Fondy

Fond-show: J&T Opportunity

Flexibilní smíšený fond s koncentrovaným portfoliem akcií. Poplatkově sice patří k dražším fondům, ale zároveň výkonnostně ke špičce v ČR. Dlouhodobě má potenciál přinášet nadprůměrné výnosy. Může tvořit jeden z pilířů dynamické složky vašeho portfolia.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
10. 9. 2018

J&T Opportunity patří k nejstarším fondům v ČR, funguje již od roku 2000. Zpočátku se vezl na vlně euforie pražské burzy, než v roce 2007 přišlo tvrdé vystřízlivění a fond ztratil důvěru investorů. Dnes je spíše v ústraní, J&T banka ho nijak nepropaguje. Proto spravuje pouze 256 mil. korun. To ovšem není na škodu, protože aspoň může flexibilně pracovat s portfoliem.

Fond dříve spravoval Miloš Zábojník. Od roku 2012 je portfolio manažerem Michal Semotan, který má zatím vynikající výsledky.

Správce fondu J&T investiční společnost
Manažer fondu Michal Semotan
ISIN CZ0008473576
Vznik fondu 29. 5. 2000
Velikost fondu 256 mil. Kč
Rating Morningstar bez ratingu
SRRI (1-7) 3

Investiční strategie

Investiční strategie fondu je ve statutu popsána velmi volně, jedná se o smíšený fond, který může investovat do akcií, dluhopisů i jiných aktiv. Zaměřuje se primárně na rizikovější investice s potenciálem vyšších výnosů. Je aktivně spravovaný a nemá žádný benchmark.

Portfolio fondu je velmi koncentrované, momentálně ho tvoří pouze 15 akciových titulů, přičemž ČEZ a Moneta Money Bank mají dohromady 25 % portfolia fondu. Dále bychom zde našly akcie Apple, General Electric, RWE, BNP Paribas, Micron, Tencent nebo CETV. Vysoká koncentrace portfolia znamená, že i výsledek jedné akcie může výrazně ovlivnit výsledek celého fondu (oběma směry). Minulý rok takto například fond velmi dobře vsadil na akcie Unipetrolu, jejichž cena stoupla na dvojnásobek.

Složení portfolia fondu

J&T Opportunity - Složení portfolia fondu

Historické výnosy

1 rok 13,72 % ~ 13,72 % p.a.
3 roky 32,07 % ~ 9,72 % p.a.
5 let 62,40 % ~ 10,18 % p.a.
10 let 39,24 % ~ 3,37 % p.a.
od založení 159,34 % ~ 5,35 % p.a.

Výsledky nemá poslední dobou vůbec špatné. Málokterý fond se dnes může na pětileté periodě pochlubit výnosem 10 % p.a. V roce 2017 si fond J&T Opportunity připsal čistý výnos 19 % a letos zatím stoupla hodnota podílových listů o 5,5 %. Od založení fond vydělal investorům 159 %, čili 5,35 % p.a.

Historický vývoj hodnoty podílových listů

J&T Opportunity - Historický vývoj hodnoty podílových listů

Rizika spojená s investicí

SRRI ukazatel fondu je aktuálně díky nízké volatilitě v posledních pěti letech na stupni 3 ze 7, což odpovídá spíše konzervativnějším fondům. Fakticky se ale jedná o dynamický fond, který se chová v podstatě jako klasický akciový fond. Stačí se podívat na historický vývoj hodnoty podílových listů v letech 2007-2009, kdy se hodnota podílových listů fondu propadla o 60 %.

Fond může a nemusí zajišťovat měnové riziko. Momentálně zajišťuje měnové riziko pouze vůči EUR, ale pozice v USD nechává nezajištěné. Menší nezajištěnou pozici mají také akcie AVAST v britské libře.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek 4,00 %
Výstupní poplatek max. 10,00 %
Poplatek za správu 2,00 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 5,13 %

Vstupní poplatek může být dle statutu max. 5 %, ale standardně je dle sazebníku J&T banky účtován vstupní poplatek 2-4 % (dle objemu investice). Výstupní poplatek je první tři měsíce od nákupu 10 %, posléze dle statutu max. 2 %, ale J&T banka ho při dodržení tříměsíčního horizontu standardně neuplatňuje.

Od roku 2018 si fond účtuje za správu roční poplatek 2 % z průměrné hodnoty kapitálu pod správou. Celková roční nákladovost TER za rok 2017 ale vychází děsivých 5,13 %, což je dáno tím, že do loňského roku nebyl účtován fixní poplatek za správu, nýbrž výkonnostní odměna 20 % ze zisku a zrovna v roce 2017 vydělal fond hrubého přes 20 %. V roce 2018 by se nákladovost měla vejít do 2,5 %.

Závěrečné hodnocení

Fond J&T Opportunity je dle mého názoru trochu přehlížen. Klientům J&T banky jsou zpravidla přednostně nabízeny konzervativnější fondy J&T Money a J&T Bond. Tyto dva fondy dohromady obhospodařují majetek ve výši zhruba 14 miliard korun. Ve srovnání s nimi je fond J&T Opportunity pouhý drobek.

Michal Semotan ale dle mého názoru odvádí dobrou práci. Nebojí se koncentrovat portfolio, soustředí se na úzký okruh investic, u kterých vidí největší růstový potenciál. Tato aktivní správa nese své ovoce. Fond měl v uplynulých letech velmi dobré výsledky. Určitě bude mít v budoucnu střídavě lepší i horší roky, někdy bude výkonnostně vyčnívat, jindy bude zaostávat za konkurencí. To je u koncentrovaných portfolií normální. Ale dlouhodobě má potenciál přinášet nadprůměrné výnosy.

Poplatkově sice patří k dražším fondům. Nicméně svou výkoností dokáže vyšší náklady na správu kompenzovat. Líbí se mi jeho flexibilita a oceňuji také otevřené komentáře portfolio manažera, jak s portfoliem pracuje, co zrovna prodal, nebo přikoupil. Myslím, že fond J&T Opportunity by si zasloužil větší pozornost investorů a může tvořit jeden z pilířů dynamické složky vašeho portfolia.

Užitečné odkazy

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů J&T investiční společnosti a jsou platná k 31. 8. 2018.

Psáno pro Investujeme.cz


Chcete investovat do fondu nebo se poradit o dalších možnostech?



Jan Traxler
Privátní investiční poradce
10. 9. 2018

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (28.6 + 49.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru