Akcie

Co hýbe cenami akcií?

Pro vývoj ceny akcie je určující, jaké zisky firma generuje, respektive očekávání budoucích zisků firmy. Ještě větší vliv ale často mají lidské emoce strachu a chamtivosti.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
15. 10. 2014

Základním hybatelem je vývoj zisků firmy

Akcie představuje majetkový podíl na akciové společnosti a zakládá také právo na podíl na zisku společnosti, který je vyplácen formou takzvané dividendy. Jelikož se s akciemi denně obchoduje na burze, jejich cena různě kolísá. Dlouhodobě ale jejich cena roste s tím, jak firmě rostou zisky. Jednoduše řečeno, čím větší zisky nějaká společnost generuje (a potažmo rozděluje formou dividend), tím více jsou za ni investoři ochotní zaplatit.

Ve skutečnosti je to malinko složitější, protože není až tak podstatné, jaký zisk generuje firma nyní, ale především jaké zisky bude generovat v příštích letech. Například většina biotechnologických firem je v současnosti ve ztrátě, ale investoři u nich vidí potenciál zisků v budoucnu, a proto jsou ochotní kupovat i akcie ztrátové firmy. Situaci pak ještě komplikuje to, že každý investor má jiné očekávání, sleduje jiný horizont atd. Nakonec i růst zisků nějaké firmy může být doprovázen poklesem ceny jejích akcií, protože investoři v průměru očekávali vyšší růst zisků. Naopak pokles zisků jiné firmy může být doprovázen růstem ceny akcie, pokud investoři v průměru očekávali ještě horší hospodářské výsledky.

Akcie dlouhodobě rostou ruku v ruce s nominálním HDP

Když se oprostíme od této základní tržní logiky, která hýbe jednotlivými cenami akcií, a podíváme se na akciový trh jako celek, můžeme i zde vidět určité trendy a zákonitosti. K tomu nám slouží různé akciové indexy. Například index S&P 500, což je jeden z nejpoužívanějších akciových indexů, odráží průměrný vývoj hodnoty akcií pětistovky největších amerických firem.

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Zdroj: FINEZ Investment Management

Dlouhodobě ceny akcií neustále rostou. Tento růst dlouhodobě více méně odpovídá vývoji nominálního HDP (tj. vývoji reálného HDP + vývoji inflace). Když se nad tím chvíli zamyslíme, dává to smysl. Vždyť HDP dlouhodobě táhne soukromý sektor, čili produkce firem (těch samých, s jejichž akciemi se obchoduje na burze), potažmo pak spotřeba domácností a veřejného sektoru.

Za prudkými výkyvy stojí emoce strachu a chamtivosti

Akciové trhy ale mají tendenci značně přestřelovat, což souvisí právě s krátkodobým očekáváním investorů na úrovni jednotlivých firem. Když se ekonomice daří a firmám rostou zisky, investoři automaticky očekávají další a další růst zisků. Když se naopak ekonomice dařit přestane a firmám klesají zisky, mnohé se dostávají do ztráty, investoři jakoby přestávali věřit, že ještě někdy budou ziskové. Z dlouhodobého pohledu to vypadá až směšně, ale za těmito výkyvy jsou lidské emoce strachu a chamtivosti.

Přitom se dá poměrně jednoduše pomocí základních fundamentálních ukazatelů vysledovat, kdy se akciový trh přehřívá v přehnané euforii investorů a kdy naopak převládá na trzích neopodstatněný strach. V letech 2008-2009 svazoval investory panický strach. Dnes se naopak zdá, že se investoři ničeho nebojí. Geopolitické napětí roste, ale ceny akcií se pohybují okolo historických maxim. Také fundamentální ukazatele vysílají varovné signály, že jsou akcie v USA drahé. Na trhu vládne nezdravá euforie. Obávám se, že to nedopadne dobře.

Co ale dělat, když jsou zároveň drahé i dluhopisy? Kam dnes investovat, když ne do akcií ani dluhopisů? Svým klientům dnes raději doporučuji držet hotovost, investovat do long-short equity fondů, popřípadě rolovat reverse bonus certifikáty.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz 


Poraďte se, kam bezpečně investovat peníze a jak dosáhnout vyššího zhodnocení úspor.


 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
15. 10. 2014

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (49.9 + 14.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru