Fondy

Fond-show: Franklin Innovation Fund

Jeden z nejúspěšnějších fondů roku 2020 zaměřený na nové technologie a inovace. Dostupný i v korunách s měnovým zajištěním. Vhodný pro pravidelné investice.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 2. 2021

Základní údaje

Správce fondu Franklin Templeton International Services
Manažer fondu Matthew Moberg
ISIN LU2125249990 (CZK)
Vznik fondu 9. 3. 2020
Velikost fondu 244 mil. USD
Rating Morningstar bez ratingu
SRRI (1-7) 6

Investiční strategie

Fond Franklin Innovation investuje do akcií společností, o kterých je přesvědčen, že jsou lídry v oblasti inovací, že využívají nové technologie, produkty a metody. Asi tedy nepřekvapí, že většinu portfolia tvoří klasické velké technologické společnosti jako Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook či Tesla. Akcie, které v uplynulých letech výrazně táhly celý trh a díky kterým také tento fond vykazuje mimořádné historické výnosy.

Management fondu ale s portfoliem aktivně pracuje. Zatímco Amazon měl na konci roku v portfoliu váhu 7 %, Apple třeba jen necelé 1 %. Naopak mezi největší pozice fondu se vedle Amazonu dostaly akcie společnosti Shopify, ServiceNow, Sea a MercadoLibre. Převažují informační technologie, ale necelou pětinu portfolia tvoří také akcie firem ze sektoru zdravotní péče, mezi nimi z velkých hráčů třeba britská společnost AstraZeneca, jeden z výrobců vakcíny proti Covidu.

Složení portfolia fondu

Franklin Innovation Fund - složení portfolia

Historické výnosy

Fond Franklin Innovation funguje v korunové třídě od března loňského roku. Jeho startovací pozice pro výpočet výnosů tedy začíná přesně ve chvíli, kdy byly akciové trhy na dně. Za necelý rok fungování už dokázal vydělat 80 %.

Ale i v dolarové třídě, která funguje od listopadu 2019, tedy si prošla panikou na trzích způsobenou Covidem, vykazuje nyní fond prakticky stejný výnos lehce přes 80 % (v dolarech), jen na to potřeboval o pár měsíců navíc. Také je na místě zdůraznit, že hodnota srovnávacího indexu Russel 1000 Growth ve stejném období stoupla „jen" o 50 % (v dolarech). Fond Franklin Innovation tedy výrazně porazil svůj benchmark.

Historický vývoj hodnoty investice

Franklin Innovation Fund - vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Fond Franklin Innovation je zařazen do šesté rizikové třídy na sedmistupňové škále SRRI. Můžete tedy od něj očekávat poměrně vysokou volatilitu, jak už to u akcií technologických firem bývá. Větší krátkodobá volatilita pak také zpravidla bývá odměněna dlouhodobě vyššími výnosy.

Korunová třída fondu zajišťuje měnové riziko vůči primární dolarové třídě. Jelikož velkou část fondu tvoří akcie amerických společností kupované v dolarech, je takové měnově zajištění na místě. Nepatrný vliv na vývoj hodnoty investice mohou mít pozice v nedolarových akciích, u kterých není riziko pohybu kurzu k dolaru zajištěno. Ale vzhledem k celkové volatilitě fondu bude tento vliv skutečně zanedbatelný.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek max. 5,75 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,50 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 1,80 %

Vstupní poplatek může být dle statutu fondu maximálně 5,75 %, dle ceníku většiny distributorů se ale reálně pohybuje kolem 3-5 % a my ve FINEZ standardně účtujeme klientům jen 1 % (min. od 1 mil. Kč). Výstupní poplatek žádný účtován není. Za obhospodařování, administraci a servis si Franklin Templeton strhává z majetku fondu 1,5 % ročně, což je standardní manažerský poplatek aktivně spravovaných fondů. Výkonnostní odměnu si žádnou neúčtuje. Odhadovaná celková roční nákladovost fondu je 1,8 % p.a., přesně vyčíslena bude až poté, co bude mít fond uzavřený první celý rok fungování.

Závěrečné hodnocení

Všechny technologicky orientované fondy vykazují za poslední rok mimořádné výsledky. Fond Franklin Innovation se řadí k těm nejlepším a probojoval se také do desítky nejúspěšnějších fondů v ČR v roce 2020.

Nicméně funguje zatím velmi krátkou dobu, aby bylo možné management objektivně chválit za odvedenou práci. Teprve po více letech bude zřejmé, zda konzistentně poráží průměr trhu a konkurenci. Prozatím ale rozhodně dělá investorům velkou radost a budeme mu držet palce, aby tomu tak bylo i nadále.

Investice zaměřené na inovace a nové technologie dávají dlouhodobě smysl. Na druhou stranu je třeba také upozornit, že právě akcie těchto technologických a inovativních lídrů jsou dnes nejvíce předražené. Typickým příkladem budiž Tesla, jejíž tržní hodnota se nyní pohybuje kolem 800 miliard dolarů, což je více než v součtu tržní hodnota všech ostatních automobilek na světě. A nejen Tesla je zralá na pořádnou korekci. Podobných bublin a bublinek je dnes na trhu spousta.

Rozhodně tedy více než kdy jindy stojí za připomenutí, že historické výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Dle mého subjektivního názoru bude fond Franklin Innovation a další podobně zaměřené fondy vykazovat dlouhodobě velmi zajímavé výsledky. Ale dnes bych se do nákupů rozhodně nehrnul. Pouze v rámci pravidelných investic na velmi dlouhém horizontu, když si např. 30 let odkládáte peníze na důchod do akciových fondů.

Užitečné odkazy

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Franklin Templeton Investments. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 31. 1. 2021, data o složení portfolia fondu jsou platná k 31. 12. 2020.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 2. 2021

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (40.0 + 10.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru