Investiční výhled

Kam investovat v roce 2015

Kde aktuálně hledat investiční příležitosti? Máme pro vás čtyři investiční tipy na rok 2015.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 1. 2015

Kdybych měl stručně shrnout můj investiční výhled na rok 2015, čeká nás vyšší volatilita na trzích, boj centrálních bank s deflací, nízké úrokové sazby, silný dolar a levná ropa. Vše ostatní je ve hvězdách. Nemá smysl se pouštět do spekulací, jaká bude za rok hodnota indexu S&P 500 nebo kolik budou stát akcie ČEZ. Vůbec netuším, kolik bude za rok stát zlato ani jaký bude přesně kurz koruny vůči dolaru. Ale když se ohlédneme za vývojem na finančních trzích v roce 2014, troufám si jmenovat tři silné trendy, kterých jsme byly svědky a které budou mít důležitý vliv na investice v roce 2015. Z nich také vychází většina mých tipů pro rok 2015.

1) Začal výrazně posilovat americký dolar

V roce 2014 zpevnil dolar k euru přibližně o 12 procent a podobně i k většině dalších měn. O tom, že je americký dolar na vzestupu, mluvím již delší dobu. Dle mého názoru nejde o krátkodobý výkyv, ale domnívám se, že uplynulý rok započal dlouhodobější trend posilování dolaru. Americká ekonomika od roku 2009 výrazně překonává Evropu a patří k hlavním tahounům světového růstu HDP. Spojeným státům by také měl postupně klesat deficit obchodní bilance, neboť stoupl objem domácí těžby ropy a navíc nyní klesla cena dovážené ropy. Proto očekávám, že i v roce 2015 bude americký dolar nadále posilovat.

Vývoj kurzu EUR/USD v roce 2014

Vývoj kurzu EUR/USD v roce 2014

Zdroj: Finanzen.net

I kdyby ale zůstal kurz dolaru na dnešní úrovni, stejně je potřeba si položit otázku, co způsobí silnější dolar? Jak se s tím poperou zahraniční společnosti s dolarovými dluhy? To samé platí i pro mnohé rozvíjející se trhy a jejich státní dluhopisy. Jaký vliv bude mít silnější dolar na ceny komodit? Jak moc se promítne do tržeb amerických exportérů a naopak importérů a jak ovlivní ceny zboží dováženého do USA třeba z Číny nebo z Evropy?

2) Prudce zlevnila ropa

Cena ropy na burze se od června propadla o 45 procent. Můj názor je, že se ani zde nejedná o krátkodobý výkyv, ale že cena ropy může dlouhou dobu zůstat pod hranicí rentability těžby mnoha vrtů. Není až tak podstatné, kam až cena ropy klesne v momentě úplného dna. Ale podstatné je, že ropa může mnoho let stát méně než 70 dolarů za barel a možná i výrazně méně. To bude mít samozřejmě tvrdý dopad na většinu těžebních společností, proto také ceny jejich akcií v druhé polovině roku prudce poklesly. S nákupem bych se ale rozhodně neukvapoval, protože pokud bude ropa levná delší dobu, budou ceny akcií těžařů ještě hodně klesat.

Vývoj ceny ropy Brent v roce 2014

Vývoj ceny ropy Brent v roce 2014

Zdroj: Finanzen.net

Klíčová otázka zní, co přinese levná ropa? Kdo z toho může profitovat a kdo na tom bude naopak tratit? Ekonomiky závislé na těžbě ropy čeká pravděpodobně recese doprovázená oslabováním měny. V extrému to můžeme pozorovat na Rusku. Naopak jiným ekonomikám, které ropu ve velkém dováží, může levnější ropa pomoct, například Turecku, Japonsku nebo Indii. Pro investory je ale důležitější klást si stejné otázky na úrovni jednotlivých firem. Kdo bude profitovat z levnější ropy? Určitě celý sektor dopravy.

3) Japonsko bude ve velkém ředit peněžní zásobu

Na podzim japonská centrální banka oznámila záměr rozšířit kvantitativní uvolňování, takže Bank of Japan aktuálně skupuje nejen veškeré nové emise dluhopisů, ale postupně nakupuje i starší dluhopisy. Dluhopisový trh v Japonsku de facto neexistuje. Na straně poptávky stojí centrální banka a na straně nabídky všichni ostatní, kterým již nestačí roční výnos půl procenta. Narůst objemu nákupů dluhopisů není až tak podstatný, ale je jasným potvrzením nastolené politiky. Japonsko bude ředit a ředit a ředit, protože to je jediná „přijatelná" cesta, jak se postupně zbavit zadlužení. Tuto politiku si také japonský premiér Shinzo Abe nechal stvrdit vyhlášením předčasných voleb a svým znovuzvolením.

Vývoj kurzu USD/JPY v roce 2014

Vývoj kurzu USD/JPY v roce 2014

Zdroj: Finanzen.net

V souvislosti s tím logicky výrazně oslabuje japonská měna. Japonský yen od srpna oslabil k americkému dolaru zhruba o 17 procent. I zde se pravděpodobně bude jednat o dlouhodobý trend. Spekulace na pokles hodnoty japonské měny byla naší nejvýnosnější pozicí v uplynulém roce a pravděpodobně se k této spekulaci uchýlíme i v roce 2015. Kromě toho je zase na místě si položit otázku, komu prospěje slabší kurz japonské měny? Nejvíce japonským exportérům, kteří však nejsou závislí na importu komodit.

Ruku v ruce s oznámením japonské centrální banky o navýšení kvantitativního uvolňování vyslal do světa podstatnou zprávu také japonský státní penzijní fond. Bude postupně prodávat státní dluhopisy a navýší pozice v akciích na 50 procent portfolia, přičemž polovinu z toho mají tvořit akcie japonských firem a polovinu akcie zahraniční. Na akciové trhy by tak mělo postupně přitéct zhruba 200 miliard dolarů. A je dost pravděpodobné, že tento trend budou postupně následovat i další penzijní fondy nejen v Japonsku, ale v budoucnu i v Evropě, kde jsou výnosy do splatnosti dluhopisů také extrémně nízké.

Vývoj japonského akciového indexu Nikkei 225 v roce 2014

Vývoj japonského akciového indexu Nikkei 225 v roce 2014

Zdroj: Finanzen.net

Investice na rok 2015 v kostce

Aby někdo nenamítal, že se jedná jen o plácání do větru, zhodnotili jsme nejprve investiční tipy na rok 2014. Zde nabízíme přehledně čtyři investiční tipy pro rok 2015:

1) Japonské akcie
Japonský akciový trh je nyní v kurzu většiny investičních bank. Poptávka fondů je vysoká. A některým firmám by měl prospět také slabší kurz yenu. Japonské akcie mají pro rok 2015 zelenou.

2) Akcie dopravců
Většině dopravců klesnou díky levnějším pohonným hmotám provozní náklady. Zisková marže poroste. Rostoucí zisky by měly vést k růstu cen akcií. Zelenou mají zejména akcie leteckých společností a společnosti v dálkové silniční dopravě.

3) Akcie těžařů uranu
Akcie těžařů uranu jsou na seznamu „vyvolených" již potřetí. Na podzim dostaly povolení k obnově provozu první jaderné reaktory v Japonsku. Japonsko se vrací k jádru a cena uranu roste a věřím, že dlouhodobě poroste. Akcie těžařů uranu jsou dle mého názoru silně podhodnocené.

Vývoj ceny uranu v roce 2014

Vývoj ceny uranu v roce 2014

Zdroj: Finanzen.net

4) Oslabení japonského yenu
Japonská měna by měla dlouhodobě oslabovat a naopak americké měně predikujeme dlouhodobý růstový trend. Z toho nám vychází perfektní pár pro spekulaci na růst kurzu USD/JPY.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz 


Poraďte se, kam investovat peníze v roce 2015.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
1. 1. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (4.7 + 12.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru