Fondy

Investice do fondů: Komu svěřit peníze?

Nejlépe velkým renomovaným správcům s dlouhou a úspěšnou historií. Existují i fondy s téměř 90letou historií a výnosy 10-12 % p.a.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 11. 2016

Podle čeho si vybírám fondy

Když vybírám konkrétní fondy do klientských portfolií, sleduji vždy mnoho kritérií. Největší váhu má relativní historická výkonnost v porovnání s konkurencí. Menší váhu má také historická volatilita, nákladovost fondu, obrátkovost portfolia nebo míra diverzifikace portfolia. U dluhopisových fondů mě pak kromě historie zajímá zejména průměrný výnos do splatnosti v poměru s průměrným kreditním ratingem dluhopisů v portfoliu fondu a s průměrnou durací. U akciových fondů zase sleduji průměrné fundamentální ukazatele akcií v portfoliu fondu.

Vedle těchto veličin mě ale zajímá i to, kdo fond spravuje. Pokud mám na výběr, dávám přednost renomovaným správcům. Koho můžeme považovat za renomovaného správce? Každý poradce má své oblíbenější a méně oblíbené správcovské společnosti. Já na výběr pohlížím tak, že není bezpodmínečně nutné, aby konkrétní fond měl dlouhou historii, ale rozhodně chci, aby jeho správce měl dostatečně dlouhou a úspěšnou historii.

Největší správci fondů na světě

Úspěšnost se dá jakžtakž posuzovat u konkrétních fondů či strategií, ale jak ji posoudit za celou správcovskou společnost? To dost dobře nejde. Nicméně vodítkem nám může být celkový objem kapitálu pod správou dané společnosti. Není to sice dokonalé kritérium, ale dost nám toho napoví. Dobrý a úspěšný správce přitahuje více a více kapitálu. Naopak méně úspěšný správce by nedokázal udržet velký kapitál, pokud by konkurence byla v něčem výrazně úspěšnější.

Pokud si tedy vybírám partnera, aby mi spravoval příštích 30 let úspory na důchod, dávám automaticky přednost správcům s globální působností, kteří se správou fondů už mají minimálně 30 let zkušenosti a kteří z globálního pohledu spravují významný kapitál.

Největší správci fondů, kteří působí v ČR, podle objemu aktiv pod správou

BlackRock 4398 mld. EUR
Fidelity Investments 1830 mld. EUR
J.P. Morgan Asset Management 1361 mld. EUR
Amundi 985 mld. EUR
Franklin Templeton Investments 703 mld. EUR
AXA Investment Managers 669 mld. EUR
UBS Asset Management 597 mld. EUR
BNP Paribas Investment Partners 530 mld. EUR
Allianz Global Investors 442 mld. EUR
Generali Investments Europe 396 mld. EUR
Aberdeen Asset Management 394 mld. EUR
HSBC Global Asset Management 390 mld. EUR
Credit Suisse 297 mld. EUR
Pioneer Investments 224 mld. EUR
NN Investment Partners 187 mld. EUR
KBC Asset Management 100 mld. EUR
PineBridge Investments 78 mld. EUR
Erste Asset Management 56 mld. EUR
Stone Harbor Investment Partners 36 mld. EUR
Raiffeisen Capital Management 29 mld. EUR

Zdroj: Investment & Pensions Europe

Pro srovnání: 10 největších českých investičních společností podle objemu aktiv pod správou

Generali Investments CEE (dříve ČP Invest) 10,3 mld. EUR
Česká spořitelna 8,3 mld. EUR
ČSOB Asset Management 7,5 mld. EUR
Investiční kapitálová společnost KB 5,4 mld. EUR
NN Investment Partners C.R. 4,0 mld. EUR
AXA Investiční společnost 2,3 mld. EUR
Conseq Investment Management 1,7 mld. EUR
Raiffeisenbank 1,1 mld. EUR
J&T investiční společnost 0,8 mld. EUR
AVANT investiční společnost 0,8 mld. EUR

Zdroj: AKAT ČR

Největším správcem fondů na světě podle objemu kapitálu pod správou je dnes společnost BlackRock, která vznikla teprve v roce 1988. Na špičku se vyšvihla převzetím fondů State Street od společnosti MetLife a fondů společnosti Merill Lynch. V roce 2009 také koupila společnost Barclays Global Investors včetně platformy indexových fondů iShares, které dnes tvoří největší byznys skupiny BlackRock.

Fondy s nejdelší historií

Druhým největším správcem fondů působícím v ČR je společnost Fidelity Investments. Fidelity má ale mnohem delší a velmi úspěšnou historii. Jejich nejstarší otevřený podílový fond Fidelity Fund byl založen v roce 1930 a od té doby až dodnes vydělal investorům přibližně 10 % p.a.

Z tradičních velkých správců působících v ČR se ještě o fous delší historií pyšní společnost Pioneer Investments. Jejich akciový fond Pioneer Fund byl založen již v roce 1928 (těsně před krizí), dodnes funguje a po téměř 90 letech se pyšní historickým výnosem necelých 12 % p.a.

Mezi největší a nejzkušenější správce patří také Franklin Templeton Investments. Historie této společnosti se začala psát těsně po druhé světové válce. Jejich nejstarší fungující fondy Franklin Growth a Franklin Income byly založeny v roce 1948. Oba mají na kontě po téměř 70 letech existence historický výnos od založení 10 % p.a. Franklin Income je jeden z nejstarších smíšených dividendových fondů na světě, téměř 70 let distribuuje podílníkům část výnosu formou dividendy. Další z ikon mezi fondy, fond Templeton Growth založený v roce 1954, se zase může chlubit historickým výnosem 12 % p.a.

Investování do fondů má smysl

Často se setkávám s názorem, že investovat dlouhodobě nemá smysl, protože během příštích třiceti let přeci musí dojít ke znárodnění, hyperinflaci, měnové reformě nebo jinému podrazu ze strany státu. Má odpověď bývá, že právě proto je důležité kapitál dobře investovat a rozumně ho rozložit na více hromádek.

A fondy? „To už vůbec ne, vždyť žádný z nich tak dlouho nebude fungovat," myslí si spousta lidí. Ano, mnoho fondů tu za třicet let nebude, časem je převezme někdo jiný, lepší. Ale existují i fondy, které vznikly dávno před tím, než se mnozí z nás narodili. Mají velmi úspěšnou historii, spravují je největší správci fondů na světě a je poměrně velká pravděpodobnost, že budou úspěšně fungovat i příštích 30 let. Je to daleko jistější cesta, než si vybrat 15 dividendových akcií a doufat, že všechny ty firmy budou příštích 30 let úspěšně fungovat a vyplácet dividendy. Mám rád dividendové investice. Miluju je. Ale klientům vždy říkám: „Proč to řešit složitě, když to jde i jednodušším způsobem a s menším rizikem?"

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
21. 11. 2016

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (2.6 + 43.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru