Fondy

Fond-show: Fidelity Global Dividend Fund

Jeden z nejúspěšnějších korunových akciových fondů, který se výnosy dokáže držet indexu MSCI World a je plně měnově zajištěný do koruny.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 7. 2019

Na dividendové akcie investoři slyší, a tak také fond Fidelity Global Dividend patří k nejžádanějším fondům z dílny Fidelity. Podle objemu spravovaných prostředků mu patří čtvrtá příčka ze zhruba 50 fondů, které u nás Fidelity veřejně nabízí.

Celý oficiální název fondu zní Fidelity Funds – Global Dividend Fund Svetovych dividend A-ACC-CZK (hdg), podfond Fidelity Funds SICAV. Pro zjednodušení ale budeme používat jen zkrácený název Fidelity Global Dividend Fund.

Základní údaje

Správce fondu FIL Investment Management
Manažer fondu Daniel Roberts
ISIN LU0979392924 (CZK)
Vznik fondu 5. 11. 2013 (CZK)
Velikost fondu 135 mld. CZK
Rating Morningstar ****
SRRI (1-7) 5

Investiční strategie

Jak už samotný název fondu napovídá, investuje do akcií společností, které vyplácí stabilně ze zisku dividendy. Nicméně je třeba zdůraznit, že se jedná o klasický akumulační fond, veškeré inkasované dividendy reinvestuje zase zpět do akcií, fond jako takový investorům žádné dividendy nevyplácí. Inkasované dividendy se projevují do růstu hodnoty podílových listů. Výnos je pak možné realizovat zpětným odkupem podílových listů.

Zaměření fondu je globální. Soustředí se na rozvinuté trhy, regionálně má ale volné ruce. A tak třeba aktuálně poměrně velkou váhu drží v akciích firem ze Spojeného království. Celkově pak momentálně převažují v portfoliu fondu evropské akcie nad americkými, kdežto ve srovnávacím indexu MSCI AC World je tomu naopak.

Ke konci června byla hodnota majetku ve fondu (ve všech měnových třídách dohromady) 5,3 miliard eur, tedy cca 135 miliard korun. Tyto prostředky byly zainvestovány do akcií 43 firem, mezi kterými bychom našli například společnosti Roche, Procter & Gamble, Microsoft, Royal Dutsch Shell, Unilever, Deutsche Boerse nebo Oracle. Naopak marně byste zde hledali firmy jako Amazon, Facebook či Alphabet, které žádné dividendy nevyplácí.

Složení portfolia fondu

Fidelity Funds - Global Dividend Fund CZK - složení portfolia fondu

Historické výnosy

1 rok 13,88 % ~ 13,88 % p.a.
3 roky 21,26 % ~ 6,64 % p.a.
5 let 36,38 % ~ 6,40 % p.a.
od založení 47,70 % ~ 7,14 % p.a.

Fidelity Global Dividend Fund se může pochlubit velmi dobrými výsledky. Primární dolarová třída fondu funguje od roku 2012 a od té doby hodnota podílových listů fondu stoupla o 87 % (9,1 % p.a.) Korunová třída fondu byla spuštěna koncem roku 2013 a od té doby fond vydělal v korunách 48 % (7,1 % p.a.) Svou výkonností se zatím zuby nehty drží srovnávacího indexu MSCI AC World, což se málokterému fondu dlouhodobě daří. A jelikož poráží i většinu jiných akciových fondů ve světě, vysloužil si čtyřhvězdičkový rating od agentury Morningstar.

Historický vývoj hodnoty podílových listů

Fidelity Funds - Global Dividend Fund CZK - historický vývoj hodnoty podílových listů

Rizika spojená s investicí

Díky svému zaměření na dividendové akcie můžeme tento fond označit za trochu konzervativnější akciový fond. Akcie společností, které vyplácí ze zisku stabilně dividendy, vykazují totiž zpravidla trochu menší volatilitu než průměr trhu. V dobách růstu většinou roste jejich hodnota trochu pomaleji, při poklesech ale zase prokazují větší odolnost. A tak třeba v roce 2017 zaostával za jinými fondy, které táhly nahoru technologické firmy Amazon, Apple, Facebook aj. Naopak z loňských propadů se velmi rychle oklepal a tento rok už vydělal 16 %.

I tak je ale tento fond na základě historické volatility zařazen do páté kategorie ze sedmi dle syntetického ukazatele rizikovosti SRRI, tak jako většina globálních akciových fondů.

Korunová třída fondu zajišťuje plně měnové riziko do korun, a to na úrovni jednotlivých pozic, nejen vůči primární dolarové třídě, jak to dělá většina fondů. Fond Fidelity Global Dividend zajišťuje zvlášť u akcií v eurech měnové riziko z vývoje kurzu EUR/CZK, u akcií v dolarech měnové riziko z vývoje kurzu USD/CZK, u akcií v britské libře měnové riziko mezi GBP/CZK a tak dále.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek max. 5,25 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,50 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 1,90 %

Závěrečné hodnocení

Fond Fidelity Global Dividend jednoznačně patří z pohledu výnosů k nejlepším globálně zaměřeným akciovým fondům nabízeným v České republice. Pokud hledáte jednoduché dlouhodobé řešení pro investice do akcií, ideálně v korunách, fond Fidelity Global Dividend se přímo podbízí. Můžete si do něj třeba nastavit pravidelnou investici pár tisíc korun měsíčně a o nic víc se už pak člověk nemusí starat.

Užitečné odkazy

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Fidelity International a jsou platná k 30. 6. 2019.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
26. 7. 2019

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (6.4 + 9.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru