Akcie

Akcie - bilancování roku 2013 a výhled na rok 2014

V roce 2013 se nejlépe dařilo akciím v Bulharsku a ve Spojených arabských emirátech. Naopak nejhorší výsledek zaznamenaly akcie v Peru. Obecně se dařilo zejména akciím na rozvinutých trzích, zatímco hlavní rozvíjející se trhy utrpěly ztráty. Nejlepší investicí byly biotechnologie a 3D technologie, propadákem roku naopak těžaři zlata a stříbra.

Zpočátku roku 2014 může ještě chvíli trvat euforie na akciových trzích, ale během roku očekávám obrat trendu a výrazný pokles cen akcií.

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
13. 1. 2014

V roce 2013 se akciím ve světě vesměs dařilo. Hodnota indexu MSCI World stoupla od ledna do prosince téměř o dvacet procent a je dnes zhruba na stejné úrovni jako v roce 2007. Americký akciový index S&P 500 a německý akciový index DAX dokonce pokořily historické rekordy a v závěru roku stouply na nová maxima. Ovšem zcela jinak vypadal vývoj cen akcií na rozvíjejících se trzích. Index MSCI Emerging Markets v roce 2013 oslabil o devět procent. Již druhým rokem se tak značně rozchází vývoj na akciových trzích rozvinutých a na akciových trzích tzv. emerging markets.

Relativní srovnání vývoje indexů MSCI World a MSCI Emerging Markets

Relativní srovnání vývoje indexů MSCI World a MSCI Emerging Markets

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management

Emerging markets zaostávají a jsou dnes „levnější"

Špatnou výkonnost akcií na rozvíjejících se trzích ještě více prohlubují pohyby měnových kurzů. Pokud bychom sledovali vývoj cen akcií v lokálních měnách, nebyly by rozdíly tak markantní. My zde ale prezentujeme pro lepší srovnání výkonnost akciových indexů kalkulovanou v eurech. Jelikož poslední dva roky měny největších rozvíjejících se trhů silně oslabují, po přepočtu do eur, dolarů nebo i korun logicky musí mít akcie z těchto regionů horší výkonnost. Například indická rupie oslabila v uplynulém roce vůči euru o 16 procent, brazilský real o 18 procent, turecká lira o 22 procent a jihoafrický rand nebo indonéská rupie dokonce o 25 procent. V lokálních měnách by index MSCI Emerging Markets vykázal lepší výkonnost, ale i tak by zaostal za indexem MSCI World zhruba o 20 procent.

I česká koruna loni po intervencích České národní banky oslabila, což také prohlubuje ztráty českých akcií v eurovém srovnání. Ovšem ne všechny měny takto oslabovaly. Třeba čínský jüan nebo korejský won si udržely zhruba stejnou hodnotu jako před rokem. Díky tomu také akcie v Číně a Koreji neztrácely tolik co na jiných rozvíjejících se trzích.

Paradoxně jsou dnes akcie na rozvíjejících se trzích fundamentálně levnější než akcie v USA a na dalších rozvinutých trzích, ačkoliv z dlouhodobého pohledu mají firmy na rozvíjejících se trzích větší růstový potenciál. Třeba poměrem k čistým ziskům firem (P/E) jsou akcie na rozvinutých trzích skoro o 50 procent dražší než akcie emerging markets. O 40 procent jsou dražší také poměrem k účetní hodnotě firem. A co je nejzajímavější, index MSCI Emerging Markets v současnosti dokonce vykazuje vyšší dividendový výnos než index MSCI World.

Fundamentální ukazatele indexů MSCI World a MSCI Emerging Markets

Index P/E P/B Výnos dividendy
MSCI World 17,95 2,16 2,39 %
MSCI Emerging Markets 12,10 1,53 2,60 %

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management


Poraďte se, kam bezpečně investovat peníze a jak dosáhnout vyššího zhodnocení úspor.


Nejlepší a nejhorší trhy a sektory v roce 2013

Podívejme se nyní na výkonnost akciových trhů v jednotlivých zemích. Nejlepšího výsledku dosáhly v uplynulém roce akcie v Bulharsku (86 %), Spojených arabských emirátech (77 %) a Argentině (57%). Nejhůře naopak dopadly akcie v Peru (-34 %), Jamajce (-32 %) a Turecku (-31 %). Česká republika (-19 %) se mezi indexy MSCI kalkulovanými v euru umístila na jedenácté příčce, bohužel odspodu.

Z pohledu jednotlivých sektorů hospodářství se nejvíce dařilo akciím informačních technologií, spotřebitelskému sektoru, obchodu a ve zdravotnictví. Z konkrétních odvětví pak dominovaly zejména biotechnologie a 3D technologie. Co je ale překvapivější, velmi dobrých výsledků dosáhly v USA třeba také aerolinky a média, což ovšem neplatí pro zbytek světa. Naopak nejhorší výsledky zaznamenaly akcie komoditních sektorů a veřejných služeb. Z konkrétních odvětví jsou největším poraženým těžaři zlata a stříbra, jejich akcie se již druhým rokem prudce propadají dolů.

Změna hodnoty vybraných akciových indexů MSCI v roce 2013

MSCI Index rok 2013 MSCI Index rok 2013
nejlepší trhy vybrané trhy
Bulharsko 86,32 % USA 24,24 %
Spojené arabské emiráty 76,69 % Německo 22,67 %
Argentina 56,58 % Japonsko 19,53 %
Ghana 43,85 % Čína -3,94 %
Řecko 39,93 % Rusko -6,77 %
nejhorší trhy Indie -9,38 %
Kolumbie -26,96 % Česká republika -18,62 %
Indonésie -28,22 % Brazílie -22,20 %
Turecko -31,21 % MSCI World 18,74 %
Jamajka -31,98 % MSCI Frontier Markets 16,11 %
Peru -34,03 % MSCI Emerging Markets -9,08 %

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management, data v EUR

V roce 2014 sázím na pokles akcií

Jak už jsem psal v článku Kam investovat v roce 2014, ceny akcií v USA a Německu jsou dle mého názoru nezdravě vysoko. Nejen že na grafu dosahují hodnoty akciových indexů rekordních úrovní, ale také fundamentální ukazatele poukazují na nadhodnocení akcií. Navíc celá řada jiných faktorů až podezřele připomíná rok 2007, kdy také všichni analytici říkali, že akcie nejsou nadhodnocené a předpovídali jim další růst. Objem zadlužení v ekonomice nezdravě roste. Podíl nesplácených úvěrů také roste, přitom rizikové přirážky high yield dluhopisů jsou rekordně nízké. Korporátní zisky, resp. ziskové marže dosahují rekordních úrovní. To není dobrá doba na investice do akcií.

Dost možná ještě chvíli vytrvá euforie na akciových trzích a dočkáme se ještě nových maxim, ale očekávám, že během tohoto roku dojde již k obratu trendu a ceny akcií začnou padat dolů. Kvantitativní uvolňování nemůže hnát ceny akcií nahoru donekonečna. Dříve nebo později přijde vystřízlivění. Netajím se tím, že momentálně spekuluji na pokles akcií. Zajímavou alternativou pro méně odvážné spekulanty jsou dnes reverse bonus certifikáty, kde k úspěchu investice postačí, aby ceny akcií nestouply nad určitou předem definovanou úroveň.

Vedle spekulace na pokles akciových indexů S&P 500 a DAX ale zároveň držím některé vybrané akcie. Mým hlavním favoritem pro rok 2014 jsou akcie těžařů zlata a uranu, protože jsem přesvědčený o tom, že tyto dvě komodity v roce 2014 výrazně podraží. V mém portfoliu samozřejmě nechybí ani vybrané biotechnologické firmy. Kromě toho nadále věřím na pražské burze akciím společnosti Fortuna Entertainment Group. A sázím také na akcie v Brazílii.

Psáno pro Peníze.cz a Finmag.cz 


Odebírejte každý měsíc tipy na zajímavé investice FINEZ Research.


Jan Traxler
Privátní investiční poradce
13. 1. 2014

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (46.1 + 4.0) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru