Akcie

10 akcií, které dnes nakupovat

Jak využít probíhající paniky na trzích? Do jakých akcií nyní investovat?

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
10. 3. 2020

Akciové trhy se za poslední tři týdny propadly v průměru o 20-25 %. Některé akcie prokazují solidní odolnost vůči panice, pár firem dokonce z paniky profituje, jiné jsou naopak velmi zranitelné. Hodnota akcií některých velkých společností už spadla dokonce na polovinu.

Včera zažily akcie doslova černé pondělí. Volatilita vystoupala na nejvyšší úroveň od roku 2008. Ještě před týdnem jsem krotil klienty, aby se s nákupy akcií neukvapovali. Nyní jsem ale toho názoru, že už přišel čas, pustit se do nákupů.

Kde můžeme hledat příležitosti k nákupům? Rozdělme si je na tři skupiny:

1. Akcie firem, které mohou z paniky dál profitovat

Z paniky kolem šíření toho mediálně proslaveného koronaviru aktuálně těží výrobci respiračních roušek a některé farmaceutické a biotechnologické firmy, které se snaží testovat potenciální léky na COVID-19. Kupříkladu společnost Gilead Sciences nyní v Číně testuje antivirotika Remdesivir, která byla původně vyvíjena jako lék proti Ebole. Ačkoliv ani akciím Gilead Sciences se nevyhnul včerejší výprodej, i tak je jejich hodnota o 15 % vyšší než v únoru.

Vývoj ceny akcií Gilead Sciences

Na vývoji léků pracuje i mnoho menších firem. Já třeba delší dobu sleduji společnost Inovio Pharmaceuticals, která se specializuje na léčbu rakoviny a vývoj vakcín proti vážným infekčním chorobám jako Zika, MERS, Ebola apod. Inovio slibuje začít s testováním vakcíny v dubnu. Hodnota akcií společnosti Inovio Pharmaceuticals v uplynulých dvou týdnech vyskočila ze 4 dolarů až na 18 dolarů. Včera spadla zhruba na 10 dolarů.

Panika na finančních trzích svědčí také zlatu, jehož cena se v uplynulých týdnech vyšvihla z 1500 dolarů už téměř na 1700 dolarů. A vyšší cena zlata pochopitelně hraje do karet těžařům zlata. Kupříkladu hodnota akcií největšího těžaře zlata, společnosti Newmont Corporation, stoupla od začátku roku zhruba o 10 %. Od loňského května stoupla cena akcií Newmont o 60 %.

Vývoj ceny akcií Newmont

2. Akcie firem s relativně stabilními tržbami, které je možné koupit nyní s diskontem

Opatrný přístup velí kupovat zejména akcie firem, které mají pevné postavení na trhu a relativně stabilní tržby a ziskovost. Akcie takovýchto firem jsou o mnoho stabilnější, nikdy tolik nepadají. Jejich růstový potenciál je sice nižší, ale zase jistější. Díky aktuální panice na trzích je možné nyní kupovat i akcie největších stálic o 10-20 % levněji než před měsícem.

Typickým příkladem jsou potravinářské a drogeristické firmy. Jedny z vůbec nejstabilnějších akcií na světě jsou akcie společnosti Nestlé. Jejich hodnota nyní klesla o 12 %, což lze považovat za vynikající diskont. Podobně třeba akcie společnosti Unilever poklesly od vrcholu zhruba o 17 %.

Vývoj ceny akcií Nestlé

Za stálice dnes můžeme považovat i některé technologické firmy, zejména společnosti Microsoft a Alphabet. Ještě před měsícem jejich ceny rostly díky dobrým hospodářským výsledkům na nová maxima, dnes se svorně obchodují zhruba s 20 % diskontem.

Vývoj ceny akcií Alphabet

Podobných příkladů zavedených globálně působících firem se stabilními tržbami bychom našli celou řadu. Ve většině případů hodnota jejich akcií klesla za uplynulý měsíc zhruba o 20 %. Za všechny zmiňme ještě jeden ukázkový příklad – společnost Berkshire Hathaway. Akcie tohoto impéria Warrena Buffetta chce vlastnit téměř každý dlouhodobý investor.

Vývoj ceny akcií Berkshire Hathaway

3. Akcie firem, které momentálně „krvácí", ale snad se časem vzpamatují

Do třetice se dnes vyloženě nabízí hledat příležitosti tam, kde obrazně řečeno „teče krev". To je o mnoho rizikovější, spekulativnější, ale zase riziku odpovídají i potenciální výnosy.

Nejvíce momentálně trpí akcie těžařů ropy poté, co v pondělí spadla cena ropy Brent na pouhých 34 dolarů za barel (o 24 % během jediného dne). Podobně drastický propad postihl i akcie těžařů ropy. I u největších těžařů jako BP, Royal Dutch Shell a Total včera spadla hodnota akcií o 17-20 %. Od začátku tohoto roku už jejich hodnota spadla o 40 %. Kupříkladu cena akcií Royal Dutch Shell je nejnižší za posledních 20 let.

Pokud se Saudská Arábie s Ruskem nedohodnou na nějakém kompromisu o omezení těžby, a cena ropy zůstane takto nízká, bude to mít samozřejmě velmi negativní dopad na hospodářské výsledky všech těžařů. Ale reakce trhu byla možná trochu přehnaná. Někteří těžaři se z toho oklepou, a nakonec vzejdou posíleni.

Vývoj ceny akcií Royal Dutch Shell

Panika kolem šíření onemocnění COVID-19 sráží na kolena také letecké společnosti. Všude ve světě se ruší jeden let za druhým. I největší americké aerolinky Delta Airlines už spadly o 30 %. Podobně strmý pád potkal i některé přepravce jako třeba společnost FedEx. A samozřejmě trpí i námořní doprava od největších rejdařů jako A.P. Moller - Maersk až po výletní parníky jako společnost Royal Caribbean Cruises.

Velmi negativní dopad má koronavirus také na jakýkoliv byznys, kde se shromažďují lidé. O 30 % kupříkladu spadla hodnota akcií společnosti Walt Disney, neboť filmoví producenti nyní masově odkládají premiéry a společnost musela i zavřít některé zábavní parky. Firma se z toho ale určitě časem vzpamatuje.

Vývoj ceny akcií Walt Disney

Podobně se koronavirus podepsal i pod akcie společnosti Starbucks, která musela zavřít řadu kaváren v Číně a postupně budou možná přibývat i další jinde po světě. Ale i pro firmu Starbucks je to jen krátkodobý výpadek, který se promítne do zisků v roce 2020, nicméně dlouhodobě na byznysu firmy nic nemění.

Vývoj ceny akcií Starbucks

Trochu složitější případ jsou automobilky. Těm už se pár let vůbec nedaří. Ačkoliv prodeje aut dosahovaly nových rekordů, automobilkám stagnovaly zisky. Čekají je obrovské investice do nových technologií. Takže tady to s návratem akcií na výsluní zdaleka nebude tak snadné. Nicméně v uplynulých týdnech se akcie automobilek propadly na opravdu hodně nízké hodnoty, kde už myslím stojí za úvahu k nákupům. Kupříkladu akcie společnosti Daimler či BMW se za poslední rok propadly na polovinu a jsou dnes nejlevnější od roku 2009.

Vývoj ceny akcií Daimler

Posledním ve výběru jsou banky. Těm nyní láme vaz propad zahraničního obchodu. Do toho přišlo nečekané razantní snížení úrokových sazeb ze strany Fedu. A teď ještě propad cen ropy a celkově obavy z globální ekonomické recese, tj. riziko nesplácení úvěrů. Akcie největších světových bank poslední týdny strmě padaly. Kupříkladu hodnota akcií Bank of America už spadla od začátku roku o 40 %.

Vývoj ceny akcií Bank of America

A podobně jsou na tom v podstatě všechny velké banky. Ostatně nemusíme ani chodit daleko, i na pražské burze poslední týdny strmě padaly akcie Erste Group Bank a akcie Komerční banky. Akcie Komerční banky jsou nyní nejlevnější od roku 2009 a jejich dividendový výnos aktuálně přesahuje 7 %. To nezní špatně.

Psáno pro Investicniweb.cz

Jan Traxler
Privátní investiční poradce
10. 3. 2020

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat na e-mail newsletter FINEZ a informace o zajímavých investičních příležitostech, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (2.1 + 46.7) *

Kontaktujte nás

Jan Traxler
Privátní investiční poradce

Jsem jednatelem společnosti FINEZ a zakladatelem multi-fondu Otakar. S klienty jednám přímo já. Více o mně

Sledujte nás

 

Upozorňujeme, že po telefonu neposkytujeme žádné informace k investicím ani službám, neboť hovory nejsou nahrávány a my máme ze zákona povinnost archivovat veškerou komunikaci se zákazníky. Telefon slouží pouze k domluvení termínu osobní schůzky či nahrávaného videohovoru. K veškerým dotazům jinak prosím využívejte kontaktní formulář nebo email.

Nahoru