Fondy

Fond-show: Conseq Repofond

Ukládá peníze u ČNB za repo sazbu (aktuálně 7 % p.a.) Ideální nástroj pro zhodnocení krátkodobé až střednědobé likvidní rezervy.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
30. 4. 2023

Základní údaje

Obhospodařovatel fondu
Conseq Funds investiční společnost
Manažer fondu
Jan Vedral, Jan Schiller
ISIN fondu
CZ0008477221
Měna fondu
CZK
Vznik fondu
12. 7. 2022
Velikost fondu
5,1 mld. Kč
Riziková třída
1
Minimální investice
10 tis. Kč

Investiční strategie

Conseq Repofond je v zásadě fond peněžních trhů. Vznikl jako reakce na vysoké úrokové sazby. Má sloužit pro konzervativní zhodnocení likvidních prostředků.

Investuje především do vkladů a reverzních repo operací, jejichž výnos se odvíjí od dvoutýdenní repo sazby ČNB. Zjednodušeně řečeno ukládá peníze u ČNB vždy na dva týdny za tzv. repo sazbu. To je základní úroková míra, kterou vyhlašuje Česká národní banka. Od konce loňského června ji drží na 7 %.

Když odečteme náklady na správu fondu ve výši 0,36 % a pětiprocentní daň ze zisku fondu, měl by se v současné situaci čistý výnos pro podílníky fondu dostat zhruba na 6,25 % p.a.

Když ČNB posune úrokové sazby nahoru či dolů, adekvátně se to samozřejmě promítne i do výnosů fondu, podobně jako do úroků nabízených na spořicích účtech v bankách.

Historické výnosy

1 měsíc
0,60 %
3 měsíce
1,58 %
6 měsíců
3,04 %
od založení
4,89 %

Conseq Repofond vznikl teprve v červenci loňského roku. Od založení zatím vydělal investorům necelých 5 %. Na roční periodě by se při současných úrokových sazbách měl čistým výnosem dostat lehce přes 6 %. Tomu odpovídají i historické výnosy na měsíční, tříměsíční či šestiměsíční periodě.

Historický vývoj hodnoty investice

Conseq Repofond - vývoj hodnoty

Rizika spojená s investicí

Conseq Repofond je zařazen do první rizikové třídy ze sedmi označující nejmenší možné riziko. Jen několik málo fondů v ČR má tuto nejnižší rizikovou třídu. Jedná se vždy o fondy peněžních trhů, jejichž strategie je obdobná, investují do krátkodobých státních dluhopisů, státních pokladničních poukázek, nebo využívají reverzní repo operace s Českou národní bankou.

O žádné investici nejde říct, že je bezriziková. Conseq Repofond můžeme ale označit za ultra konzervativní investici. Vždyť co může být bezpečnějšího, než mít uložené peníze u České národní banky.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek
0,5 %
Výstupní poplatek
není
Poplatek za správu
0,3 %
Výkonnostní odměna
není
Roční náklady na správu
0,36 %
Vstupní poplatek je dle statutu fondu a ceníku Consequ standardně účtován ve výši 0,5 % z čisté investované částky. Nicméně zprostředkovatel může investorům poskytnout slevu nebo vstupní poplatek zcela odpustit.

Výstupní poplatek žádný účtován není. Likvidita investice je týdenní. Conseq Repofond má týdenní frekvenci oceňování, obchodní den je vždy každé úterý.

Za správu fondu si Conseq strhává roční manažerský poplatek ve výši 0,3 % z objemu spravovaného majetku. Celkový dopad ročních nákladů na správu fondu je vyčíslen na 0,36 % p.a., což z něj dělá jeden z nejlevnějších fondů v ČR vůbec.

Závěrečné hodnocení

Conseq Repofond je mladší bráška fondu Conseq depozitní plus, o kterém jsem v seriálu fond-show psal před rokem. Ten obdobným způsobem funguje již čtyři roky, ale je určen pouze pro kvalifikované investory. Loni v létě se Conseq rozhodl nabídnout stejnou možnost i drobným investorům, proto založil Conseq Repofond.

Doporučený investiční horizont pro investici do tohoto fondu je obecně minimálně jeden rok. Ale není problém z něho v případě potřeby vybrat peníze dříve. S týdenní likviditou ho lze využít jako alternativu spořicímu účtu. Neměl by sloužit pro uložení provozních peněz, nemá smysl ani jako dlouhodobá investice, ale velmi dobře dokáže posloužit pro zhodnocení krátkodobé až střednědobé rezervy.

Je vhodný jak pro fyzické, tak i pro právnické osoby. Speciálně menším firmám a institucím banky často nabízí velmi bídné úroky. Conseq Repofond pro ně může být ideálním nástrojem.

Užitečné odkazy


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Conseq Investment Management a jsou platná k 30. 4. 2023, není-li uvedeno jinak.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
30. 4. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (49.2 + 29.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru