Fondy

Fond-show: Fio fond domácího trhu

Fond pro širokou veřejnost zaměřený na akcie firem na českém trhu. Neúčtuje žádné vstupní poplatky, ale má vysoké náklady na správu.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 6. 2023

Základní údaje

Správce fondu
Fio investiční společnost
Manažer fondu
David Brzek
ISIN
CZ0008475738
Měna
CZK
Vznik fondu
9. 10. 2018
Velikost fondu
391 mil. CZK
Riziková třída SRI (1-7)
4
Minimální investice
5000 Kč (nebo 300 Kč měsíčně)
Doporučený horizont
min. 5 let

Investiční strategie

Fio fond domácího trhu je dle metodiky AKAT kategorizován jako dynamický smíšený fond, neboť může investovat do akcií i dluhopisů. Fakticky ale investuje výhradně do akcií. A zaměřuje se, jak už ze samotného názvu vyplývá, na český akciový trh.

Český akciový trh není moc velký, takže v portfoliu fondu najdeme v zásadě všechny akcie obchodované na pražské burze, které jsou aspoň trochu likvidní. Největší pozice ve fondu tvoří akcie ČEZ, Komerční banka a Erste Group Bank, dále pak Moneta Money Bank, Vienna Insurance Group, Colt CZ Group a Philip Morris ČR.

Kromě těchto hlavních titulů z pražské burzy se David Brzek, portfolio manažer fondu, snaží okořenit portfolio také o pár titulů z trhu Start pražské burzy. Pod nálepkou ostatní (viz graf složení portfolia) se nachází například akcie společností KARO Leather, Gevorkyan, Bezvavlasy, eMan a Pilulka Lékárny.

Složení portfolia fondu

Fio fond domácího trhu - složení portfolia

Historické výnosy (v CZK)

1 rok
4,48 %
~
4,48 % p.a.
2 roky
21,47 %
~
10,21 % p.a.
3 roky
55,16 %
~
15,77 % p.a.
od založení
35,30 %
~
6,73 % p.a.
Data platná k 31. 5. 2023

Fio fond domácího trhu funguje pátým rokem a zatím vydělal investorům 35 %, tedy v průměru 6,7 % ročně.

Český akciový trh je trochu specifický v tom, že většinu výnosů českých akcií tvoří vyplácené dividendy. Například za uplynulých dvanáct měsíců ceny českých akcií v průměru o 1 % klesly (měřeno indexem PX), ale zároveň letos investoři vydělali na dividendách českých akcií 6,9 % čistého po zdanění.

Rovněž ve Fio fondu domácího trhu tedy většinu výnosů tvoří každoročně vyplácené dividendy ze zisku společností, jejichž akcie fond drží.

Historický vývoj hodnoty investice

Fio fond domácího trhu - vývoj hodnoty investice

Fio fond domácího trhu nemá stanoven žádný benchmark, nesnaží se porážet nějaký akciový index apod. Přesto všechny investory samozřejmě zajímá, jak si fond dlouhodobě vede v porovnání s konkurencí či jinými alternativami. V tomto případě můžeme říct, že alternativou pro investory je, nakoupit a dlouhodobě držet akcie jednotlivých firem obchodované na hlavním trhu pražské burzy.

Pro srovnání můžeme tedy použít akciový index pražské burzy PX ve variantě „net total return“, tedy i se započtením vyplácených čistých dividend po jejich zdanění. Zatímco Fio fond domácího trhu vydělal investorům od založení 35 %, hodnota indexu PX-TRNet stoupla ve stejném období o 50 %. To je docela velký rozdíl. Oněch 15 % „ušlého výnosu“ ve srovnání s indexem jde na vrub nákladům na správu fondu.

Rizika spojená s investicí

Podle syntetického ukazatele rizik je fond zařazen do čtvrté rizikové kategorie ze sedmi, což označuje střední míru rizika. Osobně bych s ohledem na volatilitu akcií a koncentraci rizika očekával pátou až šestou rizikovou třídu.

Celkem je nyní v portfoliu 14 titulů, z toho akcie třech firem tvoří takřka polovinu portfolia. Na zhodnocení investice ve fondu má naprosto zásadní vliv vývoj hodnoty akcií ČEZ a vývoj bankovních titulů (Komerční banka, Erste Group Bank a Moneta Money Bank).

Vzhledem ke svému zaměření investuje Fio fond domácího trhu převážně v korunách. V cizích měnách investuje jen výjimečně a v takových případech zpravidla zajišťuje měnové riziko do korun.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek
0 %
Výstupní poplatek
3 % v prvním roce
Poplatek za správu
2,20 %
Výkonnostní odměna
není
TER (celková roční nákladovost)
2,32 %
Do Fio fondu domácího trhu je možné investovat výhradně přes Fio banku. Fio banka při investici do tohoto fondu neúčtuje žádný vstupní poplatek. Pouze po dobu 12 měsíců od nákupu je při zpětném prodeji účtován 3 % výstupní poplatek. Po jednom roce držení investice je výstupní poplatek nulový.

Za obhospodařování a administraci fondu může být dle statutu účtován poplatek ve výši až 2,5 % ročně z průměrné roční hodnoty fondového kapitálu. Aktuálně si Fio investiční společnost účtuje za obhospodařování fondu 1,7 % p.a. a za administraci 0,5 % p.a., dohromady tedy 2,2 % p.a. Celkové roční náklady na správu za uplynulé účetní období jsou vyčísleny na 2,32 % z průměrné hodnoty fondového kapitálu.

Závěrečné hodnocení

Fio fond domácího trhu je jediný fond v ČR orientovaný takto úzce výhradně na český akciový trh. To je samo o sobě velmi diskutabilní, zda má vůbec smysl investovat pouze takto lokálně. Proto i Fio banka nabízí tento produkt spíše jako doplněk k jejich sesterskému Fio globálnímu akciovému fondu, který tvoří převážně akcie velkých globálně působících firem z USA a Evropy.

Smyslem Fio fondu domácího trhu je nabídnout zejména drobným českým investorům jednoduché řešení, jak investovat do českých akcií. Mezi nejoblíbenější investice českých investorů se stále řadí tradiční české dividendové akcie ČEZ, Komerční banka a Philip Morris ČR. Mnozí dnes sází také na zbrojařský průmysl a akcie firmy Colt CZ Group (dříve Česká Zbrojovka). Na popularitě získávají i menší emise z trhu Start.

Většina investorů, kteří chtějí investovat do českých akcií, si to samozřejmě řeší po vlastní ose, nákupem jednotlivých akcií přímo na burze. Nicméně to přeci jen vyžaduje nějaký smysluplnější kapitál řádově aspoň ve statisících korun. Prostřednictví Fio fondu domácího trhu je možné investovat do stejných akcií i s drobnými částkami, a přitom má investor rovnou rozložené portfolio v zásadě do všech českých akcií obchodovaných na pražské burze. Jeho hlavní přidaná hodnota je zejména pro pravidelné investice, které fond umožňuje už od 300 korun měsíčně.

Zároveň je potřeba objektivně říct, že tohle jednoduché řešení není úplně levné. Fio sice neúčtuje u fondů žádné vstupní poplatky, zato Fio fondy patří k nejdražším, pokud jde o roční náklady na správu. Brát si každý rok 2,2 % z objemu kapitálu pod správou za takovou poměrně triviální správu (žádný složitý stock picking) mně osobně přijde neadekvátní. Tyhle náklady samozřejmě užírají poměrně hodně z výnosů a investor za to nedostává žádnou významnou přidanou hodnotu, kromě toho, že investovat přes fond je jednodušší a jde to i s malými částkami.

Když si to člověk spočítá, tak zhruba 30 % z výnosů akcií tady padne na náklady na správu fondu. Investorům ve fondu zůstává zhruba 70 % z výnosů. Není tedy divu, že s větším kapitálem si to investoři raději řeší po vlastní ose. I to má své náklady a stojí to taky nějakou práci navíc. Ale ono prostě nechávat správci 30 % z výnosů je opravdu hodně. Proto považuji Fio fondy za smysluplné řešení jen pro drobné investory a pravidelné investice. A tady bych určitě dal přednost globálnímu fondu před domácím trhem.

Užitečné odkazy


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Fio investiční společnosti. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 31. 5. 2023, data o složení portfolia fondu jsou platná k 30. 4. 2023.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
8. 6. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (1.5 + 3.3) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru