Fondy

NN fondy se mění na Goldman Sachs

NN fondy (ještě dříve ING fondy) se nově jmenují Goldman Sachs. Připomeňme si některé velmi úspěšné fondy z rodiny NN.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 3. 2023

NN se mění na Goldman Sachs

V loňském roce se změnil vlastník společnosti NN Investment Partners z NN Group na Goldman Sachs. Letos začátkem března došlo ke změně značky společnosti z NN Investment Partners na Goldman Sachs Asset Management, a zároveň s tím od 6. března k přejmenování fondů NN na Goldman Sachs.

Nabídka, investiční proces ani investiční politika fondů se aktuálně nemění, dochází pouze k jejich přejmenování. Stejně tak se nemění lidé, kteří se o investice ve fondech starají.

Nicméně dá se očekávat, že v dalších letech dojde k nějakému slučování původních fondů NN s dalšími fondy Goldman Sachs. Zpravidla to tak bývá. Každou podobnou fúzí se totiž správce vždy snaží získat širší spektrum klientů a zároveň dosáhnout úspor z rozsahu.

Goldman Sachs je globální investičně bankovní společnost se sídlem v USA. Založena byla v roce 1869 Marcusem Goldmanem a Samuelem Sachsem. Goldman Sachs patří mezi deset největších správců aktiv na světě. Největší jsou dnes podle objemu majetku pod správou společnosti BlackRock a Vanguard, lídři na poli nízkonákladových indexových fondů.

Vybrané fondy NN (Goldman Sachs)

Goldman Sachs nyní v ČR nabízí 70 investičních fondů, z toho 27 je vedených v korunách. V tomto směru byla společnost NN Investment Partners oproti konkurenci hodně dynamická, její paleta fondů se zajištěním měnového rizika do korun je velmi široká.

Fondy NN (L) International Central European Equity (nově Goldman Sachs Central Europe Equity) a NN (L) International Czech Bond (nově Goldman Sachs Czech Crown Bond) patří k nejstarším fondům v ČR. Původně se jmenovaly ING český akciový fond a ING český fond obligací.

Z globálně zaměřených fondů s hedgingem do korun patří k historicky velmi oblíbeným fondům NN (L) Global High Dividend (nově Goldman Sachs Global Equity Income), který jako jeden z mála akciových fondů neskončil loni ve ztrátě a zatímco většina akciových indexů je stále 10-15 % pod vrcholem, hodnota akcií tohoto fondu stoupá na nová maxima. Je to dáno jeho zaměřením na akcie firem vyplácejících vysoké dividendy ze zisku, které jsou obecně konzervativnější.

V uplynulých letech se také v rodině fondů NN výrazně rozrostla nabídka fondů s důrazem na udržitelnost. Například fond NN (L) Global Sustainable Equity (nově Goldman Sachs Global Sustainable Equity) je vůbec nejúspěšnější korunový akciový fond na pětileté periodě s výnosem 91 %, čímž výrazně překonává všechny akciové indexy. Psal jsem o něm před rokem portrét v rámci seriálu fondshow.

Kromě něho má Goldman Sachs z fondů s důrazem na udržitelnost v nabídce také korunové fondy NN (L) Global Equity Impact Opportunities (nově Goldman Sachs Global Equity Impact Opportunities) a NN (L) Climate & Environment (nově Goldman Sachs Global Climate & Environment).

Za zmínku určitě stojí i komoditní fond NN (L) Commodity Enhanced (nově Goldman Sachs Commodity Enhanced), který patří k nejúspěšnějším komoditním fondům v ČR. Za poslední tři roky jeho hodnota stoupla o 54 %. I o tomto fondu jsem loni psal portrét v rámci seriálu fond-show.

Přehled všech fondů Goldman Sachs (původně NN) nabízených v ČR najdete na nové adrese společnosti Goldman Sachs Asset Management: https://czfondy.gs.com/prehled-fondu

Jak investovat do fondů Goldman Sachs?

Do fondů Goldman Sachs je možné investovat přes vybrané banky (Česká spořitelna, J&T banka, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank) nebo na platformách některých obchodníků s cennými papíry (Amundi, BH Securities, Conseq Investment Management, KK Investment Partners a Patria Finance).

S některými z nich pak běžně spolupracuje prakticky každý investiční zprostředkovatel, včetně naší firmy FINEZ. Klienti privátního poradenství FINEZ mají veškeré investice do fondů Goldman Sachs i dalších fondů bez vstupních poplatků. Stejně tak neúčtujeme žádné vstupní poplatky ani u našeho multi-fondu Otakar složeného z cca 20 vybraných fondů, převážně FKI dostupných jen pro bohatší.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webu Wikipedia.org a z materiálů Goldman Sachs Asset Management a Conseq Investment Management a jsou platná k 6. 3. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 3. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (43.5 + 34.9) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru