Fondy

Top 10 nejvýnosnějších fondů tohoto roku

Většina investičních fondů je stále ve ztrátě, ale ty nejúspěšnější dokázaly vydělat 30-50 %, navzdory koronaviru a březnovému propadu trhů.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
5. 8. 2020

Akciové trhy se optikou hlavních akciových indexů již takřka zotavily z březnových propadů. Hodnota amerického indexu S&P 500 (v dolarech) je nyní zhruba na stejné úrovni jako začátkem roku. Aktuální hodnota globálního indexu MSCI World (v eurech) je přibližně o 7 % nižší než začátkem ledna (v dolarech by byla jen 2 % ve ztrátě). Přitom v polovině března se v jednu chvíli hodnoty akciových indexů propadly takřka o 35 %. Dá se tedy říct, že akciové trhy se z propadu poměrně rychle zotavily.

Přesto většina akciových fondů je stále výrazně ve ztrátě. Jak jsme si ukázali posledně, situaci zkreslují američtí giganti. Akciím se daří jen díky Applu, Amazonu a Microsoftu. Samotné tyto tři akcie dokázaly díky své velikosti v rámci indexu S&P 500 vykrýt ztrátu 300 jiných akcií.

Nicméně i v tomto prostředí se najdou fondy, které dokázaly vydělat a ty nejlepší z nich dokonce od ledna zhodnotily majetek investorů o 30-50 %.

10 nejvýnosnějších fondů v ČR v roce 2020

Fond ISIN Výnos od 1. 1. 2020 v CZK
BGF World Gold USD LU0055631609 50 %
Amundi Funds CPR Global Gold Mines USD LU0568608276 44 %
BNP Paribas Energy Transition EUR LU0823414635 43 %
Franklin Gold and Precious Metals Fund USD LU0496367417 42 %
Allianz Global Artificial Intelligence CZK LU1641601064 36 %
Allianz China A-shares USD LU1997245177 33 %
Franklin Innovation Fund USD LU2063271972 31 %
Franklin Technology Fund USD LU0109392836 31 %
Generali Fond zlatý CZK CZ0008472370 28 %
BNP Paribas China Equity USD LU0823426308 28 %

Zdroj dat: Conseq Investment Management, ČNB, data v CZK, data platná k 29. 7. 2020

Letos vévodí těžaři zlata

Zatím nejúspěšnějším fondem ze všech veřejně dostupných fondů v České republice je v tomto roce BGF World Gold spravovaný společností BlackRock. V portfoliu fondu najdeme všechny přední světové těžaře zlata, největší váhu mají akcie společnosti Barrick Gold a Newmont. Tento fond funguje již od roku 1995. Od té doby stoupla hodnota investičních akcií fondu zhruba na pětinásobek. Stále je však ještě 40 % pod hodnotou z roku 2011, kdy byla cena zlata naposledy na vrcholu, ačkoliv dnes už je cena zlata vyšší než tehdy.

BGF World Gold - vývoj hodnoty investice v USD

Do top desítky se vměstnaly ještě další dva obdobné fondy zaměřené na akcie těžařů zlata: Amundi CPR Global Gold Mines a Franklin Gold and Precious Metals. Doplňuje je ještě fond Generali Zlatý, který už má trochu nižší výnosy, neboť je v porovnání s nimi konzervativnější. V akciích těžařů totiž drží jen zhruba 1/3 portfolia, zbylé dvě třetiny investuje do ETF fondů, které drží fyzické zlato či stříbro, čili více méně jen kopírují vývoj cen těchto kovů. Naproti tomu akcie těžařů se chovají v porovnání s cenou kovu tak trochu jako páková investice. Když cena zlata roste, ceny akcií těžařů rostu výrazně rychleji, když naopak cena zlata klesá, tak hodnota akcií těžařů daleko rychleji padá dolů.

Speciálně v případě zlata a akcií těžařů zlata je na místě zdůraznit otřelou frázi, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Podle nedávné ankety Očima expertů se zdá, že prozatím většina finančníků očekává pokračující růst ceny zlata. V některých investičních bankách už analytici hází do médií čísla jako 3000 nebo 5000 dolarů za unci. No něco podobného jsme slyšeli i v roce 2011. Bezprecedentní ředění peněžní zásoby a monetizace dluhů přeci musí vést k vyšší inflaci a depriciaci fiat měn. Ano, to vede. Otázkou je, jak hodně by peníze měly ztratit svou kupní sílu. Odpovídá tomu letošní dosavadní růst ceny zlata o 30 % v dolarech? Mělo by to být více nebo méně? To já netuším.

Každopádně ten růst ceny drahých kovů je primárně tažen spekulativním kapitálem, nikoliv reálnou poptávkou z průmyslu. A spekulativní kapitál bývá nestabilní a dokáže se z trhu vypařit velmi rychle. Možná že cena zlata ještě nějakou dobu dál poroste, ale z mého pohledu už je to příliš riskantní spekulace. S řadou klientů jsme v uplynulých letech malou část kapitálu v rámci vyvážení portfolia investovali do akcií těžařů zlata, respektive právě do některého z výše uvedených fondů. Dnes je myslím na čase pozice uzavřít. Rozhodně bych se dnes nepouštěl do jejich nákupů. Toť můj názor.

Na paty jim šlapou technologické fondy

Další tři fondy z top desítky bychom mohli označit jako technologické. S třicetiprocentním zhodnocením se na sedmém až osmém místě žebříčku umístily svorně fondy Franklin Technology a Franklin Innovation. Mají velmi podobná portfolia, takže nepřekvapí ani takřka totožné výsledky. V těchto dvou fondech byste našli typické technologické giganty jako Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook, Alibaba, Visa, Paypal, Mastercard, Salesforce nebo Shopify. Prozatím se letos daří prakticky všem technologickým fondům. Tyto dva fondy od společnosti Franklin Templeton díky poměrně koncentrovanému portfoliu a dobrému výběru akcií dokázaly být letos o něco lepší než ostatní technologické fondy.

Ještě lepší výsledky ale zaznamenal specificky zaměřený fond Allianz Global Artificial Intelligence, který investuje do akcií firem, jež se aktivně podílí na vývoji umělé inteligence. Významnou roli v portfoliu fondu hrají spíše menší technologické firmy. Od březnového propadu stoupla hodnota podílových listů tohoto fondu o více než 80 %, a za tři roky fungování tak zhodnotil investorům majetek o 15 % p.a. Podívejte se na podrobnější portrét fondu Allianz Global Artificial Intelligence v rámci seriálu Fond-show.

Allianz Global Artificial Intelligence - vývoj hodnoty investice v CZK

Velmi suverénně si letos vede ještě jeden tak trochu technologický fond, ale zároveň environmentálně orientovaný – BNP Paribas Energy Transition. Investuje do akcií společností, které se aktivně podílí na přechodu k „čisté energii" a energetickým úsporám. V portfoliu fondu bychom našli velmi zajímavé převážně technologické firmy jako Workhorse Group, Plug Power, BYD, Enphase Energy nebo Orsted. Od začátku roku již vydělal přes 40 % a za necelý rok fungování této strategie dokázal management fondu zhodnotit majetek investorů o neuvěřitelných 56 %. Podrobný portrét fondu BNP Paribas Energy Transition jsem rovněž připravil v rámci seriálu Fond-show.

BNP Paribas Energy Transition - vývoj hodnoty investice v EUR

Na rozdíl od těžařů zlata, které bych označil spíše za úspěšnou střednědobou spekulaci, technologické fondy vždycky budou mít na delším časovém horizontu zajímavý růstový potenciál. Momentálně je sice většina technologických akcií zralá na korekci. Ale z dlouhodobého hlediska dává smysl investovat do akcií inovativních firem. Když navíc takovou investici můžeme označit za společensky odpovědnou a prospěšnou pro životní prostředí, je to dvojnásob zajímavé. Proto také BNP Paribas Energy Transition patří mezi mé oblíbené fondy.

Daří se i některým fondům v Číně

Desítku nejvýkonnějších fondů doplňují ještě dva fondy zaměřené na akcie v Číně: Allianz China A-shares a BNP Paribas China Equity. Oba fondy mají vynikající managment, kterému se úspěšně daří vyhledávat na čínském trhu růstové investice, a díky tomu výrazně překonávají průměr trhu. Zatímco hodnota indexu MSCI China od začátku roku stoupla v eurech o 6 % (po přepočtu na koruny by to bylo cca 9,5 %), tak tým od Allianz i BNP Paribas dokázal zhodnotit majetek ve fondu trojnásobně, výnosy obou fondů se od začátku roku pohybují kolem 30 %.

Čína dnes beze sporu hraje spolu s USA a Evropou stěžejní roli v globální ekonomice, tudíž po právu by měla mít také určitou váhu v akciové složce každého investičního portfolia. Akorát je otázkou, zda má smysl skládat portfolio takto z jednotlivých úzce teritoriálně zaměřených fondů. Jednodušší je sáhnout po fondu zaměřeném na celou Asii, kde Čína zpravidla mívá nejvýraznější zastoupení, ale zároveň ji doplňují další významné trhy – Japonsko, Indie, Korea, Tchaj-wan, Indonésie a další. Nicméně pokud někdo preferuje speciálně Čínu, pak fondy Allianz China A-shares i BNP Paribas China Equity nabízí dobré řešení. Pochopitelně jsou vhodné pouze pro delší časový horizont, tak jako všechny investice do akcií.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
5. 8. 2020

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (40.4 + 29.5) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru