Fondy

Fond-show: First Eagle Amundi International Fund

Hodnotově spravovaný smíšený fond investující převážně do akcií. Má vyšší nákladovost, ale výkonností dlouhodobě výrazně poráží index MSCI World a je měnově zajištěný do korun.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
13. 3. 2018

First Eagle Amundi International Fund je kategorizován jako smíšený fond, ale více méně bychom ho mohli považovat za akciový fond. Od založení se může pochlubit čistým výnosem přes 9 % p.a. Díky svým výsledkům se také pyšní čtyřhvězdičkovým ratingem od agentury Morningstar. Dnes spravuje majetek v hodnotě přes 10 miliard dolarů a řadí se k největším fondům na světě.

Fond byl založen v roce 1996 v USD variantě (ISIN: LU0068578508). Korunová varianta fondu (ISIN: LU1095742109) funguje od roku 2014.

Správcem a administrátorem fondu je společnost Amundi Luxembourg SA, ale o samotné řízení portfolia se stará americká společnost First Eagle Investment Management. Depozitářem fondu je Société Générale.

Základní údaje

Správce fondu Amundi Luxembourg SA
Manažer fondu Kimball Brooker
ISIN LU1095742109 (CZK)
Vznik fondu 12. 8. 1996 (USD)
Velikost fondu 10 mld. USD
Rating Morningstar ****
SRRI (1-7) 4

Investiční strategie

First Eagle Amundi International Fund investuje převážně do akcií, přičemž k výběru jednotlivých akcií používá hodnotovou strategii – snaží se vyhledávat akcie firem, které jsou dočasně přehlíženy trhem a jejichž cenu považuje za podhodnocenou. Akciová složka portfolia fondu by měla tvořit min. 75 % majetku fondu a je vyváženě rozložena mezi akcie amerických, evropských i japonských firem a napříč různými hospodářskými sektory.

Fond ale nemusí striktně investovat pouze do akcií, může investovat i do dluhopisů nebo nástrojů peněžního trhu, může dočasně držet více hotovosti a může investovat také do nástrojů navázaných na vývoj ceny drahých kovů. Zhruba 10 % portfolia aktuálně tvoří ETF navázané na zlato a 20 % hotovost a nástroje peněžního trhu.

Rozložení portfolia fondu

First Eagle Amundi International Fund - Složení portfolia fondu

Historický vývoj hodnoty podílových listů

First Eagle Amundi International Fund nemá pevně stanovený benchmark, ale vzhledem k jeho globálnímu zaměření můžeme pro srovnání použít akciový index MSCI World. V posledních letech fond trochu zaostává, ale na dlouhodobém horizontu výkonností výrazně překonává index MSCI World.

To je normální. Díky hodnotové strategii totiž v dobách růstu zpravidla trochu zaostává za trhem, protože nehoní slepě nejrychleji rostoucí (a mnohdy předražené) akcie, ale v dobách špatných pak zase méně ztrácí, neboť nemá v portfoliu žádné předražené akcie. Navíc v dobách propadu portfolio vyvažuje dluhopisy, hotovostí nebo zlatem.

A tak v letech 2000-2003 fond dokonce podílníkům vydělal zhruba 20 %, zatímco hodnota indexu MSCI World spadla o 47 %. Při propadu v letech 2007-2009 fond ztratil 33 %, kdežto hodnota indexu MSCI World spadla o 55 %.

First Eagle Amundi International Fund - Historický vývoj hodnoty investice

Historické výnosy (USD varianta)

Od založení v roce 1996 stoupla čistá hodnota podílových listů dolarové varianty fondu o 593 % (tj. 9,4 % p.a.), zatímco hodnota indexu MSCI World i se započtením dividend stoupla ve stejném období pouze o 308 % (6,7 % p.a.) Korunová varianta má zatím příliš krátkou historii.

1 rok 6,57 % ~ 6,57 % p.a.
3 roky 13,73 % ~ 4,38 % p.a.
5 let 30,35 % ~ 5,44 % p.a.
10 let 53,01 % ~ 4,35 % p.a.
od založení 592,63 % ~ 9,39 % p.a.

Rizika spojená s investicí

Syntetický ukazatel rizikovosti SRRI fondu je 4. Fond díky hodnotové strategii a díky vyvažování větším podílem hotovosti nebo ve zlatě vykazuje mírně nižší volatilitu než běžné akciové fondy. V dobách růstu akciových trhů mívá zpravidla trochu menší výnosy než index MSCI World, v dobách poklesu pak ale mívá výrazně menší hloubku propadu, to je jeho hlavní přidaná hodnota. Korunová varianta fondu zajišťuje měnové riziko.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek max. 5,00 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 2,00 %
Výkonnostní odměna 15 % z výnosu nad 4 % + 3M USD Libor
TER (celková roční nákladovost) 2,20 %

Vstupní poplatek účtovaný přes Komerční banku bývá zpravidla nižší než uváděných max. 5 %. Fond je ale poměrně drahý, pokud jde o roční náklady, neboť si za správu strhává z majetku 2 % ročně a navíc si účtuje výkonnostní odměnu ve výši 15 % z výnosu nad úroveň tříměsíčního dolarového liboru navýšenou o čtyři procentní body.

Závěrečné hodnocení

Ačkoliv má tento fond na poměry akciových a smíšených fondů vysokou roční nákladovost, dlouhodobě čistou výkonností výrazně překonává index MSCI World. Dokázal totiž velmi dobře ustát propad na akciových trzích v roce 2000 i v roce 2008 a snad se mu podobně úspěšně podaří přestát i další velké propady na akciových trzích. Hledáte-li jednoduché a zároveň efektivní řešení, jak dlouhodobě investovat do akcií, určitě můžete zvážit First Eagle Amundi International Fund.

Užitečné odkazy

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Amundi Czech Republic. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 28. 2. 2018, data o složení portfolia fondu jsou platná k 31. 1. 2018.

Psáno pro Investujeme.cz


Chcete investovat do fondu nebo se poradit o dalších možnostech?



Jan Traxler
Privátní investiční poradce
13. 3. 2018

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (20.9 + 21.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru