Akcie

Akcie ČEZ: výnos 4-7 procent ročně na dividendách

Dividendy vyplácené společností ČEZ budou klesat. I tak ale můžeme počítat s dividendovým výnosem 4-7 procent ročně. Proto akcie ČEZ doporučuji klientům jako relativně konzervativní dlouhodobou dividendovou investici.

 

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
30. 5. 2013

S akciemi ČEZ to jde s kopce

Akcie společnosti ČEZ byly v dřívějších letech strůjcem úspěchu mnoha investorů. Také české akciové fondy vydělávaly především zásluhou akcií ČEZ. Od roku 2007 to jde ale s akciemi ČEZ s kopce. Desátého prosince roku 2007 uzavřely akcie ČEZ obchodování na rekordní hodnotě 1423 korun za jednu akcii. Od roku 2008 klesla cena akcií ČEZ o 60 procent. Aktuálně se akcie ČEZ obchodují kolem ceny 560 korun za jednu akcii.

Vývoj ceny akcií společnosti ČEZ na Pražské burze

Akcie ČEZ - vývoj ceny

Zdroj: FINEZ Investment Management

A tak logicky celá řada investorů na akcie této firmy zanevřela. Odpovídá tomu také velmi nízký objem obchodů s akciemi ČEZ, který se poslední měsíce pohybuje kolem 200-300 milionů korun denně. Přitom v dobách největší slávy této akcie se jich zobchodovalo denně v průměru za 1,5 miliardy korun, poměrně často objem ochodů přesáhl i dvě miliardy korun.

Proč se akciím ČEZ nedaří?

  • Nedůvěra investorů v investice v Evropě
  • Klesající cena elektřiny, očekávání nižších zisků
  • Negativní mediální obraz firmy
  • Nejistota ohledně financování dostavby Temelína

Našli bychom celou řadu faktorů, které negativně ovlivňují cenu akcií společnosti ČEZ. Tím hlavním a klíčovým pro dlouhodobé investice je ziskovost firmy. Ačkoliv tržby společnosti rok od roku rostou, její zisková marže klesá díky vyšším nákladům na provoz a údržbu elektráren, nižší ceně silové elektřiny na burze a také díky vyšší konkurenci na poli distribuce elektřiny. Od roku 2009 tak společnosti ČEZ klesá provozní i čistý zisk.

Vývoj tržeb a zisků společnosti ČEZ

Vývoj tržeb a zisků společnosti ČEZ

Zdroj: FINEZ Investment Management, ČEZ

Za poslední rok klesla cena ročního kontraktu elektřiny na burze v Německu z 53 eur za megawatthodinu na pouhých 39 eur. Pro rok 2013 má sice společnost ČEZ již prodaných 94 % plánované produkce elektřiny při průměrné ceně 51,5 EUR/MWh. Ale pokud bude cena elektřiny na burze nadále takto nízká, čekají v příštích letech firmu ČEZ výrazně nižší zisky.


Poraďte se, kam investovat peníze a jak dosáhnout vyššího zhodnocení úspor.


Dlouhodobá perspektiva společnosti

Přesto přese všechno má firma ČEZ z dlouhodobého pohledu dobrou perspektivu. Do roku 2025 má v plánu rozšířit jadernou elektrárnu Temelín o další dva bloky. Po té bude moci odstavit některé zastaralé a málo efektivní tepelné elektrárny. Zároveň v zahraničí (v Polsku a Rumunsku) investuje ČEZ do výstavby větrných elektráren. Jaderné i větrné elektrárny jsou výrazně levnější na provoz, což by mělo pomoct společnosti ČEZ udržet se na přední příčce ve srovnání s evropskou konkurencí, pokud jde o ziskovou marži.

Jak už bylo ale napsáno výše, dokud bude cena elektřiny na burze tak nízká jako v současnosti, musíme počítat s nižšími zisky všech elektrárenských společností. V souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín musíme také počítat s vyššími finančními náklady společnosti ČEZ. Dostavba by měla být financována částečně z čistého cashflow firmy a částečně emisí dluhopisů. Úroky dluhopisů se pochopitelně promítnou do výsledovky poklesem čistého zisku.

Z fundamentálního pohledu jsou akcie ČEZ levné

Cena akcií ČEZ se nyní jeví z historického i fundamentálního pohledu relativně levná. Tržní kapitalizace firmy je pouze o 20 % vyšší než její účetní hodnota. V poměru k čistému zisku za rok 2012 se akcie ČEZ obchodují za 7,5 násobek. Pro rok 2013 očekává firma mírný pokles čistého zisku ze 40 mld. korun na 37,5 miliard. Ukazatel návratnosti investice P/E při kalkulaci s očekávaným ziskem za rok 2013 tedy vychází na 8 let, i to je stále velmi nízké číslo.

Nicméně pro roky 2014-2020 musíme počítat s dalším poklesem zisků (pokud tedy cena elektřiny nezačne růst). Můj nejhorší scénář kalkuluje s dočasným poklesem zisků na 25 miliard ročně, následně by ale čistý zisk mohl postupně růst zpět. U nejoptimističtější varianty počítám v budoucích letech s čistým ročním ziskem ve výši 45 miliard korun. Ukazatel P/E mi z toho vychází na 6,7-12. I při poklesu zisků firmy na pouhých 25 miliard ročně se akcie nyní obchodují za dvanáctinásobek těchto zisků. Proto se domnívám, že z dlouhodobějšího pohledu je cena akcií ČEZ velmi levná.

Fundamentální ukazatele   Doporučení FINEZ
Tržní kapitalizace 300 mld. CZK P/B 1,2   Postoj FINEZ Buy
Tržby 2012 215 mld. CZK P/S 1,4   Horizont 2-5 let
Zisk 2012 40 mld. CZK P/E 7,5   Cílová cena 850 CZK
Zisková marže 19 % D/E 0,7   Potenciál výnosu 50 %
Výnos dividendy 7,2 % ROE 17 %   Riziko (MIN 1, MAX 10) 5

Zdroj: FINEZ Investment Management, Reuters, účetní data k 31. 12. 2012

Dividendový výnos 4-7 procent ročně

Z nízkého ocenění akcií ČEZ pramení také vysoký dividendový výnos. Společnost ČEZ každoročně vyplácí více než polovinu čistého zisku svým akcionářům na dividendách. Nutno podotknout, že hlavním akcionářem společnosti ČEZ je ministerstvo financí, které vlastní necelých 70 % akcií firmy. Jelikož náš stát hledá peníze, kde může, dá se očekávat, že společnost ČEZ bude nadále vyplácet tučné dividendy. Ovšem je třeba mít na paměti, že se dividendová politika firmy odvíjí od přání naší vlády.

V současnosti se firma drží dlouhodobého plánu vyplácet 50-60 procent čistého zisku na dividendách. Ze zisku za rok 2012 hodlá firma vyplatit dividendu ve výši 40 korun na akcii, celkem 21,5 mld. korun (tj. 54 % čistého zisku společnosti). Výplata dividendy ještě závisí na schválení valnou hromadou, která je svolána na 19. června. Ačkoliv v uplynulých čtyřech letech byly dividendy ještě vyšší, i čtyřicetikorunová dividenda je velmi zajímavá. Při současné ceně akcií kolem 560 korun nese tato dividenda hrubý výnos 7,2 %, po zdanění patnáctiprocentní srážkovou daní zůstává čistý výnos 6,1 %.

Vývoj čistých zisků a vyplácených dividend společnosti ČEZ

Akcie ČEZ - vyplácené dividendy

Zdroj: FINEZ Investment Management, ČEZ

V následujících letech očekáváme nižší zisky společnosti, je tedy nutné počítat také s dalším poklesem dividendy. Pokud ČEZ vytvoří v roce 2013 čistý zisk ve výši 37,5 miliard korun, dividenda by měla být v rozmezí 35-40 korun na akcii. V dalších letech pak počítáme při nejhorším scénáři s poklesem zisků na 25 miliard korun. Bude-li se firma nadále držet výplaty 50-60 % zisku akcionářům, pak by dividenda mohla klesnout až na 25 korun na akcii. Při optimistickém vývoji by ale následně opět měla stoupat až na 45 korun.

Jak můžete vidět na grafu výše, z toho pramení očekávání hrubého dividendového výnosu v rozmezí 4,6-8,2 procent ročně. Po zdanění srážkovou daní by měl investorům zůstat čistý výnos 3,9-7,0 procent. S investicí do akcií ČEZ je samozřejmě spojeno riziko tržních výkyvů ceny akcií. Ovšem z dlouhodobého pohledu je toto riziko velmi štědře odměněno vysokým dividendovým výnosem. I při pesimistickém scénáři by dividenda měla přinést výnos kolem 4 % ročně, při optimistickém až 7 % ročně. Takový úrok mi žádná banka na termínovaném vkladu nedá. Navíc z opravdu dlouhodobého pohledu by cena akcií ČEZ i vyplácených dividend měla růst plus mínus s inflací. Proto akcie ČEZ doporučuji klientům jako relativně konzervativní dlouhodobou dividendovou investici.

Samozřejmě investovaný kapitál je nutné rozložit mezi více takových dividendových akcií. Na vysokou dividendu láká investory také Fortuna a mnoho dalších společností.

Psáno pro Měšec.cz


Odebírejte každý měsíc tipy na zajímavé investice FINEZ Research.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
30. 5. 2013

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (26.0 + 10.4) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru