Fondy

Fond-show: BNP Paribas Health Care Innovators

Jeden z mála akciových fondů, který měl v uplynulém roce kladné zhodnocení. Dlouhodobě vykazuje čistý výnos kolem 10 % p.a.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
11. 1. 2023

Základní údaje
Správce fondu
BNP Paribas Asset Management
Manažer fondu
Jon Stephenson
ISIN
LU0823416762 (EUR)
Vznik fondu
17. 5. 2013
Velikost fondu
1,5 mld. EUR
Riziková třída (1-7)
6
Minimální investice
500 Kč

Investiční strategie

BNP Paribas Health Care Innovators je akciový fond orientovaný na sektor zdravotnictví s důrazem na inovace a udržitelný rozvoj. Investuje do akcií společností, které se věnují inovacím zdravotní péče nebo tyto inovace využívají, mimo jiné včetně genetického sekvencování, dodávek léků, miniaturizace, biokompatibilních materiálů, nebo haptických a informačních technologií v oblasti zdravotní péče.

V portfoliu fondu bychom našli akcie zhruba 50 firem, převažují americké a evropské firmy. Největší pozicí jsou akcie amerického giganta UnitedHealth Group, podle tržní kapitalizace sedmé největší veřejně obchodované společnosti v USA s ročními tržbami přes 300 miliard dolarů, která poskytuje zdravotní péči a zdravotní pojištění zhruba 30 milionům Američanů.

V portfoliu samozřejmě nechybí ani některé velké biofarmaceutické společnosti jako AstraZeneca, Roche, Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly nebo japonská firma Daiichi Sankyo. Mezi největšími pozicemi je také americká firma Thermo Fisher Scientific, která v Brně vyrábí spektrometry a elektronové mikroskopy.

Nejvýznamnější pozice ve fondu

Název společnosti
Podíl v portfoliu
UnitedHealth Group (USA)
9,31 %
AstraZeneca (Velká Británie)
6,74 %
Bristol-Myers Squibb (USA)
6,33 %
Eli Lilly (USA)
6,08 %
Roche (Švýcarsko)
4,87 %
Boston Scientific (USA)
4,62 %
Thermo Fisher Scientific (USA)
3,89 %
Centene (USA)
3,82 %
Jazz Pharmaceuticals (Irsko)
3,79 %
Daiichi Sankyo (Japonsko)
3,22 %
Data platná k 30. 11. 2022

Složení portfolia fondu

BNP Paribas Health Care Innovators - složení portfolia

Historické výnosy (v EUR)

1 rok
1,09 %
~
1,09 % p.a.
2 roky
20,13 %
~
9,60 % p.a.
3 roky
31,52 %
~
9,56 % p.a.
5 let
73,76 %
~
11,68 % p.a.
od založení
155,31 %
~
10,22 % p.a.
Data platná k 31. 12. 2022

Fond BNP Paribas Health Care Innovators vznikl v roce 2013 a od té doby vykazuje poměrně stabilní výnos kolem 10 % p.a. Oproti běžným akciovým fondům má menší volatilitu, což je dáno sektorovým zaměřením na zdravotnictví. Zdravotní péči, podobně jako potraviny, lidé potřebují bez ohledu na aktuální hospodářskou situaci.

Historie fondu je fakticky ještě delší, fond BNP Paribas Health Care Innovators vznikl v roce 2013 jako nástupnický fond fondu BNP Paribas L1 Equity World Health Care, což byl původně fond společnosti Fortis, kterou BNP Paribas koupila. Tento fond fungoval už od roku 1997. Investorům, kteří investovali do tohoto fondu už na samém počátku v roce 1997, zhodnotil od té doby (tj. za 25 let) jejich investici zhruba na šestinásobek.

Historický vývoj hodnoty investice

BNP Paribas Health Care Innovators - vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Jako každý jiný akciový fond vykazuje i tento volatilitu spojenou s vývojem cen akcií na burze, proto je zařazen do šesté rizikové třídy ze sedmi. Je vhodný pouze pro dlouhodobější investice. Minimální doporučený horizont pro investici do tohoto fondu je 5 let.

Jedná se o investici orientovanou na zdravotnický sektor, který patří ke stabilnějším (necyklickým) sektorům. Díky tomu i v posledním roce zůstal ziskový, zatímco většina akciových fondů jinak skončila za rok 2022 ve ztrátě kolem 15-20 %. Úzká profilace ale s sebou zase nese jiná specifická rizika – regulace, zdanění apod.

Fond BNP Paribas Health Care Innovators má v ČR pouze eurovou třídu akcií. Reálně navíc investuje velkou část majetku do akcií v amerických dolarech. Na hodnotu majetku ve fondu tak má také podstatný vliv vývoj kurzu EUR/USD. A na vývoj hodnoty investice po přepočtu na koruny pak ještě vývoj kurzu EUR/CZK.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek
max. 3,00 %
Výstupní poplatek
není
Poplatek za správu
1,50 %
Výkonnostní odměna
není
TER (celková roční nákladovost)
1,98 %
Vstupní poplatek u fondu BNP Paribas Health Care Innovators může dle statutu fondu být maximálně 3 %. Přesná výše vstupního poplatku pak záleží na zprostředkovateli. Výstupní poplatek při prodeji akcií žádný účtován není.

Za správu si BNP Paribas strhává automaticky z majetku fondu 1,5 % ročně. Tento poplatek stejně jako další náklady na správu fondu jsou již zahrnuty v hodnotě akcií fondu. Celkové náklady na správu fondu vychází dle klíčových informací pro investory na 1,98 % ročně.

Závěrečné hodnocení

Zdravotní péče asi pro většinu investorů není tak sexy téma jako některé technologické fondy, ale naše populace se bez ní neobejde. V nynějším prostředí vysoké inflace se projevuje nezbytnost zdravotní péče, a tudíž i relativní odolnost sektoru zdravotnictví proti velkým propadům ve srovnání s průměrem trhu.

Fond BNP Paribas Health Care Innovators se navíc snaží aktivně vybírat společnosti ve zdravotnictví, které mají díky inovacím i perspektivní růstový potenciál. Při výběru investic také sekundárně přihlíží k jejich ESG ratingu. Svým zaměřením a přístupem ke správě může být pro řadu investorů zajímavým doplňkem portfolia.

Nevýhodou je, že nemá korunovou třídu akcií. Je dostupný pouze v eurech.

Užitečné odkazy


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů BNP Paribas Asset Management. Data k vývoji hodnoty investičních akcií a výkonnosti fondu jsou platná k 31. 12. 2022, data o složení portfolia fondu jsou platná k 30. 11. 2022.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
11. 1. 2023

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (35.3 + 6.5) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru