Akcie

Nejhodnotnější firmy: 6 adeptů na bilionovou hranici

Společnost Apple už dělí pouze pár procent od hodnoty bilionu dolarů. Na paty mu ale šlape Amazon, Alphabet i Microsoft. Časem by klub bilionových firem mohl doplnit i Facebook a Alibaba.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
22. 6. 2018

Favorit číslo jedna: Apple

Když začátkem června cena jedné akcie společnosti Apple stoupla na 194 dolarů, tržní hodnota firmy se vyšplhala na 965 miliard dolarů, takřka na dohled magické bilionové hranici.

Jeden bilion dolarů, čili 1000 miliard, to pro představu odpovídá zhruba patnáctinásobku navrhovaného státního rozpočtu České republiky na rok 2019. Jak je možné, že jedna firma může mít takovou hodnotu? Protože byznys společnosti Apple funguje jako stroj na peníze, ročně dokáže generovat zisk zhruba 50-60 miliard dolarů. Tržní ocenění společnosti Apple tedy odpovídá zhruba sedmnáctinásobku jejích ročních zisků. To je přiměřené ocenění.

Cena akcií Apple během června trochu poklesla na aktuálních 186 dolarů za jednu akcii. Tržní hodnota firmy tak klesla na 924 miliard dolarů. Nicméně akciím Apple i tak chybí pouhých osm procent růstu, aby hodnota firmy prolomila onu bilionovou hranici (v dolarech).

Takovou hodnotu zatím nikdy žádná firma neměla. Apple k tomu má nyní nejblíže. Stane se tak, pokud cena akcií firmy Apple stoupne na 201 dolarů.

Další tři horcí kandidáti: Amazon, Alphabet a Microsoft

Avšak na záda mu dýchají další technologické firmy. Hodnotu přes 800 miliard dolarů mají také Amazon a Alphabet (Google). Zejména cena akcií společnosti Amazon roste raketovým tempem, za poslední rok stoupla o 75 %, tedy třikrát více než hodnota akcií Apple nebo Alphabet.

Pokud by růst pokračoval dál stejným tempem, mohla by to nakonec být společnost Amazon, která jako první pokoří hodnotu jeden bilion dolarů. Stačí aby cena akcií stoupla ze stávajících 1735 dolarů o 18 % na 2047 dolarů. To nezní úplně nereálně.

Ale kdo ví, třeba nás překvapí rychlým růstem jiný z technologických gigantů. Akciím společnosti Alphabet chybí k bilionové hranici 21 % růstu ze stávající hodnoty 1179 dolarů na 1428 dolarů. I to je představitelné číslo a troufám si odhadovat, že na tuto cenu v dohledné budoucnosti akcie Alphabet skutečně vystoupají.

Akciím společnosti Microsoft chybí k magické bilionové hranici jen o fous víc. Stačí aby cena akcií stoupla o 28 % ze stávajících 101 dolarů na 129 dolarů. Ještě před třemi roky by nám taková cena připadala šílená, ale cloudový byznys nese firmě ovoce a stále má kam růst. I Microsoft se tak možná zanedlouho vyšvihne mezi „bilionové firmy" a kdo ví, třeba všechny šokuje a bude dokonce první z nich.

Černý kůň: Facebook a Alibaba

Dalšími v pořadí nejhodnotnějších firem podle jejich tržní kapitalizace na burze v New Yorku jsou společnosti Facebook a Alibaba, přezdívaná občas jako „čínský Amazon". Obě mají dnes hodnotu přes 500 miliard dolarů. Aby tedy dosáhly na dvojnásobnou metu, musely by ceny jejich akcií stoupnout zhruba na dvojnásobek, respektive v případě firmy Facebook už je to jen 73 %.

To zní sice na první pohled dost fantasticky, ale obě firmy takový růstový potenciál teoreticky skutečně mají. Jestli ho naplní nebo ne, to dnes nikdo netuší. Asi bych si ale vsadil, že jim to potrvá déle než společnostem Apple, Amazon, Alphabet či Microsoft.

Šest nejhodnotnějších firem podle tržní kapitalizace na burze v New Yorku

Společnost Tržní kapitalizace
(mld. USD)
Aktuální cena akcie
(USD)
Potřebná cena akcie
(USD)
Potřebný růst
Apple 924 186 201 8 %
Amazon 848 1 735 2 047 18 %
Alphabet 825 1 179 1 428 21 %
Microsoft 781 101 129 28 %
Facebook 578 197 341 73 %
Alibaba 532 204 384 88 %

Zdroj dat: Yahoo! Finance, data v USD, data platná k 19. 6. 2018

Šance ostatních jsou prakticky nulové

Další v pořadí nejhodnotnějších firem už mají tržní ocenění menší než 500 miliard dolarů. Na sedmé příčce je aktuálně společnost Berkshire Hathaway s tržní kapitalizací 465 miliard dolarů, následují JPMorgan Chase, Exxon Mobil, Johnson & Johnson, Visa, Bank of America, Royal Dutch Shell, Wells Fargo, Intel a Walmart.

Všechny tyto firmy už mají tržní hodnotu „pouze" v rozmezí od 250 do 350 miliard dolarů, tedy zhruba „jen" čtyř- až pětinásobek státního rozpočtu České republiky. Potenciál růstu tržeb těchto firem je omezený, určitě nemají šanci se během nejbližších pěti let dostat do klubu „bilionových firem".

Šanci pokořit bilionovou hranici má zmíněná šestice technologických firem. Možná se to postupem času povede všem šesti. Kdo bude první, to opravdu netuším. Nejblíže k tomu má dnes Apple, ale slibně našlápnuto mají také Amazon a Alphabet. Ani Microsoft bych nepřehlížel jako outsidera.

Myslím, že by se o vítězi mohlo rozhodnout ještě letos. Pokud tedy technologické firmy budou i za druhý a třetí kvartál reportovat mezikvartální růst tržeb a zisků.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Chcete se poradit, kam investovat?



Jan Traxler
Privátní investiční poradce
22. 6. 2018

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (25.6 + 10.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru