Akcie

Zlato versus ČEZ

Zlato bylo výhodnější v uplynulých pěti letech, z dlouhodobého pohledu je ale bezpečnější ČEZ, respektive portfolio dividendových akcií.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
15. 11. 2011

Jak vydělat jedenáct milionů z jednoho milionu

Akcie firmy ČEZ jsou takovým „českým zlatem". V minulém desetiletí přinesly investorům nevídaný výnos. Od roku 2002 do poloviny roku 2008 vzrostla jejich cena o neuvěřitelných 2500 %. Pak ovšem cena prudce klesla během devíti měsíců o 60 %. Od té doby cena opět mírně stoupla a více méně se pohybuje v rozmezí 700-900 korun na akcii.

To znamená, že pokud jste nakoupili akcie ČEZ před deseti lety za jeden milion korun, v roce 2008 na vrcholu měly hodnotu 24 milionů, v březnu 2009 měly hodnotu 10 milionů a dnes byste je prodali za 12 milionů. A to ve výpočtu nejsou zahrnuty dividendy, s nimi by výnos byl ještě vyšší. Pro srovnání, u zlata byste za stejné období měli z jednoho milionu dolarů miliony čtyři. V korunách byste na zlatu vydělali za deset let zhruba dvojnásobek vložené částky. A k tomu žádné dividendy.

Relativní vývoj ceny zlata (USD) a akcie ČEZ (EUR) za 10 let

Zlato-vs-CEZ_relativni-vykonnost-10-let

Zdroj: Finanzen.net

Z tygra je dnes slon

Takže není divu, že ČEZ má u nás mezi investory značnou oblibu, vždyť mnoho lidí díky firmě ČEZ zbohatlo, a to počestným způsobem díky vlastnictví akcií v té době růstové firmy. Dnes už je situace trochu jiná. Z mrštného tygra se stal nemotorný slon. Už od něj nemůžeme čekat skokově rostoucí zisky. Ale můžeme se spolehnout na jeho hmotnost a sílu.

Firma ČEZ má pevné postavení na trhu, ve výrobě elektřiny takřka monopolní, v distribuci přinejmenším oligopolní. Z toho pramení stabilní tržby a potažmo i zisky společnosti. Zhruba 60 % čistého zisku pak firma rozděluje svým akcionářům na dividendách, z toho 2/3 inkasuje Ministerstvo financí jakožto majoritní vlastník ČEZu. Vzhledem k tomu, jak vypadá rozpočet České republiky, se dá očekávat, že vláda bude nadále chtít rozdělovat velkou část čistého zisku firmy ČEZ na dividendách.

V uplynulých třech letech činila dividenda 50 Kč, 53 Kč a 50 Kč na akcii. To při aktuální tržní ceně akcie kolem 750 Kč znamená hrubý dividendový výnos ve výši 6,5 %, po zdanění 15 % srážkovou daní zůstává roční čistý výnos z dividend 5,5 %. Takže z dlouhodobého pohledu takový výnosnější (ale zároveň rizikovější) „termíňák".

Relativní vývoj ceny zlata (USD) a akcie ČEZ (EUR) za 5 let

Zlato-vs-CEZ_relativni-vykonnost-5-let

Zdroj: Finanzen.net

Bezpečná investice bez přirážky

Nyní se podívejme na vývoj v uplynulých pěti letech. To je doba, kdy už firma ČEZ přestává růst a mění se z růstové na dividendovou investici. V letech 2007 a 2008 ještě vrcholí růst ceny akcie, ale už je tažený očekáváním dalšího růstu firmy, které se nenaplní. Přehnaný optimismus napříč celým trhem je vystřídán až zbytečně velkým pesimismem. Posléze se cena stabilizuje v rozmezí 700-900 korun na akcii. Dnes stojí kolem 750 korun, stejně jako před pěti lety. Výnos z růstu ceny nulový, ale obrázek vypadá lépe po započtení dividend, kdy čistý výnos činí 24 %.

Pro srovnání zlato podražilo od roku 2007 téměř na trojnásobek. Tedy zlato bylo v tomto období bez diskuze lepší investicí. Nicméně jak popisuji v článku Zlato – (ne)bezpečná investice, tento růst je tažen očekáváním a vlastně tak předbíhá realitu. Kupní síla papírových peněz pravděpodobně výrazně poklesne, ale neděje se tak ještě dnes, rozhodně ne v takovém rozsahu, v jakém roste cena zlata. Kdo si kupuje zlato, kupuje ho už s 200 % přirážkou.

Naproti tomu akcie ČEZ a podobně i jiné dividendové akcie v sobě tuto přirážku nemají. Přitom jedná-li se o akcie firem produkujících základní statky primární spotřeby jako energie, voda, nebo potraviny, měly by si z dlouhodobého pohledu při vysoké inflaci taktéž uchovávat hodnotu. A navíc přináší investorům „úrok" ve formě dividendy.

Proto hledám-li bezpečnou dlouhodobou investici, která mi má uchovat kupní sílu kapitálu, pak nesahám po zlatu, ale volím ČEZ, respektive portfolio podobných dividendových akcií.

Psáno pro portál Investujeme.cz


Kam investovat volné peníze?


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
15. 11. 2011

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (11.6 + 35.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru