Investiční výhled

Ohlédnutí za rokem 2021 a výhled na rok 2022

V roce 2021 přinesly nejvyšší zhodnocení akcie a komodity. Výrazně stouply ceny bytů a velmi se dařilo také nemovitostním fondům. Pouze dluhopisům se v prostředí rostoucích úrokových sazeb nedaří.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 12. 2021


Inflace na vzestupu

Inflace letos nabrala na tempu. Nyní jsme meziročně na 6 % a v lednu, až se do indexu spotřebitelských cen projeví skokové zvýšení cen energií, může být inflace odhadem na 8-10 %. ČNB proto v posledních měsících prudce zvedá úrokové sazby. Na spořicích účtech brzy budou úroky 3-4 %. Ale v porovnání s nynější inflací to je žalostně málo.

Kdo chce chránit úspory před inflací, musí peníze investovat. Nejkonzervativnějším řešením jsou státní proti-inflační dluhopisy. Vyšších výnosů lze pak potenciálně dosáhnout u rizikovějších nebo méně likvidních investic.

Inflace a úrokové sazby v ČR v letech 2007-2021


Co děláme ve FINEZ?

Naším posláním je pomáhat klientům chránit a zhodnocovat úspory. Obecně dlouhodobě preferujeme hmotné investice, které mají reálnou užitnou hodnotu a generují dlouhodobě stabilní výnosy nad inflací (nemovitosti, zemědělská půda, akcie velkých firem, různé private equity investice, obnovitelné zdroje energií aj.)

Většinu investic řešíme prostřednictvím různých investičních fondů, převážně určených pro kvalifikované investory. Založili jsme také vlastní multi-fond Otakar, sestavený z cca 15-20 nejzajímavějších "fondů pro bohaté" s cíleným výnosem 2-3 % p.a. nad inflací. S minimální investicí od 1 mil. Kč tak dnes s námi může investovat kdokoliv. U fondu Otakar navíc neúčtujeme žádné vstupní poplatky, pouze odměnu 12 % ze zisku, tak jako u individuálních portfolií našich movitějších klientů.


Akcie vydělaly 30 %

Akciové trhy mají letos za sebou největší růst od roku 2009. Hodnota indexu MSCI World sestaveného z akcií cca 1600 největších burzovně obchodovaných společností na rozvinutých trzích stoupla o 30 %. Dařilo se akciím v USA i Evropě. Slabší výsledky zaznamenaly akorát rozvíjející se trhy, výraznější pokles postihl akcie v Číně a Brazílií.

Český akciový trh patřil k nejlepším na světě, hodnota indexu PX stoupla o necelých 40 %. Velkou zásluhu na tom má společnost ČEZ a také banky. V USA byly nadále hlavním tahounem technologické společnosti, tentokrát zejména Alphabet (Google), Microsoft, Apple a Tesla.

Rostly ale ceny akcií napříč celým trhem, ve všech sektorech. Důvodem byl výrazný růst tržeb a zisků, který předčil veškerá očekávání ekonomů. Tempo růstu akciových trhů je samozřejmě neudržitelné, ale zdá se, že pozitivní nálada by mohla přetrvat i v dalším roce. Ale uvidíme.

Vývoj hodnoty indexu MSCI World


Co děláme ve FINEZ?

Burzovně obchodované akcie dnes tvoří zpravidla kolem 10-20 % v portfoliích našich klientů. Zpětně vidíme, že to mohlo být v uplynulém roce více. Ale jsme v tomto směru raději opatrní a držíme se konzistentně přiměřené váhy akciové složky. Také v rámci multi-fondu Otakar by akciová složka dlouhodobě měla tvořit 15-20 % portfolia. Momentálně je ale nulová, akciovou složku zde budeme teprve postupně budovat během následujícího roku.

Preferujeme globálně působící zavedené firmy a širokou diverzifikaci do různých sektorů a odvětví. Vedle burzovně obchodovaných akcií také zpravidla 10-15 % majetku investujeme do firem mimo burzu (private equity), například do fondů Vendeavour, SkyLimit Industry nebo J&T Arch Investments.


Ceny bytů k nezastavení, nebo ne?

Ceny bytů a dalších nemovitostí v roce 2021 dál rostly. Za 5 let stouply ceny bytů takřka na dvojnásobek. Nicméně úroky u hypoték směřují příští rok k 5 %. Díky tomu výrazně opadne poptávka. Takže se dost dobře může stát, že po 10 letech možná na trhu bude více prodejců než kupců a ceny bytů poklesnou.

Nemovitostní fondy za rok 2021 nakonec vykážou velmi dobré výsledky, u většiny se zhodnocení bude pohybovat kolem 5-8 %. Nejvyšší výnos bude mít fond Accolade Industrial zaměřený na skladové a logistické areály, ten jen za tři čtvrtletí vydělal přes 20 %.

I v příštím roce by vesměs všechny nemovitostní fondy měly mít velmi dobré zhodnocení, neboť s inflací každý rok roste nájemné, a potažmo s vyšším cashflow z pronájmu pak také ocenění hodnoty nemovitostí. Stejný princip platí i pro zemědělskou půdu, i zde lze nyní se zvýšenou inflací očekávat vyšší výnosy.

Vývoj cen bytů v ČR v letech 2005-2021


Co děláme ve FINEZ?

Nemovitosti tvoří vždy významnou část majetku našich klientů a také ve fondu Otakar má nemovitostní složka největší váhu. Investujeme do nemovitostních fondů Accolade, ZDR, NOVA a Realia, které díky pravidelným příjmům z pronájmu generují stabilní výnosy min. 6-8 % ročně. Dále prostřednictvím FKI investujeme také do developerských projektů a zemědělské půdy.


Koruna posiluje k euru

S rostoucími úrokovými sazbami začala výrazněji posilovat česká koruna k euru. S koncem roku už se kurz pohybuje kolem 25 korun za jedno euro a v příštím roce pravděpodobně bude dál klesat, odhadem k 24 korunám za euro a možná i více.

Jelikož euro ale v uplynulém roce výrazněji oslabilo k dolaru a libře, tak vůči těmto měnám koruna rovněž oslabila. Zde si netroufám další vývoj odhadovat.

Vývoj kurzu eura a české koruny


Co děláme ve FINEZ?

Klientům vždy doporučujeme investovat primárně v korunách, nepodstupovat zbytečně měnové riziko a rozhodně se vyvarovat jakýchkoli spekulací.


Komodity výrazně podražily

Ceny komodit na burze v roce 2021 prudce stouply. Nejvíce zdražily ceny energií, ropa podražila o 60 %, plyn o 70 %, uhlí o 100 % a cena elektřiny na burze vyskočila na čtyřnásobek. Stouply také ceny průmyslových kovů, hliník o 40 %, zinek o 30 % a měď o 20 %. Zemědělské komodity rovněž výrazně zdražily, rýže o 20 %, pšenice a kukuřice o 30 % a káva dokonce o 80 %. Pouze drahé kovy (zlato, stříbro) mírně zlevnily.

Vývoj ceny ropy WTI


Co děláme ve FINEZ?

Nepouštíme se do burzovních spekulací. Komoditní kontrakty s klienty neřešíme. Stejně tak se držíme na míle daleko od bitcoinu a jiných kryptoměn, protože pro nás je to jen virtuální komodita bez reálné užitné hodnoty. Místo toho radši investujeme do fondů zaměřených na provoz FVE a VTE elektráren. V tom vidíme větší smysl. A místo klasických komodit dáváme přednost akciím těžařů, zemědělců apod., tedy reálně fungujícím firmám.


Dluhopisy nevydělávají

S rostoucí inflací některé centrální banky začínají zvedat úrokové sazby. ČNB v tomto směru patří k premiantům. Díky tomu také rostou úrokové výnosy u českých dluhopisů, zároveň s tím ale klesá jejich tržní cena. Takže dluhopisové fondy za rok 2021 vykazují špatné výsledky, zpravidla ztrátu nebo výnosy max. 1-2 %. S růstem úroků ale aspoň trochu roste budoucí výnosový potenciál českých dluhopisů.

Přesto jsou úroky u státních dluhopisů nadále výrazně nižší než inflace. Jedinou smysluplnou investicí jsou státní proti-inflační dluhopisy, jejichž úrokový výnos je dán růstem indexu spotřebitelských cen.

Vyšší úroky nabízí také různé podnikové dluhopisy, ale zde je výrazně větší kreditní riziko. V uplynulém roce se do insolvence dostala řada firem včetně poměrně velké skupiny Arca Investments. A další budou zcela jistě následovat.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých státních dluhopisů ČR


Co děláme ve FINEZ?

Do dluhopisů už mnoho let prakticky vůbec neinvestujeme. Výjimkou jsou nyní státní proti-inflační Dluhopisy Republiky a pak zpravidla pouze menší likvidní složka v nějakém korunovém dluhopisovém fondu. Zahraniční dluhopisy nekupujeme a menší české podnikové dluhopisy rovněž ne.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů MSCI, ČNB, ČSÚ, Fed, OnVista.de, Finanzen.net a Trading Economics a jsou platná k 27. 12. 2021.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 12. 2021

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (3.7 + 20.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru