Investiční výhled

Investiční výhled FINEZ Investment Management - leden 2010

Rok 2009 byl rokem investičních příležitostí. Dvojciferné výnosy byly samozřejmostí. Korporátní dluhopisy zaznamenaly výnosy 20-50 procent, mnohé akcie a komodity přinesly i trojciferné výnosy. Nyní se musíme vrátit nohama na zem. Pro úspěch bude klíčový pečlivý výběr akcií. Dlouhodobě mají slibné vyhlídky zemědělské komodity.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
25. 1. 2010

Toto je pouze výtah, celý výhled ke stažení v pdf formátu včetně přehledných tabulek vývoje v roce 2009, grafů atd. je v tabulce pod článkem!!!

Pro klienty FINEZ je to povinná literatura, pro všechny ostatní investory a také investiční poradce literatura doporučená.

 

Ohlédnutí za rokem 2009

Pro všechny investory, kteří měli dostatek odvahy jít zavčas proti proudu, byl rok 2009 vynikající záplatou na ztráty z roku 2008. S klienty aktivní správy FINEZ jsme v roce 2009 vydělali v průměru 75 %. V loňském výhledu jsem psal, že kdo ustojí extrémní krátkodobé poklesy, tomu se nabízí životní příležitosti k nákupu vybraných akcií a komodit. Bázlivějším investorům jsem doporučoval korporátní dluhopisy a dluhopisy emerging markets, oboje zaznamenaly v roce 2009 nárůst o 20-50 procent. Rok 2009 byl bez nadsázky rokem investičních příležitostí. Z pozice investora budu s velkou pravděpodobností na tento rok vzpomínat jako nejziskovější v mé kariéře.

 

Doporučení pro rok 2010:

1. Zůstaňte nohama na zemi. Růst z roku 2009 byl extrémní a nebude se opakovat.
2. Investujte pouze s dlouhodobým výhledem.
3. Neodepisujte předčasně USA a dolar. Možná jsou Američani hloupí, namyšlení a nenažraní, možná Fed tiskne moc peněz, možná Spojené státy nikdy nesplatí své dluhy... ale pořád je to hlavní světová velmoc a hlavní světová měna.
4. Dbejte na širokou regionální a měnovou diverzifikaci. Rozkládejte investice zejména mezi USA, západní Evropu a BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína).
5. Nepřeceňujte úlohu zlata jako „neinflační měny". Zlato je dnes více než kdy jindy komodita ovládaná velkými hráči (banky, fondy).
6. Proti inflaci velmi dobře ochrání i jiné komodity, z dlouhodobého hlediska doporučuji zejména zemědělské komodity - pšenici, kukuřici a rýži.
7. Zapomeňte na diamanty, s jejichž prodejem se v poslední době v ČR roztrhl pytel. Jsou mnohonásobně předražené.
8. Nečekejte, že ceny nemovitostí v ČR porostou. V mnoha oblastech ještě budou ceny klesat. Ani dlouhodobé vyhlídky nemovitostí nejsou vzhledem k demografickému vývoji české populace pro investici příznivé.
9. Prodejte z portfolia státní dluhopisy. Investoři budou chtít za nákup dluhopisů vyšší výnosy. Úrokové výnosy dluhopisů tedy porostou, zatímco tržní cena stávajících dluhopisů bude klesat.
10. Nekupujte libovolné akcie ani indexy. Pozorně vybírejte pouze nejlepší tituly, sledujte bedlivě ocenění každé akcie. Preferujte velké firmy stabilně vyplácející dividendy (např. těžaři ropy, pojišťovny a telekomunikace). Menší část akciového portfolia můžete investovat do malých růstových společností (např. nanotechnologie a biotechnologie).

Čtěte také 10 investičních doporučení pro následujících 10 let.

 

Výběr nejdůležitějších myšlenek z výhledu

Recese v ČR nedostatečná

Recese v ČR nesplnila dostatečně svou úlohu. Recese je očistná kúra, kdy v tržním prostředí probíhá "výběr druhů". Když se rozhlédnu kolem sebe, mám dojem, že tato očista neproběhla v dostatečné míře. Mnoho oborů je nadále předimenzovaných. Přirovnal bych to k přeplněnému horkovzdušnému balónu. Dokud se všichni drží na palubě, balón sotva vrávorá těsně nad zemí. Aby se vznesl do nebes, musí někdo z paluby odpadnout. V ne příliš daleké budoucnosti (odhadem do pěti let) nás čeká tvrdý dopad a daleko hlubší recese. Balón prostě tolik váhy neunese. Možná budeme mít štěstí, zafouká silný vítr (poptávka z Německa) a dostane nás na nějakou dobu do vzduchu. Ale ne na vždy.

Kdy už politici začnou řešit vymírání české populace?

Zatímco politici i ekonomové se předhánějí v návrzích na "řešení" stávajícího zaškobrtnutí české ekonomiky (to není ekonomická krize, ať se na mě nikdo nezlobí), utíká jim daleko vážnější hrozba budoucnosti. Politici a bohužel i mnozí ekonomové by měli začít povinně nosit brýle proti "ekonomické krátkozrakosti". Kdyby měla v ČR nadále fungovat nějaká národní ekonomická rada, jako první by se měla začít zabývat otázkou demografického vývoje české populace. Od toho se totiž odvíjí mnoho dalších problémů včetně penzijního systému.

Hrozba vysoké inflace

Podíváme-li se na plánované deficity rozpočtu USA v dalších letech, je velmi naivní se domnívat, že je bude schopen financovat někdo jiný než Fed "tištěním nových peněz". Trh se tak právem obává, že zůstane přesycen likviditou a že nově vytvořené peníze vyženou inflaci do vysokých čísel. Může to být postupný proces pomalého růstu inflace v několika letech, nicméně může to být také poměrně rychlý a nečekaný proces a ještě do konce roku můžeme mít inflaci nad 5 %. V takovém případě by se mohla objevit také nová cenová bublina, primárně asi u akcií a komodit.

Neřešíme příčiny krize

Banky se opět vrátily k hazardování s penězi svých klientů, objem obchodů s deriváty je dnes stejný jako před krachem investiční banky Lehman Brothers, který ukázal nestabilitu systému v celé své nahotě. Nesmíme opomenout bezprecedentní tempo růstu zadlužení většiny států. USA, Japonsko ani Evropa nemají šanci své dluhy někdy splatit. Zadlužování už začíná náramně připomínat pyramidovou hru. A všichni víme, jak taková schémata končí.

Přijde velká krize?

Každým dnem se blíží chvíle, kdy kombinace vysoké inflace, nestabilního finančního systému a gigantického zadlužení zapříčiní opravdovou ekonomickou krizi.

Ceny nemovitostí v ČR neporostou

V nejbližší době nebudu v ČR kupovat nemovitost jako investici, protože rentabilita pronájmu je nadále slabá. K nízké rentabilitě se přidávají ještě špatné dlouhodobé vyhlídky. Demografická situace v České republice je zoufalá - realita je taková, že pomalu ale jistě vymíráme. Pakliže počet obyvatel stagnuje, nebo dokonce klesá, je velmi naivní se domnívat, že ceny residenčních nemovitostí reálně porostou, maximálně se budou držet inflace. Z dlouhodobého pohledu tak nejsou nemovitosti v České republice atraktivní investicí.

Od státních dluhopisů ruce pryč

Dluhopisy obecně nejsou dobrá volba v případě, že nás bude skutečně čekat zvýšená inflace. Ani české dluhopisy nejsou výjimkou. České státní dluhopisy jsou co do úrokových výnosů srovnatelné s velkými rozvinutými zeměmi. Zde je navíc riziko, že u českých dluhopisů poroste riziková prémie. Je totiž logické, že pokud ČR nebude schopna výrazně snižovat deficit státního rozpočtu, budou investoři požadovat vyšší a vyšší úrokové výnosy.

Regionální rozložení akcií

V rámci aktivní správy FINEZ máme s klienty aktuálně zpravidla okolo jedné třetiny portfolia v čínských, brazilských, indických a ruských akciích. Zhruba polovinu portfolia tvoří americké a evropské akcie. Podobné rozložení doporučuji uplatňovat i v roce 2010. Portfolio je možné doplnit o další významnější hráče, jakými jsou mezi rozvinutými trhy Japonsko a Austrálie, v rámci emerging markets pak zejména Mexiko, Turecko a Indonésie. České akcie nemá smysl držet.

Sektorové rozložení akcií

Klienti FINEZ Investment Management drží i nadále většinu portfolia v akciích. Ty je však nutné pečlivě vybírat, trh jako celek nemá velký potenciál. Za atraktivní považuji například těžaře ropy a některé námořní dopravce. Větší část portfolia by ale dlouhodobě měly tvořit společnosti stabilně vyplácející dividendy z necyklických oborů, jako jsou telekomunikace nebo utility.

Cena ropy dál poroste

Ropa se vyvíjela přesně dle mého očekávání. Nejprve krátce pokračovala v poklesu a přiblížila se hranici 30 USD za barel, ještě do konce roku se však vrátila nad 70 dolarů. Dostala se tak do pásma 70-100 USD, které již čtvrtým rokem uvádím jako "férovou cenu". V průběhu roku 2010 očekávám mírný růst ceny do koridoru 90-110 dolarů za barel. Cenu nad 110 USD nikdy nelze zcela vyloučit, ale podobně jako v roce 2008 bych ji označoval za bublinu.

Zlato a stříbro už ztratily lesk

Také zlato se v souladu s očekáváním dostalo koncem roku až ke hranici 1200 dolarů za unci. Někdo očekává, že zlato je teprve v půlce cesty a že ještě přijde pravá mánie, která vyžene jeho cenu až ke 3000 USD. Já se domnívám, že zlato už ztratilo lesk a pro rok 2010 očekávám kolísání ceny v rozmezí 900-1200 USD.

Slibné zemědělské komodity

Základní plodiny jako je pšenice, rýže nebo kukuřice mají jednu specifickou vlastnost - lidé je budou vždy jíst, bez ohledu na ekonomickou i politickou situaci ve světě. A tak s neustále rostoucím počtem obyvatel se tyto plodiny jeví z dlouhodobého hlediska jako jedna z nejjistějších investic. Při aktuálním ocenění si troufám obiloviny označit za velmi slibnou investici i na střednědobém horizontu. Pokud jde o horizont krátkodobý, to jsou u sezónních komodit vždy pouze spekulace, nikdo nedokáže předem odhadnout, jaká bude úroda. Takže možná se u obilovin dočkáme výraznějšího růstu cen již v roce 2010, možná až v letech následujících. Zemědělské komodity každopádně doporučuji zařadit do každého dlouhodobého portfolia. Možná ještě lepší alternativou může být pozemek s úrodnou půdou.

Měnová diverzifikace místo zajišťování

Klientům doporučuji nebránit se měnovému riziku zajišťováním do koruny, neboť měnové riziko je dvojsečná zbraň. Z globálního pohledu je velmi rizikové sázet vše na jednu měnu, natož na "nevýznamnou" českou korunu. Zeptejte se obyvatel Zimbabwe, na jejich názor.

Měny pro rok 2010

V roce 2010 bych vsadil na asijské měny. Za rok by se mezi nejlešími mohly objevit indická a indonéská rupie, korejský won, taiwanský dolar, malajský ringgit či thajský baht. Druhým tipem je ruský rubl.

Pozor, měny jsou jen spekulace

Měnové spekulace nikomu nedoporučuji. Jde o hru čísel s nulovým součtem, na které vydělávají pouze tvůrci hry, podobně jako u rulety. Doporučuji držet se při investování aktiv, za kterými stojí skutečná hodnota (akcie, komodity, nemovitosti), to je základní princip ochrany kapitálu.

Dolar i euro patří do portfolia

Pokud jde o korunu, euro a dolar, netroufám si položit na stůl žádná čísla, dokonce ani směr vývoje. Bylo by to jen čiré hádání. Měnový pár je relativní veličina. Na kurzu se podílí čitatel i jmenovatel. Ve vzduchu nyní visí tolik otazníků, že je prakticky nemožné odhadovat vývoj čitatele i jmenovatele, natož jejich vzájemného poměru.

Netroufám si odhadovat ani směr vývoje dolaru, natož konkrétní čísla. V jednom mám ale jasno, Spojené státy jsou nadále hlavní světovou mocností, a to z pohledu ekonomického, politického i vojenského. Americký dolar je nadále hlavní světovou měnou. Proto tvrdím, že dolar má pevné místo v portfoliu, podobně jako třeba euro.

investicni-vyhled-finez-investment-management-leden-2010.pdf

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
25. 1. 2010

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (36.8 + 23.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru