Akcie

Akcie v USA jsou fundamentálně drahé

Poslední dva roky tržby amerických firem v průměru stagnují a zisky v průměru poklesly. Přesto ceny akcií v USA trhají nové rekordy. Akcie v USA jsou tak z fundamentálního pohledu dražší a dražší.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
22. 8. 2016

Hodnota akcií dané firmy se odvíjí od toho, jak se jí daří byznys a jaké má vyhlídky do budoucna. Hlavním hybatelem ceny akcie je vývoj tržeb a zisků firmy. To se dá zobecnit i na celý trh. Vývoj hodnoty akciového indexu zpravidla kopíruje vývoj průměrných tržeb a zisků jednotlivých společností obsažených v tomto indexu.

Přitom platí, že trh zpravidla vlivem emocí investorů trochu přehání. Tedy v období konjunktury, kdy firmám rostou tržby a zisky, standardně rostou ceny akcií rychlejším tempem. V období recese, kdy naopak firmám klesají tržby a zisky, běžně padají ceny akcií výrazně rychleji.

To vede k tomu, že když se ekonomice daří a firmy vykazují rostoucí zisky, akcie postupně fundamentálně zdražují. Tempo růstu cen akcií je vyšší než tempo růstu zisků firem, takže postupně se akcie obchodují za vyšší násobky zisků. To stejné platí i pro poměr ceny akcie k tržbám dané společnosti. A tento princip můžeme pozorovat na úrovni jednotlivých firem i celého trhu.

Americký akciový trh, který zpravidla určuje trend vývoje i na dalších trzích, má za sebou pět let expanze, kdy v období 2009-2014 firmy v průměru reportovaly rostoucí tržby a rostoucí zisky. Navíc růst zisků byl rychlejší než růst tržeb, tedy zvýšila se zisková marže. To umocňovalo růst cen akcií v USA.

Ovšem poslední dva roky tržby amerických firem v průměru více méně stagnují a zisky v průměru poklesly. Důvodem byl jednak vliv silnějšího dolaru, ale také růst nákladů. Zisková marže už druhým rokem klesá. Přesto ceny akcií v USA trhají nové rekordy. Hodnota indexu S&P 500 už poněkolikáté během léta stoupla o pár bodů na nové historické maximum.

Ceny akcií v USA rostou, ačkoliv tržby firem stagnují

Ceny akcií v USA rostou, ačkoliv zisky firem klesají

Akcie v USA jsou tak z fundamentálního pohledu dražší a dražší, poměr ceny akcií k ziskům nebo tržbám stoupá na nebezpečně vysokou úroveň.

Vývoj poměru ceny akcií v USA k průměrným tržbám jednotlivých firem

Vývoj poměru ceny akcií v USA k průměrným čistým ziskům jednotlivých firem

Růst cen akcií je odtržený od reality, je přehnaný a uměle udržovaný centrálními bankéři a finančními inženýry. Těžko odhadovat, jak dlouho taková situace může vydržet, než se ukáže tvrdá realita. Každopádně bych byl s akciemi dnes velmi opatrný. Svým klientům doporučuji investice do akcií raději rozkládat v čase, a nebo využívat long/short strategií. Speciálně na americkém trhu bych pozice na krátkodobém až střednědobém horizontu raději minimalizoval, ačkoliv dlouhodobě by jinak americký trh měl mít v portfoliu dominantní postavení.

Psáno pro Investujeme.cz


Poraďte se, kam nyní investovat peníze.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
22. 8. 2016

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (43.1 + 2.2) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru