádné velké terno ale nečekejte.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
22. 8. 2012

Akciím na Pražské burze se posledních pět let vůbec nedaří. V letech 2003-2007 zažila Pražská burza pětiletku strmého růstu. Nyní má za sebou pětiletku poklesu. Index PX je na poloviční hodnotě oproti maximu z roku 2007. Některé české akcie sice vyplácí investorům poměrně vysoké dividendy (dividendový výnos se pohybuje kolem 5 % ročně), ale na růst cen čekají majitelé akcií marně.

Vývoj indexu PX od roku 1994

Vývoj indexu PX od roku 1994

Zdroj: BCPP

Pomůže českým akciím reforma důchodů? Vyvedení části prostředků ze státního systému do soukromých fondů přinese na burzu nový kapitál. Ještě větší roli ale sehraje transformace stávajících penzijních fondů. Zatímco dnes penzijní fondy drží zhruba 90 % prostředků v českých státních dluhopisech, od příštího roku budou moci penzijní společnosti nabízet i dynamičtější fondy, které budou investovat do akcií. Převedení části prostředků ze starých fondů do nových přinese na burzu další peníze.

Peníze z penzijních fondů

Podle údajů Asociace penzijních fondů využívalo k 30. 6. 2012 penzijního připojištění v České republice 4 645 603 lidí a celkový majetek účastníků penzijního připojištění činil 240 miliard korun. Z toho pouhých 956 milionů korun (0,4 % z majetku ve fondech) bylo investováno v českých akciích.

Ročně přiteče do penzijních fondů zhruba 20 miliard korun. Po reformě to bude možná ještě více díky zvýšení částek pro přiznání státního příspěvku a daňovou úlevu, což donutí „stovkaře" navýšit příspěvek alespoň na tři stovky a mnohé přiměje navýšit měsíční příspěvek až na 2000 korun, při kterých bude mít účastník nově nárok na maximální státní příspěvek ve výši 230 korun a zároveň na maximální možnou daňovou úlevu.

Peníze z pojistného na sociální zabezpečení

Vedle penzijního připojištění zavádí penzijní reforma v druhém pilíři nové důchodové fondy, do kterých může účastník převést tři procentní body ze stávajícího 27% odvodu z hrubé mzdy, který je určen na sociální zabezpečení. Další dva procentní body musí účastník do důchodového fondu odvést navíc, jinými slovy kdo se rozhodne využít druhého pilíře penzijní reformy, bude odvádět do důchodových fondů 5 % z hrubé mzdy, resp. ze základu pro výpočet sociálního pojištění.

Česká správa sociálního zabezpečení v roce 2011 vybrala na pojistném na sociální zabezpečení 358 miliard korun. Pokud by se čtvrtina lidí rozhodla využít druhého pilíře penzijní reformy, tak Česká správa sociálního zabezpečení přijde ročně zhruba o deset miliard korun. Do důchodových fondů by v takovém případě proudilo necelých 17 miliard korun ročně.

Potenciální zdroj kapitálu pro Pražskou burzu

  Kapitál ve fondech 10 % do českých akcií
Penzijní připojištění – transformace 240 mld. Kč (2013) 24 mld. Kč (2013)
Penzijní připojištění – ročně 20 mld. Kč ročně 2 mld. Kč ročně
Důchodové spoření (2. pilíř) – ročně 17 mld. Kč ročně 1,7 mld. Kč ročně
Celkem 240 mld. + 37 mld. ročně 24 mld. + 3,7 mld. ročně

Zdroj: FINEZ Investment Management

10 % kapitálu do českých akcií

Kdyby 10 % z finančních prostředků v důchodových a penzijních fondech bylo investováno do českých akcií, znamenalo by to pro Pražskou burzu mimořádné investice ve výši 24 miliard korun během roku 2013 (díky převodu prostředků do nových penzijních fondů) a každoroční přísun nového kapitálu ve výši 3,7 miliardy korun (2 miliardy v penzijních fondech a 1,7 miliardy v důchodových fondech).

Selská úvaha říká, že o tyto peníze by se měla zvýšit celková tržní kapitalizace akcií obchodovaných na Pražské burze. Tržní hodnota všech patnácti firem obchodovaných na hlavním trhu Pražské burzy je o trochu více než jeden bilion korun. Penzijní reforma by tedy mohla zvýšit cenu akcií na Pražské burze o necelá 3 %.

Tržní kapitalizace českých akcií

Společnost mil. CZK
AAA Auto Group 1 262
Central European Media Enterprises 6 486
ČEZ 399 188
ECM Real Estate Investments 175
Erste Group Bank 158 064
Fortuna Entertainment Group 4 857
KIT Digital 2 630
Komerční banka 144 627
New World Resources 25 314
Orco Property Group 1 877
PEGAS NONWOVENS 4 121
Philip Morris ČR 21 837
Telefónica Czech Republic 130 124
Unipetrol 30 328
Viena Insurance Group 104 192
Celkem 1 035 082

Zdroj: FINEZ Investment Management, BCPP, data k 18. 8. 2012

Ovšem při této úvaze nebereme v potaz emise nových akcií. Rozhodne-li se pár akciových společností pro vstup na Pražskou burzu, mohou bez problému zhltnout celý nový kapitál od penzijních fondů. To je dobrá zpráva pro potenciální zájemce o vstup na burzu. Lepší období pro vstup na burzu než v době transformace penzijních fondů si lze jen stěží představit.

Převis poptávky nad nabídkou

Znamená to pro stávající majitele českých akcií, že důchodová reforma růstu cen nijak nepomůže? Nikoliv. Samozřejmě že penzijní fondy budou chtít vlastnit různé akcie, nejen ty nově emitované. Takže důchodová reforma zcela jistě navýší poptávku po všech českých akciích.

Navíc je důležité mít na paměti, že cenu neutváří pouze poptávka, ale vztah poptávky a nabídky. Těch zhruba 30 miliard korun během následujících dvou let na straně poptávky (penzijní a důchodové fondy) bude obtížně hledat prodávající. Dnes se na Pražské burze obchodují akcie denně v objemu 1-1,5 miliardy korun. Najednou se denní poptávka zvýší třeba až na dvě miliardy, ale nabídka bude stále na 1,5 miliardě. Převis poptávky nad nabídkou bude tlačit cenu nahoru. Na horizontu dvou let se tudíž dá očekávat, že ceny akcií na Pražské burze porostou.

Díky penzijní reformě na českých akciích asi nikdo nezbohatne. Ale je to jistá podpora, která může napomoct Pražské burze. Následující dva roky by mohly být výnosy českých akcií kladné a v součtu s dividendami by české akcie mohly v roce 2013 a 2014 přinést výnos kolem 10 % za rok (můj osobní odhad).

Nicméně nesmíme zapomínat, že poptávka ze strany penzijních fondů bude pro akcie jen podpůrný prostředek. Daleko větší roli samozřejmě bude tak jako vždy hrát makroekonomická situace ve střední Evropě a hospodářské výsledky jednotlivých firem. A tady žádné zázraky čekat nemůžeme. Takže i nadále platí, že české akcie se hodí spíše pro dlouhodobé dividendové investice.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
22. 8. 2012

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (6.9 + 14.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru