Fondy

Analýza fondu: Templeton Global Total Return

Dluhopisový fond vhodný jak pro malý kapitál, tak pro velké investice. Aktivní management bez ohledu na srovnávací index. Svou povahou vhodný adept pro dluhopisovou část portfolia v aktuálních podmínkách.


Tabulka 1: Základní data fondu Templeton Global Total Return

Správce fondu Franklin Templeton Investments
ISIN usd
ISIN eur
ISIN R chf
LU0170475312
LU0260870661
LU0450468185
Typ fondu Dluhopisový
Vznik fondu 29. 08. 2003
Velikost 35 251 mil. USD

Zdroj: Franklin Templeton Investments

Spousta drobných investorů např. s kapitálem 1000 Kč měsíčně si často nemůže dovolit rozkládat investici mezi více než dva fondy, pro většinu z nich to není ani žádoucí. Dobré portfolio se dá vytvořit i s dvěma fondy, a sice tím správným globálním akciovým a dluhopisovým. Velmi důležité je také samozřejmě rozložení mezi tyto dva fondy. Dneska si představíme slavný fond z dílny společnosti Franklin Templeton. Je zaměřen na dluhopisy státní i firemní z celého světa.

Fond Templeton Global Total Return je na trhu od roku 2003 a koupit ho můžete v několika měnových variantách. Zajištění do české koruny zatím bohužel chybí, z mého pohledu ovšem rostoucí poptávka českých investorů donutí zastoupení Franklin Templeton v budoucnu zajistit i tento fond. V jeho čele stojí Michael Hasenstab ověnčený spoustou cen v rámci správy prostředků na dluhopisovém trhu spolu s asistující manažerkou Sonal Desai.


 Investujte do fondů se slevou 20-60 % na vstupních poplatcích.


Portfolio a strategie fondu

Strategii fondu vystihuje již jeho název. Snaží se vydělávat bez ohledu na aktuální vývoj na trzích. Toho dosahuje díky velmi aktivní správě, přičemž se snaží pracovat jak s durací, rizikem úvěrového selhání i měnovými pohyby. Pokud půjdeme postupně, tak duračnímu riziku neboli citlivosti na pohyby úrokových sazeb se snaží předcházet řízením doby do splatnosti. V současnosti tak drží dluhopisy s krátkou splatností, při růstu úrokových sazeb by tak byly méně citlivé na růst.

Riziko úvěrového selhání neboli skutečnost, že nominální hodnota dluhopisu nebude splacena, je hlídáno standardně díky důkladné fundamentální analýze. Ne zcela standardní je to, jak fond pracuje s měnovým rizikem. Aktivně sází na určité měny, naopak jiné zcela významně podhodnocuje. Například v současnosti výrazně nadvažuje americký dolar, jihokorejský won či malajsijský ringgit a na druhé straně sází na pokles hodnoty eura a japonského yenu.

Graf 1: Templeton Global Total Return - složení portfolia dle doby do splatnosti dluhopisů

Fond Templeton Global Total Return - složení dle doby do splatnosti dluhopisů

Zdroj: Morningstar, data platná k 30. 6. 2014

Fond je řízen velmi aktivně, což dokazují výrazné odchylky od srovnávacího indexu. Nebavíme se o malých odchylkách, ale opravdu o cíleném řízení v rámci desítek procent. Michael Hasenstab v tuto chvíli věří např. Jižní Korei, Uruguai, Mexiku, Maďarsku atd. Přičemž všechny tyto země mají ve srovnávacím indexu téměř nulové zastoupení. Portfoliu dominují s 60% státní dluhopisy investičního stupně. Průměrný rating dluhopisů je na úrovni BBB, tedy ještě stále v investičním stupni, ale riziko je zde vyšší než u běžných dluhopisových fondů.

Graf 2: Templeton Global Total Return - složení portfolia dle regionů

Fond Templeton Global Total Return - regionální rozložení portfolia

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 31. 7. 2014

Co nám říká statistika?

Alfou i omegou při výběru dluhopisového fondu jsou durace a aktuální výnos do splatnosti. V době, kdy jsou úrokové sazby extrémně nízko a v budoucnu je nutné počítat s jejich navýšením, hledáme fondy s nízkou durací. Díky tomu pak růst úrokových sazeb nebude mít tak významný dopad na ceny dluhopisů v portfoliu. S hodnotou durace 1,5 roku se Templeton Global Total Return řadí mezi nejlepší v kategorii z tohoto hlediska.

Zároveň ovšem hledáme dostatečně vysoký výnos do splatnosti. Ten je aktuálně okolo 5%, pokud od něj odečteme roční nákladovost fondu, jsou nejbližší vyhlídky ohledně výnosu fondu na úrovni kolem 4 % p.a. Otázkou pak je, jak se do výnosu ještě promítne vývoj měnových kurzů. V současnosti například fond těží z posilování dolaru vůči euru, díky tomu by celkový výnos fondu mohl být vyšší než 4 % p.a.

Graf 3: Vývoj hodnoty podílového listu Templeton Global Total Return USD

Fond Templeton Global Total Return - vývoj hodnoty fondu

Zdroj: www.podilove-fondy.com

Tak jako u většiny dluhopisových fondů, i u fondu Templeton Global Total Return je třeba varovat před výkonností posledních let. Patří mezi nadstandard ve své kategorii a mezi nejvýkonnější dluhopisové fondy na světě, což dokazuje i pětihvězdičkový rating od Morningstar, ale v nejbližší době určitě není reálné počítat s dvouciferným zhodnocením, podmínky na trhu tomu nepřejí. Celková nákladovost je na úrovni 1,41% p.a., oproti fondům v dané kategorii je to lehký nadprůměr. Ovšem v tomto případě považuju zhruba dvě desetiny procentního bodu za oprávněné.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu Templeton Global Total Return v CZK

jednotlivé roky
2007 -3,92%
2008 3,27%
2009 27,19%
2010 17,30%
2011 3,90%
2012 16,04%
2013 8,08%
2014 6,04%
kumulované výsledky
1 měsíc 3,92%
6 měsíců 10,41%
1 rok 18,71%
3 roky p.a. 14,07%
5 let p.a. 13,40%
10 let p.a. 7,88%

Zdroj: Morningstar, data platná k 22. 08. 2014

Celkové hodnocení

Jak jsem již psal v úvodu, fond Templeton Global Total Return je pro mě v současné době vhodný pro malé i velké investice. Tím myslím, že je vhodný pro investory, kteří svým kapitálem nejsou schopni dělit pravidelné investice do více než dvou fondů. Pro dluhopisovou složku je dle mého názoru velmi dobrým kandidátem. Neztratí se ovšem ani v portfoliu majetnějších investorů.

Je to velmi aktivně řízený fond se zaměřením na globální dluhopisy. Svou rizikovější povahou se snaží vydělávat ve všech časech, k čemuž využívá měnové spekulace. Těžko říci, jestli si udrží svůj vysoký rating a zda bude Michael Hasesnstab pokračovat ve svých skvělých výkonech. Díky aktivnímu přístupu ke správě je to rozhodně fond, který může investorům i v dnešních podmínkách přinést dobré výsledky. A takových mezi dluhopisovými fondy není mnoho.

Psáno pro Investujeme.cz


Poraďte se, které fondy vybrat a jak sestavit vlastní investiční portfolio.


 

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (13.7 + 2.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru