Fondy

Fond-show: BNP Paribas Funds Europe Small Cap

Historicky velmi úspěšný akciový fond s nejvyšším ratingem Morningstar, který dlouhodobě svými výnosy poráží konkurenci včetně nízkonákladových ETF fondů.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
20. 10. 2019

Základní údaje

Správce fondu BNP Paribas Asset Management
Manažer fondu Damien Kohler
ISIN LU0212178916
Vznik fondu 24. 9. 2007
Velikost fondu 1,6 mld. EUR
Rating Morningstar *****
SRRI (1-7) 5

Investiční strategie

Fond BNP Paribas Europe Small Cap se zaměřuje na investice do akcií v Evropě, a to výhradně do akcií menších společností, což znamená firem s tržní kapitalizací menší než 2 miliardy dolarů, ale zároveň standardně pořád větší než 300 milionů dolarů. Small caps tedy nejsou zas až takoví drobečkové, jak by mohl název evokovat, a jedná se zpravidla o stabilně fungující firmy, žádné start-upy.

Fond má aktuálně v portfoliu akcie 69 společností. Největší zastoupení mají firmy z Velké Británie. Poměrně významnou roli v portfoliu hrají také severské země, Německo, Švýcarsko a Itálie. Naopak Francie a Španělsko jsou aktuálně upozaděné. Sektorově je portfolio fondu velmi rovnoměrně rozložené. Z největších pozic ve fondu jmenujme například společnosti Logitech, Homeserve, Axfood, LEG Immobilien nebo Loomis.

Složení portfolia fondu

 BNP Paribas Funds Europe Small Cap - složení portfolia fondu

Historické výnosy (v EUR)

1 rok 2,41 % ~ 2,41 % p.a.
3 roky 25,49 % ~ 7,86 % p.a.
5 let 60,01 % ~ 9,86 % p.a.
10 let 222,95 % ~ 12,44 % p.a.
od založení 137,66 % ~ 7,46 % p.a.

Fond vznikl na podzim roku 2007, těsně před velkým propadem na akciových trzích. Po prvním roce a půl tak hodnota akcií v portfoliu fondu spadla na polovinu. Během následujících třech let ale fond ztráty umazal zpět. Kdo ve fondu drží podíly od jeho počátku až do dnešního dne, může být velmi spokojen. Hodnota investice od té doby stoupla na více než dvojnásobek, o 138 procent, což odpovídá anualizovanému výnosu 7,46 % p.a.

Fond svými dosavadními výsledky také poráží srovnávací index (benchmark) MSCI Europe Small Cap, a to zhruba o 30 procent, tedy přibližně o 1,5 % p.a. Přičemž upozorňuji, že se jedná o čisté výnosy po zohlednění všech nákladů na správu fondu. Oproti obdobně zaměřeným pasivně spravovaným nízkonákladovým indexovým ETF fondům tak tento aktivně spravovaný nákladově drahý fond dokázal historicky vydělat zhruba o 2 % ročně navíc.

Za své dosavadní výsledky si také vysloužil nejvyšší pětihvězdičkový rating od agentury Morningstar.

Historický vývoj hodnoty investice (v EUR)


BNP Paribas Funds Europe Small Cap - vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

S fondem je spojeno zejména tržní riziko vyplývající z pohybu cen akcií na burze. Jako většina akciových fondů je i tento z pohledu historické volatility zařazen do páté rizikové třídy ze sedmistupňové škály SRRI.

Fond je vedený v EUR, nemá korunovou třídu. Na hodnotu investice přepočtenou do korun tak má vliv také vývoj kurzu eura a české koruny. Investor tedy podstupuje takzvané měnové riziko.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek max. 3,00 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,75 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 2,22 %

Závěrečné hodnocení

Jako každý jiný akciový fond je i tento vhodný spíše pro pravidelné investice na delším časovém horizontu. Akciové trhy provází poslední rok zvýšená volatilita. Největší ekonomiky v Evropě se potácí na hraně recese. Toto turbulentní období tak s velkou pravděpodobností bude nadále pokračovat a nelze vyloučit větší propady cen akcií.

Nicméně dlouhodobě ceny akcií rostou rychleji než inflace. Fond BNP Paribas Funds Europe Small Cap vykazoval v dosavadní historii velmi dobré výsledky. Hledáte-li nějaký nástroj pro dlouhodobé investice do akcií v Evropě, tento fond by určitě neměl uniknout vaší pozornosti.

Užitečné odkazy

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů BNP Paribas Asset Management. Data k vývoji hodnoty investičních akcií a výkonnosti fondu jsou platná k 30. 9. 2019, data o složení portfolia fondu jsou platná k 31. 8. 2019.

Psáno pro Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
20. 10. 2019

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (24.2 + 32.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru