Akcie

Ceny akcií padají, je na čase zajít na nákupy

Ceny akcií už druhý měsíc padají. Přitom jsou relativně levné poměrem ke svým ziskům i k účetní hodnotě. Mnohé akcie také nabízí zajímavý dividendový výnos. Je na čase zajít na nákupy.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 5. 2012

Staré rčení investorům radí „Sell in May and go away!" Letos se asi tohoto rčení drželo skutečně velké množství investorů, a tak už od počátku dubna ceny akcií všude ve světě výrazně klesají. Květnové výprodeje navíc zcela jistě umocnila špatná makrodata z eurozóny, a to zejména pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu a největší pokles maloobchodních tržeb od roku 2008.

Nepřekvapí tedy, že evropské trhy zaznamenávají větší pád než akcie v USA. Zatímco index S&P korigoval o nepatrných 7 %, evropské trhy ztrácejí ve většině případů dvojnásobek. Také japonský Nikkei 225 spadl od začátku dubna o 15 %. Na roční periodě je naprostá většina akciových trhů ve ztrátě, mnohé akcie jsou i o polovinu levnější než před rokem. Situaci krásně ilustruje následující obrázek zachycující roční výkonnost zahraničních akcií obchodovaných na burze v New Yorku (tzn. vyjma amerických akcií). Červená barva jasně dominuje, zelená se objevuje výjimečně.

Roční změna ceny neamerických akcií obchodovaných v USA

Roční změna ceny neamerických akcií obchodovaných v USA

Zdroj: Finviz.com, 16. 5. 2012

Pokud jde o spotřební zboží, každý z nás rád využije výprodejové slevy k nákupům. V případě akcií nás ale často ovládají emoce. Chceme být v zisku a ne ve ztrátě, a tak vyhledáváme akcie, respektive fondy, kterým se v uplynulém období dařilo. V důsledku toho často kupujeme draze. Přitom princip je stejný.

O tom, že jsou akcie levné, svědčí nejen srovnání s cenami před rokem, nebo před pěti lety, ale také fundamentální ukazatele. Mnoho akcií dnes stojí méně než desetinásobek ročních zisků firmy (P/E menší než 10) a často se dokonce obchodují pod svou účetní hodnotou (P/B menší než 1). Tento fakt ilustrují následující dva obrázky. Zelená barva symbolizující levné ocenění akcií výrazně převažuje.

P/E neamerických akcií obchodovaných v USA

P/E neamerických akcií obchodovaných v USA

Zdroj: Finviz.com, 16. 5. 2012

P/B neamerických akcií obchodovaných v USA

P/B neamerických akcií obchodovaných v USA

Zdroj: Finviz.com, 16. 5. 2012

Ještě jeden obrázek dosvědčuje, že akcie jsou levné. Jedná se o poměr výše dividendy k ceně akcie, tzv. dividendový výnos. Řada firem vyplácí stabilně vysoké dividendy, které při dnešních cenách akcií nesou investorům pětiprocentní a vyšší „úrok" formou roční dividendy – podílu na zisku firmy. Na obrázku níže je dividendový výnos odstupňován barevným odstínem. Můžeme zde názorně vidět, že dividendy dnes slibují investorům nezanedbatelný výnos, zejména v Evropě zelená barva jasně svítí.

Dividendový výnos neamerických akcií obchodovaných v USA

Dividendový výnos neamerických akcií obchodovaných v USA

Zdroj: Finviz.com, 16. 5. 2012

Je tedy aktuálně vhodná doba k nákupům akcií? Jednoznačně ano. Akcie jsou nyní k dostání ve slevě, jsou levné jak z historického srovnání, tak z pohledu fundamentálního ocenění. Akorát to, že jsou levné, neznamená, že nemohou být ještě levnější. Takže moudrá rada zní: „Nakupujte nyní a zároveň si nechejte další kapitál na přikupování, kdyby ceny ještě více klesly."

Psáno pro portál Investujeme.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
29. 5. 2012

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (20.2 + 33.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru