Akcie

Akcie před korekcí - čas realizovat zisky

Ceny akcií rostou již dva roky. I zarytí pesimisté vyčkávající na dvojité dno začínají chápat, že prováhali obrat a akcie jsou skutečně v býčím trendu. Najednou všichni predikují akciím růst. To je ideální čas realizovat zisky.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
12. 1. 2011

Je rozumné dnes investovat do akcií?

Z dlouhodobého hlediska by bylo nerozumné do akcií neinvestovat. Ovšem aktuální situace není vhodná na nákupy, akcie jsou zralé na korekci. Navíc trh jako celek nemá moc velký potenciál, ocenění akcií už je poměrně vysoké. Obávám se, že až budeme za dvanáct měsíců bilancovat výsledky za rok 2011, většina investorů bude mít za sebou ztrátový rok.

Připomeňme si slova mudrce z Omahy, která byste měli mít při investování vždy na paměti:

„Buďte bázliví, když jsou ostatní nenasytní, a buďte nenasytní, když jsou ostatní plní strachu." / Warren Buffett

Je na čase realizovat zisky

Dvakrát jsem za uplynulé dva roky vyslal do světa zprávu, že je vhodný čas nakupovat akcie. Poprvé to bylo v listopadu 2008, podruhé v květnu 2010. V obou případech to bylo po zcela iracionálním prudkém propadu, kdy jeden analytik za druhým predikoval další pád. V obou případech trhy dál mírně klesaly a po čase i největší optimisti přestali věřit, že přijde růst, a začali přitakávat pesimistům. Jen si vzpomeňte na léto a znamení Hindenburg a prorokování zářijového efektu. V obou případech ale po několika měsících přišel náhlý prudký obrat a většina investorů nestihla zavčas naskočit do vlaku.

Dva roky mě mnoho lidí označovalo za blázna, naivního snílka, nebo věčného optimistu. Nyní se situace mění. Zatímco většina investorů teprve nyní začíná vyzpěvovat akciím a komoditám aleluja, já jim pomalu hraju umíráček. Od teď mi můžete začít říkat pesimista, strašpytel, nebo třeba hlupák. Dle mého názoru totiž mají akciové trhy hlavní růst za sebou. Je na čase realizovat zisky.

Relativní vývoj indexů MSCI World, Emerging Markets a Frontier Markets
2011_01_07_Graf_MSCI_World_EM_FM.jpg
Zdroj: MSCI

Do akcií jen ve třech případech

Přesto může být nadále rozumné mít většinu portfolia v akciích, ale pouze pokud:

  • Pečlivě vybíráte jednotlivé akcie

Stále je možné najít akcie, které porostou bez ohledu na celkovou náladu na trhu - akcie firem, kterým z nějakého důvodu porostou zisky, a v ceně akcií to ještě není zohledněno. Každý měsíc uveřejňuji jeden investiční tip v měsíčním přehledu vývoje na finančních trzích - viz přehled za prosinec 2010.

  • Držíte akcie kvůli dividendám

Pakliže chcete čerpat pravidelnou rentu, pak je rozumné dlouhodobě držet dividendové akcie jako ČEZ nebo Telefonika O2 a vůbec nevěnovat pozornost jejich aktuální tržní ceně. Ukázku portfolia vybraných 10 dividendových akcií najdete v článku Dividendové akcie - konzervativní dlouhodobá investice.

  • Investujete pravidelně a máte velmi dlouhý horizont

Při pravidelném investování dochází k průměrování nákupní ceny, takže případná korekce má na celkový výsledek z dlouhodobého pohledu pozitivní dopad.

Psáno pro portál Investujeme.cz.

Dále doporučujeme:

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
12. 1. 2011

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (2.1 + 24.8) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru