Fondy

Fond-show: NN Commodity Enhanced

Komoditní fond s výnosem 30 % od začátku roku, měnově zajištěný do korun. Na dlouhodobé držení ale komoditní fondy nejsou vhodné.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 3. 2022

Základní údaje

Správce fondu
NN Investment Partners
Manažer fondu
Willem van Dommelen, Stan Verhoeven, David Koops
ISIN
LU0629872945 (CZK)
Vznik fondu
21. 7. 2011
Velikost fondu
430 mil. Kč
SRRI (1-7)
5
Minimální investice
10 000 Kč (500 Kč měsíčně)

Investiční strategie

Jak už název napovídá, fond NN Commodity Enhanced je komoditní fond. Rozložením portfolia více méně kopíruje referenční komoditní index Bloomberg Commodity složený z různých komodit obchodovaných na burze. Největší zastoupení v indexu má z jednotlivých komodit ropa a zlato. Celkově je rozumně vyvážený mezi energetické komodity, zemědělské komodity, drahé kovy a průmyslové kovy.

Přidanou hodnotou fondu NN Commodity Enhanced je práce s termínovými kontrakty. Komodity se obchodují v termínových kontraktech. Můžete si koupit barel ropy s dodáním např. v květnu, nebo kontrakt s dodáním ropy v červnu a nebo třeba až kontrakt s dodáním v září roku 2032. Zpravidla přitom kontrakty s pozdějším dodáním mají o něco vyšší cenu. I když zrovna momentálně je tomu naopak.

Komoditní indexy jsou standardně kalkulovány z hodnoty kontraktu s nejbližším dodáním. Ten je při expiraci nahrazen dalším kontraktem s dodáním za měsíc. A tak dále. Jenomže kontrakt s dodáním komodity za měsíc má většinou o něco vyšší cenu než ten právě expirující kontrakt. Takže s každým takovým přerolováním na nový kontrakt dochází ke ztrátám. Proto se obecně komoditní fondy nehodí pro dlouhodobé držení.

Fond NN Commodity Enhanced nakupuje do portfolia kontrakty s různou dobou do splatnosti, čímž se snaží trochu tlumit krátkodobou volatilitu na komoditních trzích a zároveň zmenšit negativní dopad neustálého rolování termínových kontraktů na hodnotu majetku fondu.

Složení portfolia fondu

NN Commodity Enhanced - složení portfolia dle indexu Bloomberg Commodity

Historické výnosy (v CZK)

1 rok
54,66 %
~
54,66 % p.a.
3 roky
58,73 %
~
16,65 % p.a.
5 let
44,28 %
~
7,61 % p.a.
10 let
-21,45 %
~
-2,39 % p.a.
od založení
-31,06 %
~
-3,42 % p.a.
Fond NN Commodity Enhanced patří v tuto chvíli k fondům s nejvyšším výnosem za posledních dvanáct měsíců, stejně jako další komoditní fondy. Od začátku letošního roku jeho hodnota stoupla o 30 % a na roční periodě o 55 %.

Hlavním důvodem je samozřejmě raketový růst cen ropy a zemního plynu. Stejně tak ale za poslední rok prudce stouply ceny mnoha dalších komodit, zejména zemědělských plodin. Například cena pšenice stoupla o 80 %, cena bavlny, kávy a sójových bobů o 70 % a cena rýže a kukuřice zhruba o 30 %. To vše se nyní podepisuje pod vysokým zhodnocením fondu NN Commodity Enhanced.

Historický vývoj hodnoty investice

NN Commodity Enhanced - vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Fond NN Commodity Enhanced je podle historické volatility v uplynulých letech zařazen do páté rizikové třídy ze sedmi v rámci ukazatele SRRI. S ohledem na vývoj cen komodit v poslední době se dá očekávat, že příští rok již vyjde do šesté rizikové třídy. Na tom ale nesejde. Chci tím pouze říct, že ceny komodit na burze vykazují mnohdy velmi vysokou volatilitu.

Specifickým rizikem všech komoditních fondů jsou výše popisované ztráty z rolování kontraktů. Tedy pokud by spotová cena komodity zůstávala dlouhou dobu stejná, fond bude vykazovat ztrátu způsobenou rolováním termínových kontraktů. Vydělávat bude pouze tehdy, pakliže ceny komodit porostou. Proto také fond NN Commodity Enhanced krásně vydělává poslední dva roky, ale v předchozích letech jeho hodnota více méně setrvale klesala.

Fond NN Commodity Enhanced má korunovou, eurovou a dolarovou třídu investičních akcií. U korunové třídy zajišťuje měnové riziko do korun. Většina komoditních kontraktů se totiž reálně obchoduje v amerických dolarech.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek
max. 5,00 %
Výstupní poplatek
není
Poplatek za správu
1,30 %
Výkonnostní odměna
není
TER (celková roční nákladovost)
1,67 %
Vstupní poplatek může být dle statutu fondu maximálně 5 %, dle ceníku většiny distributorů se reálně pohybuje kolem 3-5 %. Přesná výše vstupního poplatku pak zpravidla záleží na zprostředkovateli.

Výstupní poplatek žádný účtován není. Za obhospodařování a administraci fondu si správce automaticky strhává z majetku fondu 1,3 % ročně. Celková roční nákladovost fondu vychází na 1,67 %. Výkonnostní odměnu si žádnou neúčtuje.

Závěrečné hodnocení

Minimální doporučený horizont pro investici do tohoto fondu je oficiálně 5 let. Dle mého názoru je to ale pro praktické využití nesmysl. Tato investice dává smysl pouze v době, kdy výrazně rostou ceny komodit. Jakmile přestanou růst, začnou se do hodnoty investice negativně projevovat ztráty z rolování termínových kontraktů, což kolikrát udělá 5-10 % za rok.

Proto nevidím moc smysl v tom, držet jakékoliv komoditní ETF či komoditní fond v portfoliu dlouhodobě. Dává to smysl jako střednědobá spekulace. Kdo před rokem takto vsadil na růst cen komodit, pěkně na tom vydělal. Teď už bych řekl, že je na podobné spekulace pozdě. Ale třeba se pletu a ceny komodit ještě dál poletí nahoru.

Každopádně dlouhodobě komoditní fondy nevydělávají, tak jako třeba akciové fondy. Zatímco u akcií, když zůstane cena stejná, stále vydělávám na dividendách (podílu na zisku firmy), tak u komodit, když zůstane cena stejná, prodělávám na rolování kontraktů.

Chci-li tedy mít v portfoliu dlouhodobě expozici na komodity, dává dle mého názoru větší smysl investovat do sektorových akciových fondů zaměřených na akcie těžařů nebo zemědělských producentů.

Užitečné odkazy


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů NN Investment Partners a jsou platná k 25. 3. 2022, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 3. 2022

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (0.2 + 26.6) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru