Akcie

Panika na trzích 2.0 – teď už je čas začít s nákupy

Akciové trhy se včera propadly o dalších 8 %. Během třech týdnů spadly ceny o 20-25 %. Mnohé akcie i výrazně více. Nyní už je čas realizovat první větší nákupy.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
10. 3. 2020

Panika na trzích eskaluje

Minulý týden už se akciové trhy začaly zotavovat z propadu. Zdálo se, že panika ustává a že kdo zavčas nenakoupil nějaké akcie, bude mít smůlu. Ale včera zažily akcie doslova černé pondělí. Tak hluboký jednodenní propad trhy dlouho nepamatují. Hodnota indexu MSCI World spadla během jediného dne o 8 %, hodnota amerického akciového indexu S&P 500 spadla o 7,5 % a hodnota německého indexu DAX dokonce ve večerních hodinách až o 11 %. Volatilita trhů vystoupala na nejvyšší úroveň od roku 2008, od pádu banky Lehman Brothres.

Historický vývoj indexu volatility VIX

Ještě před týdnem jsem psal, že každý propad na trzích je svým způsobem příležitost k nákupům, ale že bych se zatím s nákupy příliš neukvapoval, neboť nikdo neví, jak velká panika nás čeká. Když trhy spadly z vrcholu o 10-15 %, přišlo mi to ještě jako slabé lákadlo, pouštět se hned do velkých nákupů s rizikem, že se propad může prohloubit. Koncem týdne už to vypadalo, že je po všem a že jsem si nechal utéct dobrou nákupní příležitost.

Nicméně po včerejšku je zase vše jinak. Ukázalo se, že kdo se neukvapil, může nyní kupovat výrazně levněji. Propad se rázem na většině akciových trhů prohloubil na 20-25 % od vrcholu. To vše v podstatě během třech týdnů. Nyní už začínají být ceny akcií o mnoho lákavější. Před týdnem jsem psal, že se do větších nákupů s klienty pustíme až tehdy, pokud trhy spadnou o 25-30 % od vrcholu. Dnes už říkám, že je na čase začít s nákupy.

Hloubka propadu akciových trhů za poslední tři týdny od vrcholu

Akciový index Hodnota 9. 3. 2020 Nejvyšší letošní hodnota Hloubka poklesu
MSCI World (rozvinuté trhy) 178 230 -23 %
DAX (Německo) 10 625 13 795 -23 %
CAC 40 (Francie) 4 708 6 111 -23 %
FTSE 100 (Velká Británie) 5 966 7 727 -23 %
Eurostoxx 50 (Eurozóna) 2 959 3 867 -23 %
S&P 500 (USA) 2 735 3 393 -19 %
Nikkei 225 (Japonsko) 18 860 24 116 -22 %
MSCI Emerging Markets (rozvíjející se trhy) 54 221 63 411 -14 %

Zdroj dat: MSCI, OnVista, data platná k 9. 3. 2020

Už je na čase začít s nákupy akcií

Stále platí, že se propad může ještě výrazně prohloubit. Uvidíme, jak se svět popere s tím slavným koronavirem a co to způsobí v hospodářských výsledcích jednotlivých firem. Nicméně také platí to, že nejde o konec světa. Lidé nepřijdou o práci a střechu nad hlavou. Ekonomika by se z této paniky měla sama bez problémů vzpamatovat, nebude k tomu ani potřeba žádných super opatření ze strany centrálních bank, žádných vládních balíčků. A levnější ropa? Ta pochopitelně potrápí těžaře, ale zbytku ekonomiky naopak pomůže.

Takže jsem přesvědčený o tom, že propadu cen je skutečně dobré využít k nákupům. Samozřejmě s plným vědomím toho, že ceny mohou jít v následujících dnech, týdnech či měsících ještě níže. Kde se propad zastaví, nikdo předem neví. Trefit přesné dno nikdo neumí. Možná si trhy sáhly na dno už toto pondělí, možná uvidíme ještě další kaskádu poklesů. Ale je hodně velká pravděpodobnost, že za pár let budou ceny o dost výše, než jsou dnes.

Proto říkám, že je na čase začít s většími nákupy akcií. To neznamená hned po hlavě za všechny úspory nakoupit akcie. Ale řekněme realizovat nyní první větší tranši nákupů. Prvně si rozmyslete, jak velkou část vašeho celkového kapitálu chcete dlouhodobě investovat do akcií. A z této části pak vezměte třeba čtvrtinu (maximálně polovinu) a pusťte se do nákupů. A pokud budou ceny akcií pokračovat v pádu, přikupujte dál.

Já mám třeba u většiny klientů nastaven cílový podíl klasické akciové složky na 10-30 % portfolia, zbytek tvoří různé neburzovní investice (nemovitosti, private equity apod.) Aktuálně spousta klientů nemá v portfoliu akcie vůbec, nebo řádově do 10 %. To znamená, že nyní můžeme v klidu přesunout 10 % celkového kapitálu z konzervativní likvidní složky do akcií a dostaneme se s podílem akciové složky na 10-20 % investovaného majetku. Když se posléze propad na trzích ještě prohloubí, můžeme přesunout do akcií ještě dalších 10 % kapitálu a budeme si mnout ruce.

Jak to technicky provést?

V zásadě jsou tři způsoby, jak investovat do akcií:

1. Můžete nakupovat akcie jednotlivých firem přímo na burze. To je nejpracnější a řekl bych spíše pro fajnšmekry, kteří se investováním baví. Potřebujete k tomu přístup na různé burzy cenných papírů (Praha, New York, Londýn, Frankfurt...), čili musíte si otevřít majetkový účet u obchodníka s cennými papíry, který tento přístup na burzu dovede zajistit. A pak potřebujete hlavně dostatek času, psychickou odolnost a někdy i trochu šťastnou ruku. Každý se občas trefí do povedené investice a občas střelí hodně vedle. Pokud takto investujete do vybraných akcií konkrétních firem, podívejte se, jaké příležitosti k nákupu probíhající panika přináší: 10 akcií, které dnes nakupovat.

2. Můžete nakoupit ETF kopírující vybraný akciový index, například index MSCI World sestavený zhruba ze 1600 největších veřejně obchodovaných akciových společností na rozvinutých trzích. To je o mnoho jednodušší než vybírat jednotlivé firmy a svým způsobem i méně rizikové – kupujete si průměr celého trhu. ETF se obchodují na burze podobně jako jednotlivé akcie, takže k jejich nákupu potřebujete rovněž nějakého obchodníka s cennými papíry (brokera) s přístupem na burzu. Ale nemusíte se trápit výběrem konkrétních akcií, prostě si koupíte průměr celého trhu.

3. Můžete investovat do vybraného akciového fondu, který investuje do jednotlivých akciových společností hromadně za všechny investory (podílníky fondu). Ideálně opět do fondu zaměřeného globálně na celý svět. To je asi technicky nejjednodušší. K nákupu nepotřebujete brokera, musíte mít smlouvu s administrátorem či distributorem fondu, což je prakticky každá banka. Mnohdy můžete investice zadávat i přímo z internet bankingu u své banky. Výhodou akciových fondů oproti ETF také je, že některé jsou měnově zajištěné do CZK, čili nemusíte podstupovat měnové riziko z vývoje kurzu koruny. Nevýhodou jsou ale vyšší náklady na správu (standardně kolem 2 % ročně), které zpravidla snižují dlouhodobé výnosy fondu ve srovnání s ETF.

Někdo si rád vybírá konkrétní akcie sám, někdo tuto starost přenechává na správci akciového fondu a někdo si kupuje průměr celého trhu prostřednictvím ETF. Nejde objektivně říct, co je lepší. Každému podle jeho gusta. Já osobně jsem dříve preferoval investice do jednotlivých akcií, ale dnes s ohledem na efektivitu volím zpravidla akciový fond. Někteří klienti zase dávají přednost indexovým ETF. Do nákupů jednotlivých akcií už se nepouštím. Ale přiznám se, že mě teď trochu svrbí ruka, když vidím, jak některé akcie spadly dolů.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
10. 3. 2020

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (26.2 + 16.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru