Akcie

Do čeho investuje Carl Icahn?

Další žijící legenda mezi investory, Carl Icahn, dokázal za posledních 15 let zhodnotit investice na patnáctinásobek. Jak se dnes daří jeho impériu a do čeho aktuálně investuje?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 5. 2015

Carl Icahn sám sebe označuje za aktivistického hodnotového investora, který po vzoru Benjamina Grahama vyhledává podhodnocené akcie, zároveň se ale vlastním přičiněním aktivně snaží zvýšit hodnotu investice. Často se přičiní pro změnu managementu, prosazuje akvizici konkurence, nebo naopak rozdělení společnosti na menší firmy, jindy navrhuje zpětný odkup akcií apod. Na rozdíl od Warrena Buffetta má rozporuplné renomé, někteří ho obdivují, jiní pro něj mají přezdívku „ruthless corporate raider" (bezohledný firemní nájezdník). Magazín Forbes odhaduje Icahnovo jmění na 22 miliard dolarů, což ho řadí aktuálně na 31. příčku nejbohatších lidí na světě.

Svou kariéru začal v roce 1961 jako makléř. V roce 1968 založil vlastní firmu, která se zabývala obchodováním opcí a arbitrážemi. Později se přeorientoval na investora, který kupuje podhodnocené akcie, přičemž se zpravidla snaží získat co největší balík akcií, aby mohl mluvit do řízení firmy. Podobně jako Warren Buffett dnes realizuje většinu investic prostřednictvím holdingové společnosti Icahn Enterprises, ve které Icahn vlastní zhruba 88 procent.

Akcie Icahn Enterprises – výnos 19 % p.a. za 15 let

S akciemi společnosti Icahn Enterprises se obchoduje na americké burze Nasdaq. Původně to byla firma spravující nemovitosti American Real Estate Partners. Od roku 2000 z ní ale Icahn udělal klíčovou zastřešující společnost pro své investice. Od té doby hodnota akcií společnosti Icahn Enterprises stoupla o 1417 procent, tj. 19,5 % p.a. Na tomto patnáctiletém horizontu Icahn nejen výrazně překonal index amerických akcií S&P 500, ale dokonce silně předčil i Warrena Buffetta.

Vývoj ceny akcií společnosti Icahn Enterprises od roku 2000

Vývoj ceny akcií společnosti Icahn Enterprises od roku 2000

Zdroj: FINEZ Investment Management

Nicméně při bližším pohledu na graf vývoje ceny akcií Icahn Enterprises zjistíme, že hlavní růstové období měly akcie společnosti v letech 2003-2007. Pak cena akcií spadla o 80 procent dolů, aby se postupně během dalších šesti let dostala zhruba na stejnou hodnotu jako na začátku roku 2008. Od propuknutí finanční krize tak naopak akcie společnosti Icahn Enterprises zaostávají za průměrem trhu i za Buffettovým impériem Berkshire Hathaway.

Vývoj ceny akcií společnosti Icahn Enterprises od „finanční krize"

Vývoj ceny akcií společnosti Icahn Enterprises od roku 2008

Zdroj: FINEZ Investment Management

Malá exkurze do impéria Icahn Enterprises

Holding Icahn Enterprises je rozdělen do devíti segmentů. Z pohledu celkových aktiv je největší segment investic, který zastřešuje společnost Icahn Capital. Hodnota investic v portfoliu Icahn Capital přesahuje 9 mld. dolarů. Čistá účetní hodnota investic připadající na Icahn Enterprises ve fondech spravovaných Icahn Capital je zhruba 4,3 mld. dolarů. Největší zastoupení zde mají akcie mateřské holdingové společnosti Icahn Enterprises a také část akcií dalších společností z holdingu – CVR Energy nebo Federal Mogul.

K 31. 12. 2014 měl Icahn v portfoliu celkem akcie 22 společností. Mimo podíly na společnostech z vlastního holdingu sází Icahn na akcie společnosti Apple, Ebay, Chesapeake Energy, Hertz Global Holdings, Hologic, Nuance Communications nebo Herbalife.

20 největších pozic mezi investicemi Icahn Capital

Společnost Podíl na portfoliu
Icahn Enterprises 31,55 %
Apple 18,26 %
CVR Energy 8,64 %
Ebay 8,14 %
Federal Mogul 6,11 %
Chesapeake Energy 4,08 %
Hertz Global Holdings 4,06 %
Hologic 2,86 %
Nuance Communications 2,72 %
Herbalife 2,01 %
American Railcar 1,92 %
Talisman Energy 1,87 %
Navistar International 1,71 %
Netflix 1,51 %
Gannett 1,50 %
Transocean 1,23 %
Mentor Graphics 1,11 %
CVR Refining 0,32 %
Manitowoc Company 0,31 %
Seventy Seven Energy 0,08 %
Celkem 99,99 %

Zdroj: Icahn Enterprises, data k 31. 12. 2014

85 procent portfolia tvoří 3 sektory: strojní průmysl, technologie a energie. Na rozdíl od Warrena Buffetta nemá Icahn v portfoliu aktuálně žádnou společnost z finančního sektoru. Naproti tomu polovina investic Berkshire Hathaway jsou akcie bank a pojišťoven.

Sektorové rozložení investic společnosti Icahn Enterprises

Sektorové rozložení investic společnosti Icahn Enterprises

Zdroj: Icahn Enterprises, data k 31. 12. 2014

Z pohledu tržeb celého holdingu jsou klíčové sektory Automotive a Energy, zastoupené společnostmi CVR Energy a Federal Mogul. CVR Energy má další dceřiné společnosti, CVR Refining a CVR Partners, které zajišťují zpracování ropy a výrobu benzínu a dusíkatých hnojiv. Za rok 2014 utržila společnost CVR Energy 9,3 mld. dolarů s čistým ziskem 168 mil. dolarů. Společnost Federal Mogul vyrábí různé komponenty pro automobilky od zapalování až po brzdy. Za rok 2014 utržila 7,3 mld. dolarů, ale vygenerovala čistou ztrátu 90 mil. dolarů.

Do holdingu Icahn Enterprises dále patří firmy American Railcar Industries a American Railcar Leasing, které se zabývají výrobou a pronájmem železničních vagonů. Mají vysokou ziskovou marži a celý segment Railcar generuje zhruba čtvrtinu EBITDA celého holdingu. Ostatní části holdingu Icahn Enterprises mají z pohledu aktiv, tržeb i zisků spíše okrajový charakter. Společnost Tropicana Entertainment provozuje celkem osm kasin v USA. Dalším článkem holdingu Icahn Enterprises je firma Viskase, která je i u nás známá potravou pro psy a kočky. Společnost PSC Metals je jedna z největších firem zabývajících se recyklací kovů a společnost WestPoint Home patří k předním producentům ložního prádla, závěsů a dalších textilií pro domácnosti.

Fundamentální pohled na akcie Icahn Enterprises

Společnost Icahn Enterprises vykazuje z dlouhodobého pohledu velmi rychlý růst. Ačkoliv hodnota akcií firmy je aktuálně srovnatelná s rokem 2007, tržby společnosti za uplynulých sedm let stouply na sedminásobek. V roce 2014 firma vykázala pokles tržeb o 8 % oproti předchozímu roku, což má na svědomí ztrátový segment investic. Tržní kapitalizace společnosti (cca 11 mld. USD) je zhruba o 40 procent nižší než její tržby za rok 2014 (P/S = 0,6).

Vývoj tržeb společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Vývoj tržeb společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Zdroj: FINEZ Investment Management, Icahn Enterprises, data k 31. 12. 2014

Na vině je nízká zisková marže společnosti doprovázená výraznými výkyvy. Zatímco v roce 2013 vytvořila společnost Icahn Enterprises čistý zisk lehce přes jednu miliardu dolarů, v roce 2014 naopak skončila ve ztrátě 373 milionů dolarů. Za těmito výkyvy stojí segment investic, který v roce 2013 vydělal firmě 800 milionů dolarů, kdežto v roce 2014 prodělal 300 milionů dolarů. Loni se například silně nedařilo akciím Chesapeake Energy nebo Herbalife. Ztráty vyrovnávaly akorát akcie společnosti Apple.

Vývoj čistých zisků společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Vývoj čistých zisků společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Zdroj: FINEZ Investment Management, Icahn Enterprises, data k 31. 12. 2014

Podle průměrných čistých zisků z posledních pěti let vychází P/E společnosti Icahn Enterprises na 28, což je vysoké číslo. Kdyby každý rok firma dokázala vydělat miliardu dolarů, tak jako v roce 2013, pak by P/E bylo krásných 11. Nicméně na kdyby se v investování nelze spoléhat, proto musíme konstatovat, že z pohledu čistých zisků společnosti jsou akcie Icahn Enterprises poměrně drahé.

Podíváme-li se do rozvahy, celý holding vykazuje v podstatě každoročně poměrně výrazný růst objemu aktiv. Od roku 2007 stoupla celková bilance z 13 miliard dolarů na dnešních 36 miliard. Dlouhodobě také roste čistá účetní hodnota firmy. Na konci roku 2014 to bylo necelých 5,5 mld. USD, což je zhruba polovina oproti tržní hodnotě firmy (P/B = 2).

Vývoj aktiv společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Vývoj aktiv společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Zdroj: FINEZ Investment Management, Icahn Enterprises, data k 31. 12. 2014

Potenciál a rizika investice

Akcie společnosti Icahn Enterprises bych rozhodně neoznačil za podhodnocené. Pohledem na čisté zisky z posledních pěti let jsou akcie drahé. Nicméně vzhledem k rychlé růstové tendenci tržeb a aktiv celého holdingu je takové ocenění ospravedlnitelné. Zároveň jsou akcie Icahn Enterprises velmi atraktivní při pohledu na vyplácené dividendy. Společnost v uplynulých dvou letech začala vyplácet vysoké dividendy a i pro rok 2015 zatím schválila čtvrtletní dividendu ve výši 1,50 USD, což dělá roční dividendový výnos zhruba 6,5 % před zdaněním, čili přibližně 5,5 % po zdanění.

Vývoj vyplácených dividend společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Vývoj vyplácených dividend společnosti Icahn Enterprises od roku 2007

Zdroj: FINEZ Investment Management, Icahn Enterprises, data k 31. 12. 2014

Historie zatím ukazuje, že u akcií společnosti Icahn Enterprises je potřeba počítat s poměrně vysokou cenovou volatilitou, výrazně vyšší například ve srovnání s Buffettovým impériem Berkshire Hathaway. V jedné věci jsou ale obě investice podobné a investoři toto riziko často opomíjí. Společnost Icahn Enterprises je silně závislá na osobnosti jednoho člověka, Carla Icahna, podobně jako je Berkshire Hathaway závislá na Warrenu Buffettovi. Přitom si musíme uvědomit, že Icahnovi je 79 let a Buffettovi dokonce 85. O dlouhodobé perspektivě tu moc hovořit nejde. Ale každopádně oba dva pánové mají neuvěřitelný čich pro investice a stále stojí za to jejich kroky sledovat.

Vyloučení střetu zájmů: Autor ani klienti FINEZ momentálně nevlastní akcie Icahn Enterprises.

Foto zdroj: Money.cnn.com

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
4. 5. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (4.2 + 20.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru