Akcie

Pražská burza: v hlavní roli dividendy

Ceny akcií na pražské burze sice posledních 10 let moc nerostou, ale zato vyplácí tučné dividendy. Průměrný dividendový výnos českého akciového trhu v uplynulých 10 letech byl 4,5 % p.a. Ačkoliv hodnota indexu PX se již osm let plahočí kolem stejné úrovně, po zohlednění dividend by se hodnota investice do českých akcií pomalu blížila úrovni z roku 2007.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
5. 6. 2017

Poptávka zahraničních investorů táhne nahoru ceny akcií na pražské burze

Akciím na pražské burze se poslední rok daří. Hodnota indexu PX stoupla za posledních dvanáct měsíců o 13 % a od začátku tohoto roku o krásných 9 %.

Ceny akcií na pražské burze stouply za rok o 13 %

Vývoj hodnoty indexu PX za poslední rok

Zdroj: FINEZ Investment Management

Za růstem pravděpodobně stojí zejména zájem zahraničních investorů o českou korunu. Spekulace na posílení české koruny po ukončení měnových intervencí se v uplynulém roce orientovaly především na české státní dluhopisy, postupně se ale investoři začali více zajímat i o české akcie, které oproti nizoučkým úrokům u dluhopisů nabízí výrazně vyšší výnosy z dividend a zároveň svým oceněním patří v globálním srovnání k levnějším trhům.

Ovšem když se podíváme na delší horizont, český akciový trh nikoho neoslní, ba právě naopak. Akciový index PX, který odráží průměrný vývoj cen akcií na pražské burze, se posledních osm let plahočí kolem stejné hodnoty. Oproti svému maximu z roku 2007 je hodnota indexu PX dodnes o 47 % nižší.

Ale stále jsou téměř poloviční oproti roku 2007

Historický vývoj hodnoty indexu PX

Zdroj: FINEZ Investment Management

Pražská burza nereflektuje českou ekonomiku

České ekonomice se sice daří, ve zpracovatelském sektoru i v sektoru služeb panuje velmi dobrá nálada, hrubý domácí produkt roste, domácnostem rostou disponibilní příjmy, nezaměstnanost je nizoučká, firmám rostou zisky... To je ideální podhoubí pro akciové trhy. Když se ekonomice daří a firmám rostou zisky, roste i hodnota firem, tedy cena jejich akcií na burze. Ale to není vůbec případ českého akciového trhu.

Problém je totiž v tom, že pražská burze není zrovna dobrý reprezentativní vzorek české ekonomiky. Zaprvé se na primárním trhu pražské burzy obchoduje s akciemi pouhých 14 firem, ze kterých navíc jen polovina má sídlo v České republice. Zadruhé, index PX odráží pouze průměrný cenový vývoj akcií na pražské burze vážený dle tržní kapitalizace jednotlivých firem, což v takto malém počtu akcií silně zkresluje.

Akcie pěti firem tvoří 80 % českého akciového trhu

Složení indexu PX

Zdroj: FINEZ Investment Management

60 % váhy v indexu PX zaujímají banky a jedna pojišťovací skupina. Dalších 20 % pak akcie ČEZu. Akcie mladoboleslavské škodovky na pražské burze nenajdeme, neboť jejím stoprocentním vlastníkem je německá společnost Volkswagen, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu. Nenajdeme tam ani žádného dodavatele škodovky. Celý zpracovatelský sektor na pražské burze úplně chybí. Spotřebitelský sektor je na burze zastoupen jen několika málo firmami a jeho váha v indexu PX je zanedbatelná. Sektor technologií také chybí. Stejně tak stavební firmy bychom na burze hledali marně.

Není tedy divu, že vývoj cen akcií na pražské burze příliš nekoreluje s vývojem české ekonomiky jako celku, ale v podstatě jen odráží vývoj hospodářských výsledků několika málo firem. Akcie pěti firem (ČEZ, Erste Group Bank, Komerční banka, Moneta Money Bank a Vienna Insurance Group) dohromady tvoří téměř 80 % tržní kapitalizace českého akciového trhu. Společnosti ČEZ se posledních deset let vůbec nedaří, její tržby a zisky setrvale klesají, stejně tak i cena akcií společnosti na burze. Akciím Erste Group Bank a Vienna Insurance Group se až do loňského roku také vůbec nevedlo. Proto historický vývoj hodnoty indexu PX vypadá, tak jak vypadá.

Dividendy českých akcií ročně vydělávají akcionářům 4,5 %

Nicméně abychom byli vůči českému akciovému trhu spravedliví, musíme vzít v úvahu také dividendy. Index PX totiž odráží pouze průměrný cenový vývoj akcií na pražské burze, nezohledňuje vyplácené dividendy jednotlivými firmami. Když započteme do výnosů i dividendy, už to s českým trhem nevypadá tak tragicky. Za tímto účelem pražská burza kalkuluje index PX-TR, ve kterém započítává inkasované dividendy, jako by je investor reinvestoval zpět do dalšího nákupu akcií.

Mnoho společností z pražské burzy vyplácí akcionářům vysoké dividendy, pravidelně na dividendách rozdělují většinu čistých zisků, některé dokonce občas vyplácí i mimořádně vysoké dividendy ze zisků nakumulovaných v minulých letech. Průměrný dividendový výnos akcií na pražské burze za uplynulých deset let vychází na 4,5 % p.a. Při započtení dividend a jejich reinvestování se pak hodnota indexu PX-TR pomalu začíná blížit svému maximu z roku 2007. To už je přeci jen hezčí obrázek.

Po započtení dividend se hodnota akcií blíží maximu z roku 2007

Dividendový výnos českých akcií - relativní vývoj hodnoty indexu PX a PX-TR

Zdroj: FINEZ Investment Management

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
5. 6. 2017

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (27.1 + 16.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru