Dluhopisy

Na proti-inflační dluhopisy zbývají už jen 3 dny

Upisovací období lednové emise proti-inflačních Dluhopisů Republiky končí 23. 12. Možná to bude poslední emise proti-inflačních dluhopisů.
Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 12. 2021

Jak dnes chránit úspory před inflací? Možností je vícero, ale nejbezpečnějším nástrojem jsou státní proti-inflační dluhopisy, které Ministerstvo financí vydává pod marketingovým označením Dluhopis Republiky.

Jejich výnos je určen budoucí mírou inflace, meziroční změnou hodnoty indexu spotřebitelských cen. Máte tak jistotu, že výnos bude vždy přesně na úrovni průměrné spotřebitelské inflace. Nikdy inflaci neporazíte, reálně úspory nezhodnotíte, ale alespoň si udrží svou kupní sílu.

Upisovací období končí 23. 12.

Ministerstvo financí vydává státní proti-inflační dluhopisy pravidelně ve čtvrtletních emisích. Alespoň prozatím. Uvidíme, jak tomu bude dál. Nejbližší emise proti-inflačních Dluhopisů Republiky proběhne 3. 1. 2022 a její upisovací období končí již 23. 12.

Výnos u těchto dluhopisů bude posléze určen příští rok podle meziroční míry inflace za měsíc říjen 2022, přesněji řečeno úrokový výnos se bude rovnat meziročnímu růstu hodnoty indexu spotřebitelských cen, který kalkuluje Český statistický úřad. Výnos pak bude investorům připsán k 3. 1. 2023 a takto znovu dalších pět let vždy podle meziroční míry inflace za říjen.

V prvním roce vysoký výnos

Výnos bude každý rok přesně na úrovni inflace. Minimálně v prvním roce tedy pravděpodobně bude připsán poměrně vysoký úrok. Podle všech předpokladů inflace ještě v příštích měsících nabere na síle. Konkrétně v lednu se totiž teprve do indexu spotřebitelských cen projeví skokový růst cen elektřiny, plynu a tepla a také každoroční růst nájmů o průměrnou inflaci za předchozí rok.

Takže by nikoho nemělo překvapit, že jen za leden hodnota indexu spotřebitelských cen stoupne odhadem minimálně o 3-5 % (meziroční míra inflace v tu chvíli vyskočí na 8-10 %). Poté by snad již tempo inflace mělo zpomalit. Celkově za období od listopadu 2021 do října 2022 ale bude inflace určitě dost vysoká, protože se tam projeví onen lednový skokový růst cen. Meziroční míra inflace v říjnu příštího roku tak bude opět odhadem minimálně na úrovni 6-8 %.

Investice na 6 let, nebo jen na jeden rok?

Dluhopis je vydáván se splatností za 6 let, jednou ročně je ale možné požádat o jeho předčasné splacení. Mnoho lidí tak dnes považuje tento proti-inflační dluhopis za dobrou přestupní stanici na jeden či dva roky, dokud bude vysoká inflace.

U této emise je možné o předčasné splacení žádat vždy v období od 10. října do 8. listopadu. Akorát takto je možné předčasně vybrat jen 500 tisíc korun, z částky nad 500 tisíc pak už jen maximálně polovinu.

Tyto státní proti-inflační dluhopisy je tedy potřeba brát jako nelikvidní investici. Můžeme říct, že jsou ideální alternativou za termínované vklady, ale nejde se na ně dívat jako alternativu spořicím účtům.

Abyste si zajistili přijatelnější likviditu, můžete část dluhopisů nakoupit v každé čtvrtletní tranši, například čtyřikrát po sobě po 500 tisících. Díky tomu pak každé tři měsíce můžete v případě potřeby využít možnosti předčasného splacení dluhopisu a vybrat až 500 tisíc korun.

Proti-inflačním dluhopisům zvoní hrana

Na druhou stranu nikdo vám nezaručí, že Ministerstvo financí bude nadále pokračovat ve vydávání proti-inflačních dluhopisů. Momentálně je to pro českou státní kasu velmi nevýhodné a z pohledu Ministerstva financí tedy velmi nehospodárné. Na finančních trzích může Ministerstvo financí upisovat dluhopisy s úroky kolem 3 % p.a., ale inflace je nyní výrazně vyšší, stát tak trochu zbytečně svým občanům připlácí na úrocích více, než by musel.

Může se stát, že nový ministr financí přehodnotí politiku státních spořicích dluhopisů pro občany a vydávání proti-inflačních dluhopisů pozastaví. Takže kdo chce mít jistotu, je lepší raději využít ještě lednové emise. Ta bude objemem nákupů pravděpodobně rekordní a výrazně překoná všechny dosavadní emise.

Jak proti-inflační dluhopisy nakoupit?

Prvně je potřeba podat žádost o úpis státních dluhopisů. Upisovací období lednové emise končí 23. 12., do té doby je potřeba žádost podat. Žádost se podává elektroniky, pokud již máte zřízen elektronický přístup ke správě svého majetkového účtu. Elektronický přístup je možné zřídit online prostřednictvím Identity občana, tedy například pokud máte eObčanku. Zde případně najdete podrobný návod, jak postupovat.

Pro většinu lidí je pak asi jednodušší využít distributorů, což znamená zajít na vybranou pobočku České spořitelny nebo ČSOB. Zde si můžete přehledně v mapě vyhledat příslušnou pobočku.

Po podání žádosti o úpis státních dluhopisů je potřeba do určeného termínu poslat peníze na příslušný účet Ministerstva financí či distributora. U lednové emise musí být upisovaná cena splacená nejpozději do 27. 12. 2021.

K 3. 1. 2022 vám pak budou na váš majetkový účet připsány pořízené dluhopisy.

Podrobné parametry lednové emise státních proti-inflačních dluhopisů najdete v těchto emisních podmínkách.

Jak inflaci dlouhodobě porážet?

Státní proti-inflační dluhopisy nabízí aktuálně nejkonzervativnější řešení, jak chránit úspory před inflací. Dlouhodobě ale vynikající ochranu před inflací poskytují v zásadě jakékoliv „hmotné investice“, tedy obecně cokoliv hmatatelného, od zlatých mincí až třeba po umění.

Co dělat, chcete-li inflaci dlouhodobě porážet, tedy reálně i po zohlednění inflace úspory zhodnocovat? Pak je potřeba investovat do hmotných aktiv, které mají reálnou užitnou hodnotu a generují navíc provozní výnos. Typicky například nemovitosti nebo orná půda. Jejich hodnota dlouhodobě roste s inflací, a navíc generují nájem.

Právě to děláme s klienty při individuální správě investic a také v našem fondu Otakar, jehož cílem je dlouhodobě dosahovat výnosu 2-3 % p.a. nad inflací, min. 5-6 % p.a.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
19. 12. 2021

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.4 + 1.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru