Fondy

Fond-show: Generali Fond zlatý

Dnes si představíme jeden český fond s velmi specifickým zaměřením. Má špatné historické výsledky a je poplatkově předražený. Přesto má investorům co nabídnout a hodí se jako doplněk do dynamičtějších portfolií.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 9. 2017

Cena zlata se po pěti letech poklesu stabilizovala a zdá se, že se možná zlato nadechuje k dalšímu růstu. Pro některé investory je zlato lákavá spekulace. Fond Generali zlatý je vhodným nástrojem pro takovou spekulaci.

Ačkoliv historickými výnosy neoslňuje, může do budoucna být dobrým doplňkem dynamických portfolií. Zlato a akcie totiž mají lehce negativní korelaci, takže zlato mnohdy funguje jako vyvážení pro případ velkého propadu na akciových trzích. Jeho nevýhodou je, že zvyšuje krátkodobou volatilitu portfolia, proto se hodí pouze do dynamických portfolií.

Základní údaje

Správce fondu Generali Investments CEE
Manažer fondu Patrik Hudec
ISIN CZ0008472370
Vznik fondu 1. 5. 2006
Velikost fondu 687 mil. Kč
Rating Morningstar bez ratingu
SRRI (1-7) 6

Investiční strategie

Generali Fond zlatý je kategorizován jako speciální smíšený fond. Zaměřuje se na investice do drahých kovů, zejména zlata a stříbra, a to prostřednictvím komoditních ETF, akciových ETF a částečně investuje i do jednotlivých akcií těžařů. Zhruba 2/3 portfolia tvoří ETF kopírující vývoj ceny drahých kovů, zejména zlata. Zbylou 1/3 pak akcie těžařů drahých kovů, opět s převahou těžařů zlata.

Díky této skladbě portfolia fond Generali zlatý vykazuje o trochu vyšší cenové pohyby než zlato. V dobách růstu ceny zlata přináší nadprůměrné výnosy, v dobách poklesu ceny zlata nadprůměrné ztráty. Jeho nespornou výhodou je široká diverzifikace a zajištění měnového rizika.

Rozložení portfolia fondu

Generali Fond zlatý - Rozložení portfolia fondu

Historické výnosy

1 rok -6,90 % ~ -6,90 % p.a.
3 roky -17,77 % ~ -6,31 % p.a.
5 let -46,58 % ~ -11,78 % p.a.
10 let -31,79 % ~ -3,75 % p.a.
od založení -37,15 % ~ -4,01 % p.a.

Historický vývoj hodnoty podílových listů fondu vypadá děsivě. Po 11 letech existence je fond v mínusu zhruba 40 %. Na druhou stranu důležitější je potenciál fondu do budoucna a ten je více méně závislý na vývoji ceny zlata. Bude-li cena zlata v budoucnu růst, budou z toho pěkně profitovat i podílníci fondu.

Historický vývoj hodnoty podílových listů

Generali Fond zlatý - Historický vývoj hodnoty podílových listů

Rizika spojená s investicí

Fond vykazuje velmi vysokou historickou volatilitu, což je u komoditně orientovaných fondů naprosto normální. Na tříleté periodě dosahuje anualizovaná volatilita 23 %. V roce 2008 spadla hodnota fondu na polovinu. V následujících třech letech stoupla o 135 %, posléze mezi lety 2012 a 2016 zase spadla o 70 %. Fond je tedy vhodný pouze pro velmi agresivní investory a doporučovaný investiční horizont uvádí Generali min. 8 let. Fond investuje převážně v dolarech, ale zajišťuje měnové riziko do korun.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek 0,00 % – 4,00 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 3,00 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 3,18 %

Závěrečné hodnocení

Fond Generali zlatý má vysokou roční nákladovost TER. Hlavním důvodem je poplatek za správu ve výši 3 % ročně, což považuji za neobhajitelně vysoký poplatek. Práce se správou tohoto fondu není o nic složitější než u běžných akciových fondů. Přidaná hodnota fondu neodpovídá vysokému správcovskému poplatku.

Nicméně svým zaměřením se jedná v ČR o ojedinělý fond, prostřednictvím kterého je de facto možné s mírnou pákou spekulovat na růst ceny zlata a zároveň bez měnového rizika. Takže své místo na trhu fond má i přes vysokou roční nákladovost. Uplatní se nejlépe jako menší doplněk do dynamických portfolií.

Užitečné odkazy

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Generali Investments a jsou platná k 31. 8. 2017. Závěrečné hodnocení odráží pouze názor autora článku, nejedná se o oficiální stanovisko správce fondu.

Psáno pro Investujeme.cz


Chcete investovat do fondu nebo se poradit o dalších možnostech?



Jan Traxler
Privátní investiční poradce
27. 9. 2017

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (45.4 + 4.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru