Akcie

Akcie – bilancování roku 2019 a výhled na rok 2020

Akcie zažily rekordní rok, ačkoliv zisky firem stagnují. Akcie jsou naceněny na růžový scénář, trh je zralý na korekci.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
9. 1. 2020

Doporučujeme také:

Rok 2019 byl akciím velmi nakloněn

Rok 2019 byl obecně velmi přívětivý pro takřka všechny typy investic (snad s výjimkou lesních smrkových porostů). Mimořádně vysoké výnosy pak zaznamenaly zejména akciové trhy. Po strmé korekci v závěru roku 2018 se hned v lednu akciové trhy nadechly k robustnímu růstu. V květnu a srpnu sice neutichající obchodní spory mezi USA a Čínou zapříčinily krátkodobé propady, poslední čtyři měsíce v roce ale ceny akcií rostly jako houby po dešti.

A tak v meziročním srovnání vychází rok 2019 jako jeden z nejúspěšnějších roků pro akcie za posledních 20 let. Hodnota indexu MSCI World stoupla v uplynulém roce o těžko uvěřitelných 27 %. Hlavním tahounem růstu byly tradičně akcie v USA, i v roce 2019 v relativním srovnání tempem růstu překonaly Evropu, Japonsko i rozvíjející se trhy.

Relativní vývoj hodnoty vybraných akciových indexů v roce 2019

Přetrvávající nadvýkonnost amerického akciového trhu nad zbytkem světa pak vynikne zejména na delším časovém horizontu. Od roku 2008 už vydělaly investorům v průměru akcie v USA dvakrát tolik co akcie v Evropě nebo na rozvíjejících se trzích.

Relativní vývoj hodnoty vybraných akciových indexů v letech 2008-2019

Vítězové a poražení roku 2019

Podívejme se nyní ještě podrobněji na bilanci jednotlivých trhů v roce 2019. Pro lepší porovnatelnost vycházíme z jedné rodiny indexů, a to konkrétně indexů MSCI, aby indexy měly stejnou konstrukci. Výsledky je také potřeba vyjádřit v jednotné měně, použijeme euro, ve kterém MSCI standardně všechny indexy kalkuluje.

Vítězem za rok 2019 se stává Bahrajn s růstem o 55 %. Následují Rusko, Keňa, Řecko a Egypt, všechny čtyři s růstem lehce přes 40 %. Na opačné straně tabulky bychom naopak našli akciový trh v Zimbabwe, což je dáno kolapsem tamní měny. Vysoké ztráty dále zaznamenal trh v Botswaně, Libanonu, Argentině a Nigérii. Nedařilo se ale třeba ani akciím v Polsku či Bulharsku.

Změna hodnoty vybraných akciových indexů MSCI v roce 2019 

nejlepší trhy
Bahrajn 55 %
Rusko 44 %
Keňa 43 %
Řecko 42 %
Egypt 41 %
nejhorší trhy
Zimbabwe -93 %
Botswana -60 %
Libanon -49 %
Argentina -21 %
Nigérie -20 %
vybrané trhy
USA 31 %
Brazílie 24 %
Čína 23 %
Německo 20 %
Japonsko 19 %
Velká Británie 17 %
Indie 8 %
MSCI World 27 %
MSCI Europe 22 %
MSCI Emerging Markets 18 %
MSCI Frontier Markets 16 %

Zdroj dat: MSCI, data v EUR bez dividend platná k 31. 12. 2019

Z hlavních rozvíjejících se trhů BRICK se v uplynulém roce nejlépe vedlo akciím v Rusku. Dařilo se také akciím v Brazílii a Číně. Naopak slabší rok zaznamenaly akcie v Indii a Koreji. Podíváme-li se na delší časový horizont, vesměs je jejich trend vývoje podobný, přičemž trochu vyšší růst dlouhodobě vykazují asijské trhy.

Relativní vývoj hodnoty akciových indexů BRICK v letech 2008-2019

V hlavní roli opět technologické firmy

Před rokem jsem tu psal, že rok 2019 možná po delší době nabídne zajímavé příležitosti k nákupům akcií. Uváděl jsem jako příklad akcie Applu a celé řady dalších firem, jejichž cena tou dobou spadla o 30-40 % od vrcholu.

Nicméně čekal jsem, že vývoj na trzích bude v roce 2019 mnohem divočejší, že se korekce může ještě prohloubit. A opravdu by mě ani ve snu nenapadlo, že už za rok budou zrovna akcie Applu stát dvojnásobek.

Vývoj ceny akcií společnosti Apple v letech 2004-2019

Ceny akcií rostou, ačkoliv zisky stagnují

Aktuálně je nálada na akciových trzích nebývale optimistická. Růst je tažen očekáváním, že už brzy dojde k rozumné dohodě mezi Čínou a USA. Očekáváním, že tato dohoda nastartuje další ekonomický růst. Na trhu převládá názor, že probíhající ekonomické ochlazení je již u konce a firmám začnou zase růst zisky.

Náladu na trzích ovlivňuje spousta faktorů, ale v konečném důsledku je hlavním cenovým hybatelem vývoj zisků jednotlivých akciových společností. A ziskovost firem poslední rok stagnuje. Ve třetím čtvrtletí roku 2019 dokonce reportované čisté zisky v průměru meziročně o 6 % poklesly. Paradoxně právě během této špatné výsledkové sezóny ceny akcií zažily raketový růst.

Na následujícím grafu je názorně vidět, jak se poslední rok modrá a oranžová křivka rozchází. Modrá stagnuje a mírně klesá, zatímco oranžová prudce roste. Oranžová křivka zobrazuje vývoj cen akcií, respektive akciového indexu S&P 500 od roku 1995. Modrá křivka zobrazuje vývoj čistých zisků akciových společností z indexu S&P 500 vždy za posledních 12 měsíců přepočtený na jednu akcii. Podíl těchto dvou čísel pak udává známý ukazatel P/E, jeho hodnota v posledních měsících nebezpečně stoupá.

Relativní vývoj hodnoty indexu S&P 500 a ziskovosti firem z indexu S&P 500 v letech 1995-2019

Je takřka jisté, že trend vývoje těchto dvou křivek se velmi brzy zase srovná. Buď poroste ziskovost firem, nebo klesnou ceny akcií. Nyní na trhu převládá názor, že ziskovost firem poroste, proto jsou ceny akcií tam, kde jsou. Dle průměrného očekávání analytiků by za čtvrtý kvartál 2019 měly firmám po roční stagnaci čisté zisky výrazně stoupnout, a to meziročně o 26 %.

V následujících týdnech se ukáže, jak dobrý odhad analytici měli. Posledních deset let pravidelně většina firem z indexu S&P 500 překonává odhady analytiků, v průměru 3-4 firmy z pěti reportují lepší hospodářské výsledky, než byly poslední predikce. Tak uvidíme, jak dopadne výsledková sezóna za čtvrtý kvartál, a tedy i zisky za celý rok 2019. Osobně si myslím, že ta očekávání jsou tentokrát až příliš optimistická. Ale třeba budu příjemně překvapen.

Co čekat od roku 2020?

Ačkoliv některé předstihové indikátory jako třeba výrobní PMI index již signalizují mírné oživení ekonomiky, přesto se nemůžu zbavit dojmu, že vývoj na akciovém trhu se trochu utrhl od reality a že akcie jsou dnes naceněny na růžový scénář. Co když ale další vývoj nebude až tak růžový? Co když bude mít spíše nějaký odstín šedé?

V takovém případě je trh zralý na korekci. Pokud zisky firem porostou výrazně pomaleji, než trh očekává, nebo pokud budou výhledy na rok 2020 vyznívat pesimističtěji, než trh očekává, pak zákonitě dojde k poklesu cen akcií. Pravděpodobnost korekce v následujících měsících je poměrně velká. Pokud k tomu dojde a pokud bude mít korekce dostatečnou hloubku, může to pak být zase dobrá příležitost k nákupům.

Ale jinak v roce 2020 nečekejte od akcií zázraky. Jejich růstový potenciál je při stávajícím ocenění již velmi slabý. Mám dojem, že v uplynulém roce už si akcie vybraly svůj růst minimálně na rok dopředu.

Nicméně pokud investujete do akcií, akciových fondů či ETF na pravidelné bázi a s dlouhým časovým horizontem, tak se tím vůbec netrapte. V klidu dál kupujte a víc neřešte. Za 30 let už nynější růsty a korekce nepůjdou na grafu ani rozeznat, tak byste se jimi dnes také neměli zbytečně trápit.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
9. 1. 2020

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (29.1 + 27.1) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru