Fondy

Fond-show: Conseq Active Invest Vyvážený

Jednoduché řešení pro středně rizikové portfolio. Dlouhodobě má uspokojivé výsledky. Výhodou je široká diverzifikace, nevýhodou však zbytečně vysoká roční nákladovost TER. Skrytou slabinou je také měnové riziko.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
11. 6. 2018

Fond Active Invest Vyvážený je jeden ze třech profilových fondů Consequ. Jedná se o vlajkovou loď společnosti Conseq. Jako střešní fond (fond fondů) funguje od roku 2014. Předchozích 10 let společnost Conseq obdobným způsobem obhospodařovala typové portfolio složené z jednotlivých fondů. Dnes fond obhospodařuje majetek ve výši zhruba 3,5 mld. korun.

Správce fondu Conseq Investment Management
Manažer fondu Jan Vedral, Anne-Françoise Blüher, Tom Kadeřábek
ISIN CZ0008474210
Vznik fondu 11. 12. 2013
Velikost fondu 3,5 mld. Kč
Rating Morningstar bez ratingu
SRRI (1-7) 4

Investiční strategie

Fond Active Invest Vyvážený investuje zhruba 40-50 % majetku fondu do akciových fondů, 40-50 % do dluhopisových fondů nebo fondů peněžních trhů a do 10 % portfolia tvoří alternativní investice. Dluhopisovou složku tvoří primárně vlastní fondy z dílny Consequ (Conseq Invest Konzervativní, Conseq Invest Dluhopisový, Conseq korporátních dluhopisů a Conseq Invest Dluhopisy Nové Evropy). V alternativních investicích je pak zařazen fond Conseq Realitní, ale má pouze 3 % váhu v portfoliu.

I v akciové složce najdeme jeden vlastní fond Conseq Invest Akcie Nové Evropy. Vedle něho pak ale dalších 24 fondů renomovaných správců, zejména Franklin Templeton, BNP Paribas, Fidelity a NN Investment Partners, přičemž vždy v institucionální třídě s nižším poplatkem za správu. Přesto zde tak jako u všech fondů fondů dochází ke zdvojování nákladů na úrovni jednotlivých fondů v majetku střešního fondu a na úrovni tohoto střešního fondu, což vede k vysoké celkové roční nákladovosti TER.

Složení portfolia fondu

Conseq Active Invest Vyvážený - Složení portfolia fondu

Historické výnosy

1 rok -1,57 % ~ -1,57 % p.a.
3 roky -1,27 % ~ -0,43 % p.a.
5 let 16,46 % ~ 3,09 % p.a.
10 let 46,22 % ~ 3,87 % p.a.
od počátku (1. 1. 2004) 73,77 % ~ 3,91 % p.a.

Poslední tři roky se fondu výkonnostně moc nedaří, dluhopisová složka nevydělává a akciovou složku sráží vývoj na evropských trzích a posilování koruny. Dlouhodobě ale poráží inflaci, a to je klíčové. Od roku 2004 Active Invest Vyvážený vydělal 3,9 % p.a. Také v porovnání s konkurenčními profilovými fondy s vyvážený rizikovým profilem si nevede dlouhodobě vůbec špatně.

Historický vývoj hodnoty podílových listů

Conseq Active Invest Vyvážený - Vývoj hodnoty investice v porovnání s inflací

Rizika spojená s investicí

Syntetický ukazatel rizikovosti (SRRI) fondu je 4, tedy středně vysoké riziko. Výhodou tohoto fondu je velmi široká diverzifikace, prostřednictvím dalších 25 fondů investuje do akcií po celém světě. Také dluhopisová složka je prostřednictvím šesti fondů rozložena na mnoho emitentů. Jejich průměrný kreditní rating fond nekalkuluje, ale lze ho dohledat u jednotlivých fondů v portfoliu. Odhadem bude průměrný rating vycházet zhruba A- až BBB+.

Fond je vedený v korunách, ale zejména u akciové složky investuje většinu majetku do fondů v eurech a dolarech, přičemž u těchto pozic striktně nezajišťuje měnové riziko. Může a nemusí. Třeba v uplynulém roce to fond nedělal, což se negativně projevilo do výkonnosti fondu, neboť koruna v roce 2017 posílila k euru o 5,5 % a k dolaru o 17 %.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek 4,00 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,25 %
Výkonnostní odměna 12 % z výnosu nad benchmark
TER (celková roční nákladovost) 2,26 %

Závěrečné hodnocení

Fond Active Invest Vyvážený je produkt pro masy. Pokud se někdo nechce o investice vůbec starat, profilové fondy nabízí jednoduché řešení, v tomto případě se jedná o vyvážený profil, tedy zlatou střední cestu mezi výnosem a rizikem. Jako vlajková loď Consequ se dá předpokládat, že tento profilový fond bude fungovat dalších 20 let.

I přes vyšší roční nákladovost TER má dlouhodobě solidní výsledky. Poslední tři roky sice výnosově zaostává, ale dlouhodobě poráží inflaci. Čistý výnos 3,9 % p.a. od roku 2004 není špatný výsledek.

Jako slabinu dnes můžeme vnímat, že nezajišťuje striktně měnové riziko. Ona je to je vždy dvousečná zbraň, někdy to po přepočtu na koruny fondu pomáhá, jindy ubližuje. Já osobně nicméně preferuji měnově zajištěné řešení.

Co bychom tomuto fondu ještě mohli vytknout, že až příliš využívá vlastních fondů. Fondy z rodiny Conseq tvoří přes polovinu majetku tohoto profilového fondu. Od střešního fondu bych čekal větší nezávislost.

Obecně na podobných profilových fondech a smíšených fondech také nemám rád, že se drží pouze klasického modelu diverzifikace mezi akcie a dluhopisy. Přijde mi to jako neúplné řešení. Chybí mi tam v mnohem větší míře zejména nemovitostní složka a i dalším alternativám bych určitě dával větší váhu v portfoliu.

Alternativa pro majetnější: Private Invest Vyvážené portfolio

Pro majetnější investory (od 1 mil. Kč) nabízí Conseq obdobný fond fondů Conseq Private Invest vyvážené portfolio. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů. Portfolio fondu je prakticky stejné, ale doplněné v malé míře ještě o některé alternativní investice z řad fondů kvalifikovaných investorů (půda, fotovoltaika apod.), nicméně dohromady mají podíl pouze kolem 10 % v portfoliu.

Tento fond si hlavně účtuje nižší poplatek za správu, tudíž i celková roční nákladovost je zhruba o půl procenta nižší, což je samozřejmě dlouhodobě znát na výsledcích. Ve stejném období od roku 2004 vydělal tento fond 4,9 % p.a., kumulativně zhruba o 25 % více než retailový Active Invest Vyvážený. Takže s větším kapitálem určitě raději touto cestou.

Užitečné odkazy

  • Klíčové informace pro investory (KIID)
  • Factsheet fondu

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Conseq Investment Management. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 31. 5. 2018, data o složení portfolia fondu jsou platná k 30. 4. 2018.

Psáno pro Investujeme.cz


Chcete investovat do fondu nebo se poradit o dalších možnostech?



Jan Traxler
Privátní investiční poradce
11. 6. 2018

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (33.6 + 4.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru