Akcie

Akciové trhy se přehřívají. Stojí před propadem?

Ceny akcií jsou silně nadhodnocené a maržové obchody na rekordní úrovni. To nemůže dopadnout dobře.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 4. 2015

„A zase ten Traxler a jeho předpověď, že přijde krach akcií," říká si teď asi mnoho čtenářů. Ano, již více než rok opakovaně tvrdím, že akcie jsou dnes všeobecně drahé (zejména v USA) a že se blíží další velký propad. Mezitím ceny akcií trhají prakticky každý týden nové rekordy. Někteří kolegové z branže se mi posmívají, že akorát straším lidi. A občas se někde dočtu i takový názor, že jsem „bezohledný správce, který zabránil lidem vydělat desítky procent".

Ano, je tomu tak. Zabránil jsem našim klientům vydělat posledních 20 procent růstu ze zhruba 160% nárůstu hodnoty indexu S&P 500 od roku 2009. A zabránil jsem našim klientům vydělat 40 % na růstu hodnoty indexu DAX za posledních šest měsíců. Poslední rok a půl totiž s klienty zaujímáme tržně neutrální pozice, abychom zajistili portfolia před případným propadem.

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Historický vývoj akciového indexu S&P 500

Zdroj: FINEZ Investment Management

O přehřátí akciových trhů mluvím delší dobu. V říjnu jsem publikoval stručnou analýzu, ze které vyplývá, že akcie v USA jsou fundamentálně drahé, podle mnohých ukazatelů již dražší než v roce 2007. Poměrem k čistým ziskům nebo k účetní hodnotě jsou americké akcie na srovnatelné úrovni s rokem 2007. Poměrem k tržbám už dokonce překonaly i hodnoty z roku 2000.

Růst akcií neodpovídá růstu HDP

Svůj názor dnes doplním ještě o další dva zajímavé grafy. První znázorňuje tzv. Buffettův indikátor, což není nic jiného, než srovnání tržní kapitalizace všech amerických akcií s hrubým domácím produktem USA, respektive Warren Buffett preferuje hrubý národní produkt. Jedná se o vcelku logický dlouhodobý ukazatel ocenění akciového trhu. Na velmi dlouhém horizontu vývoj HDP koresponduje s vývojem cen akcií, vždyť se jedná o spojené nádoby.

Na obrázku níže můžeme vidět, že celková tržní hodnota všech amerických akcií je aktuálně 21,8 bilionů dolarů, což je zhruba o 23 procent více než HDP Spojených států amerických (17,7 bilionů dolarů). Vyšší nadhodnocení měly akcie v USA pouze v roce 2000, když vrcholila internetová bublina. Jelikož mnoho amerických firem má nadnárodní charakter, měl by mít lepší vypovídací hodnotu hrubý národní produkt. Nicméně ten je zhruba 17,9 bilionů dolarů a dlouhodobě se od HDP liší kolem 1%, srovnání tedy vychází obdobně.

Historický vývoj HDP USA a tržní kapitalizace amerických akcií

Historický vývoj HDP USA a tržní kapitalizace amerických akcií

Zdroj: www.gurufocus.com

Maržové obchody na rekordní úrovni

Varovný signál, že se akciový trh v USA přehřívá, vydává i následující obrázek. Maržové obchodování dosahuje historického rekordu. Celková bilance maržových účtů poukazuje na přehnaný optimismus investorů, podobně jako tomu bylo v letech 2000 a 2007. Zároveň je třeba si uvědomit, že maržové obchody fungují jako akcelerátor propadu. Při výraznějším poklesu cen akcií dochází k automatickému uzavírání maržových obchodů, což pak ještě více umocňuje propad. Do takto rozjetého vlaku pak naskočí short spekulace ze strany hedge fondů a vlak už se nedá zastavit.

S rostoucími cenami dosahuje i zadlužení investorů historických rekordů

S rostoucími cenami dosahuje i zadlužení investorů historických rekordů

Zdroj: www.dshort.com

Stojíme před propadem?

Já neříkám, že hned zítra začnou ceny akcií padat dolů. Ani se netroufám odhadovat, kam až by mohla klesnout hodnota indexu S&P 500, pokud bychom se v dohledné době dočkali rozsáhlejšího propadu cen akcií. Pouze s vytrvalostí vyhladovělého medvěda již druhým rokem varuji, že se akciové trhy silně přehřívají. Třeba se budou přehřívat ještě další rok nebo dva. Možná se díky uvolněné měnové politice centrálních bank a pod tíhou miliard eur a jenů, které se nyní v rámci penzijních fondů přesouvají z dluhopisů do akcií, dočkáme další velké akciové bubliny a hodnota indexu S&P 500 v následujících dvou letech stoupne až na 3000 bodů. Kdo ví.

Nicméně bylo by pošetilé přehlížet různé varovné signály. Riziko propadu roste. Nepovažuji za moudré, snažit se dnes za každou cenu ještě chytit nějaké to procento potenciálního růstu cen akcií. Proto budu raději nadále bezohledný správce, který zabrání lidem vydělat desítky procent, ale také jim zabrání desítky procent prodělat.

Původně jsem měl rozepsaný článek o Warrenu Buffettovi a jeho investicích (dostaneme se k němu někdy příště). Ale pak jsem si řekl, že to počká, že raději znovu postraším lidi. Právě totiž začíná výsledková sezóna za první čtvrtletí 2015. Ve čtvrtém čtvrtletí vykázala pětistovka největších amerických akciových společností z indexu S&P 500 po delší době pokles zisků, a to vůči předchozímu čtvrtletí o citelných 17 procent. Poslední dobou analytici vytrvale snižují odhady zisků. Pro první kvartál se v tuto chvíli sice počítá s mezikvartálním růstem zisků o osm procent, ve srovnání s rokem 2014 jde ale o pokles o jedno procento.

Pokud by navíc reportované výsledky zaostaly za očekáváním, může se poměrně rychle rozjet vlak směrem na jih. Pokud výsledky naopak pozitivně překvapí, můžeme se ještě dočkat nových rekordů a v létě pak budu pravděpodobně znovu volat, že se trh nezdravě přehřívá. To je bohužel vedlejší důsledek uvolněné měnové politiky našich centrálních bank. Zcela jistě stojíme před propadem, jen nikdo neví, kdy k němu dojde a z jaké výšky nakonec budou trhy padat. Každopádně bylo by dobré, abyste na takový scénář byli připraveni.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
2. 4. 2015

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (1.9 + 19.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru