Investiční výhled

Jaké investice si nadělit pod stromeček?

Dva roky zpátky jsem říkal „Dávejte si pod stromeček akcie." Akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity podražily zhruba o 35 %. Jaké investice si nadělit pod stromeček letos?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 12. 2010

Letos doporučuji investovat raději do rodiny a do přátel, neboť investice do vztahů je nejnávratnější ze všech druhů investic. Navíc akcie, komodity, dluhopisy ani nemovitosti dnes rozhodně nejsou levné a vhodné k nákupu.

Dluhopisy stojí před propastí

Zatímco na komoditních trzích se zcela zjevně odráží očekávání zvýšené inflace - většina komodit podražila za rok 2010 o 20-30 % (stříbro dokonce o 70 %) - dluhopisové trhy jako by vyčkávali. Výnos do splatnosti desetiletého vládního dluhopisu je v ČR pouhých 3,9 % p.a., v USA 3,3 % p.a. a v Německu dokonce jen 2,9 % p.a.

No řekněte, byli byste ochotní půjčit vládě Spojených států peníze na deset let za slíbený výnos 3,3 % p.a.? Já tedy rozhodně ne. Jednak je pro mě vláda USA velmi nedůvěryhodný dlužník, a jednak očekávám, že během těch deseti let bude kupní síla peněz klesat daleko rychleji než o 3,3 % ročně, ať už je oficiální statisticky vypočtená inflace jakákoliv. A do třetice, ještě bych (s velkou pravděpodobností) dlouhodobě tratil na kurzu dolaru. Při úroku 8 % bych o investici do dluhopisů možná začal uvažovat, ale asi bych stejně dal přednost investicím, za kterými stojí skutečná hodnota, nejen příslib splacení dluhu.

Nicméně na trzích zatím panuje jiné přesvědčení a ceny dluhopisů, ačkoliv v posledních měsících zrovna v USA mírně poklesly, tak se pořád drží dost vysoko. Tahle situace nebude trvat věčně. Buď svět znovu upadne do recese a do deflační spirály, pak dluhopisy budou nadále v kurzu a spadnou ceny akcií a komodit, nebo se naopak roztočí inflační spirála (tomu věřím já) a spadnou ceny dluhopisů. Momentálně ale jedna noha trhu jde napravo a druhá nalevo a... za chvíli se asi tělo roztrhne.

Graf spot ceny stříbra
2010_12_23_stribro.png
Zdroj: Finanzen.net

Nemovitosti mají nízkou rentabilitu

Vzhledem k tomu, že očekávám vysokou inflaci, bylo by logickým doporučením investovat do fyzických aktiv - tj. do akcií, komodit a nemovitostí. To ostatně omílám v médiích dokola už dva roky. Problém je, že nemovitosti v ČR jsou absolutně bez jiskry. Ačkoliv ceny šly za poslední tři roky mírně dolů, rentabilita pronájmu je stále velmi nízká. Hrubé roční nájemné bývá méně než 5 % z tržní ceny nemovitosti a čistý zisk tak bývá zpravidla kolem 3 % ročně. To není mnoho.

Navíc na trhu nemovitostí převládá nabídka nad poptávkou (což se s ohledem na demografický vývoj v ČR v nejbližších 20 letech těžko změní), tudíž nelze očekávat, že ceny nemovitostí porostou. Budou se stěží držet inflace. Tuhle ohranou písničku už také zpívám třetím rokem stále dokola, a přesto se spousta lidí nadále domnívá, že nejlepší investicí je koupit byt a pronajímat ho.

Akcie a komodity jsou drahé

Akcie a komodity sice jiskru mají, ale nachází se momentálně na dvouletých maximech. Když jsem v srpnu doporučoval přikoupit akcie, v médiích se to hemžilo pesimistickými výhledy - není se čemu divit, po čtyřech měsících korekce spousta analytiků začala být skeptická. A ejhle, nakonec ještě teď finišuje silná podzimní růstová rallye. Nyní zažíváme čtvrtý měsíc růstu akciových trhů a najednou čtu samá pozitivní očekávání pro rok 2011.

Ceny komodit rostou již druhým rokem. Od července se utrhl pytel i se zemědělskými komoditami, což brzy všichni začneme pociťovat na cenách potravin v obchodech. Na podzim výrazně podražily i drahé kovy zlato a stříbro. Mezi bankéři i drobnými investory se komodity těší stále větší oblibě, vznikají nové komoditní fondy a komoditní certifikáty a v médiích se v hojnější míře objevují články o investici do zlata nebo třeba kávy. Věštit neumím, ale varuji vás, naskakovat do rozjetého pendolina není dobrý nápad.

Co s tím? Do čeho investovat?

Na dluhopisech je bublina jako Brno, nemovitosti nejsou rentabilní a akcie a komodity jsou z krátkodobého pohledu drahé. Co tedy mají investoři dělat? Vyjma možné spekulace na pokles dluhopisů, což je velmi riziková spekulace, máte na výběr čtyři cesty:

1) Aktivně obchodovat
Akciové i komoditní trhy mají hlavní růst po propadu z roku 2008 za sebou, nyní nás čeká plavba po rozbouřeném moři. Můžete se snažit „plout s vlnami", tj. dělat krátkodobé operace a snažit se zachytit krátkodobé pohyby trhů. Pro nezkušené námořníky je to ale cesta do pekel. Rozhodně nikomu nedoporučuji.

2) Aktivně vybírat podhodnocené a růstové akcie
I v rozbouřeném moři je stále možné najít dostatek atraktivních akcií, které trh podhodnocuje, nebo u kterých nedoceňuje růstový potenciál. Touto cestou jdeme s většinou klientů aktivní správy FINEZ. Jako vánoční dárek se s vámi podělím o tři akcie, které považuji za velmi atraktivní a jež má v portfoliu většina mých klientů: Gerdau (brazilská ocelářská firma), Gazprom (ruský plynárenský koncern) a Biogen Idec (americká biotechnologická firma).

Graf akcie Gazprom (Frankfurt)
2010_12_23_akcie_Gazprom.jpg
Zdroj: Reuters

Obecný návod, jak posuzovat, kdy je akcie levná a fundamentálně zdravá, najdete v článku Jak bezpečně investovat do akcií.

Pokud vy ani váš bankéř či poradce nemáte dostatek času a zkušeností vybírat jednotlivé tituly do portfolia, můžete tuto práci přenechat portfoliomanažerům podílových fondů. Velmi dobře si mezi aktivně spravovanými globálními akciovými fondy s povolením k veřejné nabídce v ČR vedou například lucemburské fondy Credit Suisse Equity Global Value, nebo Franklin Global Small-Mid Cap Growth. Oba dva dlouhodobě překonávají benchmark, a to díky tomu, že mají koncentrovanější portfolio a pečlivě vybírají jednotlivé tituly, zatímco většina fondů jen pasivně kopíruje indexy.

3) Držet portfolio dividendových akcií
Na velké zaoceánské lodi se dá celkem bezpečně doplout do přístavu i přes rozbouřené moře. Můžete si sestavit portfolio z akcií velkých zavedených firem se stabilními tržbami, které pravidelně vyplácí vysoké dividendy (aktuálně je reálné sestavit portfolio s výnosem z dividend 4-5 % ročně).

Dividendové akcie nejsou ani levné, ani drahé - poměr tržního ocenění firmy a ročních zisků, tzv. P/E, se pohybuje kolem 10. Jejich potenciál je růst dlouhodobě plus mínus o inflaci a k tomu generovat zisk formou dividend. Jenom si musíte dát pozor, abyste nenastoupili na Titanic, tedy například abyste neměli vše jen v akciích bank. Je potřeba diverzifikovat mezi více dividendových akcií napříč různými hospodářskými sektory.

Ukázku portfolia vybraných 10 dividendových akcií najdete v článku Dividendové akcie - konzervativní dlouhodobá investice.

4) Investovat pravidelně do komoditních a emerging markets fondů
Vůbec nejjednodušší a pro většinu lidí také nejefektivnější cestou je investovat pravidelně každý měsíc menší částku (řadově v tisícikorunách) do komoditních fondů a do fondů zaměřených na akcie BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) a dalších emerging a frontier markets (Indonésie, Mexiko, Nigérie, Vietnam, Kazachstán...) Velmi dobré fondy na akcie emerging markets mají Franklin Templeton, HSBC nebo Pioneer, na komodity pak Credit Suisse nebo BNP Paribas.

Musí se samozřejmě jednat o investici na velmi dlouhý horizont (řádově deset a více let), neboť se dá očekávat, že ceny komodit i akcií emerging markets dlouhodobě porostou. Přitom krátkodobý pokles cen, který u akcií i komodit nyní visí ve vzduchu, je při pravidelném investování výhodou - při poklesu nakupujete za nižší cenu a snižujete tak průměrnou nákupní cenu.

Princip pravidelného investování najdete podrobně popsán v článku Jak investovat v době krize I - pravidelné investice.

 

Přeji všem čtenářům krásné a pohodové svátky a v roce 2011 hodně úspěšných investic... a nezapomeňte v novém roce investovat především do vztahů.

Psáno pro portály Finmag.cz a Penize.cz

Dále doporučujeme:

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
28. 12. 2010

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (5.8 + 44.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru