Investiční výhled

Kam dnes investovat, když ne do akcií ani dluhopisů?

Akciové indexy jsou na rekordních hodnotách a výnosy státních dluhopisů jsou extrémně nízké. Kam tedy dnes investovat?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 10. 2014

Žijeme v prapodivné době, kdy přestává platit tržní logika, neboť trh je silně deformován politikou a centrálními bankami. Standardní poučky nám radí, rozložit investovaný kapitál mezi akcie a státní dluhopisy. Konzervativní investor by měl větší část kapitálu investovat do dluhopisů, dynamický naopak do akcií.

Ceny akcií na historickém maximu

Tento standardní model diverzifikace však nyní přestává dávat smysl, minimálně dočasně. Akcie v USA jsou drahé, na což poukazují i základní fundamentální ukazatele. Index S&P 500 sestavený z akcií pětistovky největších amerických firem má za sebou zhruba pět a půl roku nepřetržitého růstu a jeho hodnota se nyní pohybuje kolem magické hranice 2000 bodů. V této situaci by podle klasických pouček bylo moudré redukovat podíl akciové složky a navýšit podíl dluhopisové složky.

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Zdroj: FINEZ Investment Management

Úroky dluhopisů na historickém minimu

Jenomže standardně by již v této době dávno měly růst úrokové sazby a klesat ceny dluhopisů. Namísto toho se na dluhopisových trzích nafukuje obrovská bublina. Úrokové sazby jsou na nule, tržní cena státních dluhopisů rekordně vysoká a výnosy do splatnosti dluhopisů extrémně nízké. Například desetiletý český státní dluhopis má dnes výnos do splatnosti ubohých 1,2 % p.a. Tržní cena státních dluhopisů je již tak vysoko, že fakticky nemá kam dále růst. V takové situaci by standardně bylo na místě většinu kapitálu z dluhopisové složky převést do akciové složky. Standardně totiž tato situace na dluhopisových trzích nastává s koncem ekonomické recese, kdy se ceny akcií pohybují blízko dna.

Tyto standardní poučky jsou dnes na nic, protože dnešní politicko-ekonomická situace je značně nestandardní. Dlouhé období nulových úrokových sazeb nutí lidi investovat. Na trzích je spousta peněz, které zoufale hledají nějaký výnos. To žene ceny všech aktiv nahoru. Posledních pět let prudce rostly ceny akcií, ceny dluhopisů, ceny pozemků, ceny uměleckých děl a mnoha jiných alternativních investic.

Vývoj výnosu do splatnosti u českých desetiletých státních dluhopisů

Vývoj výnosu do splatnosti u českých desetiletých státních dluhopisů

Zdroj: TradingEconomics

Výnosy do splatnosti vybraných desetiletých státních dluhopisů

Švýcarsko 0,51 % p.a.
Německo 1,00 % p.a.
Česká republika 1,23 % p.a.
Francie 1,39 % p.a.
Španělsko 2,31 % p.a.
Itálie 2,45 % p.a.
Velká Británie 2,49 % p.a.
USA 2,53 % p.a.
Rusko 9,73 % p.a.

Zdroj: TradingEconomics, data k 29. 9. 2014

Nabízí se jiné alternativy?

Kam tedy dnes investovat, když ne do akcií ani dluhopisů? Tady je důležité si uvědomit, že akcie jsou nyní rizikové na krátkodobém horizontu, zatímco u státních dluhopisů se bavíme o nesmyslnosti jejich držení na dlouhodobém horizontu. Nikdo neříká, že je potřeba se honem zbavit státních dluhopisů, pouze podotýkám, že jejich výnosový potenciál je vyčerpán na několik let dopředu.

Naproti tomu akcií bych se raději zbavil zavčas. Je velmi pravděpodobné, že v dohledné době (řekněme horizont do dvou let) se něco semele na trzích a ceny akcií výrazně spadnou dolů. Pak bude vhodná doba opět kupovat akcie. Ale ne dnes. Osobně zastávám názor, že v tuto dobu je lepší oželet výnos. Hlavní je zbytečně neprodělat.

Kam dočasně investovat prostředky určené dlouhodobě do akcií?

  • Hotovost – Trpělivost růže přináší. Nejjednodušší alternativou je neinvestovat nyní prostředky nikam, držet je někde na spořicím účtu a čekat na lepší ceny akcií.
  • Reverse bonus certifikáty – Ziskuchtivější investor může prozatím investovat do reverse bonus certifikátů, což jsou cenné papíry, které generují výnos, pokud cena akcie či hodnota akciového indexu nestoupne na předem definovanou úroveň. Jejich nevýhodou je, že jsou takřka výhradně denominované v eurech. A pokud by ceny akcií náhodou dál strmě rostly, pak mohou způsobit velké ztráty.
  • Long-short equity – Rozumnou strategií v současné době „přešlapování trhů okolo historického maxima" je postavit dvě akcie proti sobě, nebo obdobně dva indexy. U jedné akcie spekulovat na růst, u druhé na pokles. Výnos či ztráta je pak dána rozdílem ve vývoji cen těchto akcií. Takto je možné vydělat při růstu, stagnaci i poklesu cen. Pasivní investor může obdobné strategie využít prostřednictvím long-short equity fondů. Nedoporučuji však fondy, které přitom využívají páky. Velkou výhodou je, že takový fond může v dobách růstu akcií fungovat jako klasický akciový fond, při propadu může naopak vydělávat i na poklesu cen.
  • Spekulovat na pokles – Vyznavači adrenalinových sportů se mohou pustit do shortování akcií, tj. spekulování na pokles jejich ceny. Ale vzhledem k tomu, že nikdo neví, kdy ceny akcií začnou klesat, je to velmi nákladný a rizikový koníček.

Kam dlouhodobě investovat prostředky aktuálně investované ve státních dluhopisech?

  • Korporátní dluhopisy – Podnikové dluhopisy mají vyšší výnosy do splatnosti než dluhopisy státní. Tomu odpovídá vyšší kreditní riziko jednotlivých emisí. Proto je u korporátních dluhopisů důležitá široká diverzifikace. Aby korporátní dluhopisy mohly sloužit jako konzervativní složka portfolia, mělo by se jednat o dluhopisy s vyšším ratingem a kratší dobou do splatnosti.
  • Nemovitosti – Rentabilita pronájmu nemovitostí je sice dnes také velmi nízká, ale v porovnání s výnosy do splatnosti státních dluhopisů jsou výnosy z pronájmu bytů nebo komerčních prostor vyšší. Navíc dlouhodobě ceny nemovitostí rostou s inflací, zatímco dluhopis má pevnou nominální hodnotu. Problémem je likvidita a vysoké pořizovací náklady. Oba problémy ale řeší nemovitostní fond.

Shrnutí

Investovat dnes do akcií se jeví velmi rizikové. Při pohledu na graf vývoje hodnot akciových indexů musí investorům blikat červená kontrolka „Pozor, přehřívá se!" Svým klientům dnes raději doporučuji držet hotovost, investovat do long-short equity fondů, popřípadě rolovat reverse bonus certifikáty.

Vedle toho investice do státních dluhopisů je při stávajících výnosech do splatnosti projevem totálního zoufalství. Výnosy státních dluhopisů v příštích deseti letech nemají šanci pokrýt inflaci, takže držet státní dluhopisy delší dobu je absolutní nesmysl. Svým klientům proto radím jako konzervativní dlouhodobou investici kupovat korporátní dluhopisy a nemovitosti.

Psáno pro Investujeme.cz


Poraďte se, kam bezpečně investovat peníze a jak dosáhnout vyššího zhodnocení úspor.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
6. 10. 2014

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (32.5 + 3.5) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru